ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted January 19, 2010 Share Posted January 19, 2010 Witam Do kolegów którzy tam wędukją, jaki jest rybostan tego zbiorniczka, czy i co się łowi z pod lodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted January 19, 2010 Author Share Posted January 19, 2010 Ja pierdziu, nikt tam nie łowi , to może coś na PW, słowo humoru, że nic nikomu nie powiem a i rypek nie zabiorę. Wyskoczył bym gdzieś blisko na rypki, ale rzeszówka nie mam zamiaru opłacać, a tam mogę łowić na opłaty krosna. ZALEW BLIZNE (w Bliznem czy w Bliznym ??? :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qlimax Posted January 21, 2010 Share Posted January 21, 2010 W tamtym roku jeżdziłem tam pare razy z kolegą ale niestety nic nie złapaliśmy strasznie zaniedbany ten zbiornik jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
henrik22 Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 (edited) Witam łowie na zalewie w Bliznem od kiedy powstał. Pływają w nim Karpie (raczej nie ma rekordowych sztuk), liny, jazie,wzdręgi,okonie,karasie,szczupaki,płocie i to by było na tyle na chwile obecną Zalew w Bliznem:) no ,a spod lodu łowią ludzie,nie ma ich za wielu. Edited February 10, 2010 by henrik22 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qlimax Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Panowie trzeba opłacać teraz zalew czy złe wieści mi weszły w ucho proszę o szybką odpowiedz Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisses Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 nie ma żadnych dodatkowych opłat, składki nizinne w Rzeszowie jak i w Krośnie wystarczają na łowienie na tym właśnie zbiorniczku, uwzględniając posiadanie zezwolenia na wody Rzeszowa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkosz2 Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 (edited) na górny zbiornik (2 ha) trzeba mieć opłatę w gminie, natomiast na dolny (8 ha) wystarczy karta wędkarska. Co do ryb, ostatnio w ciągu (2 tygodni) złapałem 10 jelców i 1 szczupaka (86 cm) Edited August 14, 2011 by mkosz2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisses Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Na którym stawie złowiłeś te jelce? Łowiłem tam kilkakrotnie ale jelca to tam chyba nie ma, a tak w ogóle to rybka występująca raczej w rzekach. Może masz na myśli jazia, bądź wzdręgę, bo tego to tam jest mnóstwo. Tak na marginesie to tam dawno nie byłem, ale chyba już większą powierzchnie stawu przykrywa kołderka z trawy. Lubię tam połowić na spławik ale wiosną kiedy roślinność nie jest taka bujna jak w okresie letnim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
charim_zaczerniei Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Witam mozecie mi powiedziec jak tam dojechac ? prosze o jakies info z gory thx Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisses Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 jadąc z Rzeszowa w kierunku Sanoka, mijając Blizne skręcić w asfaltową drogę w lewo, w zasadzie na końcu tej miejscowości. Zresztą na google maps to widać dokładnie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkosz2 Posted August 21, 2011 Share Posted August 21, 2011 (edited) Na którym stawie złowiłeś te jelce? Łowiłem tam kilkakrotnie ale jelca to tam chyba nie ma, a tak w ogóle to rybka występująca raczej w rzekach. Może masz na myśli jazia, bądź wzdręgę, bo tego to tam jest mnóstwo.Tak na marginesie to tam dawno nie byłem, ale chyba już większą powierzchnie stawu przykrywa kołderka z trawy. Lubię tam połowić na spławik ale wiosną kiedy roślinność nie jest taka bujna jak w okresie letnim. Na tym większym 8 ha, i na pewno to były jelce na 100 % . co do trawska to w czerwcu była koszona na większości zbiornika, i są bardzo fajne miejsca, można nawet na nockę się wybrać, i nawet z samochodu można łowić Ap ropo dzisiaj byłem 2 godzinki i jeden okoń na 20 cm Edited August 21, 2011 by mkosz2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkosz2 Posted August 21, 2011 Share Posted August 21, 2011 jadąc z Rzeszowa w kierunku Sanoka, mijając Blizne skręcić w asfaltową drogę w lewo, w zasadzie na końcu tej miejscowości. Zresztą na google maps to widać dokładnie... Mapa z geoportalu jest dokładniejsza: http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelgibadlo Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 Witam, Czy jak członek PZW Krosno jadąc na wodę do Bliznego musze posiadać licencję aby tam łowić czy wystarczy, że mam opłacone składki? Doszły mnie słuchy, że muszę posiadać zezwolenie za które się nic nie płaci, które wyda mi moje koło aby tam łowić legalnie. Prawda to czy ściema? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisses Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 Dokładnie tak, potrzeba tylko zezwolenie i rejestr bo to jest woda O. Rzeszów, nie ma dodatkowej licencji. Łowimy tam w ramach porozumienia. No oczywiście obowiązują wszystkie zasady O. Rzeszów które nieznacznie sie różnią od krośnieńskich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aresisko Posted April 22, 2013 Share Posted April 22, 2013 (edited) Czy łapie ktoś na zalewie w Bliznem ? Czy można tam złapać lina ? Edited April 22, 2013 by rapala Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisses Posted April 22, 2013 Share Posted April 22, 2013 (edited) Blizne jest dla mnie taka odskocznią od spiningu, w szczególności jak stan wód w rzekach nie za bardzo pozwala na skuteczne łowienie. Jeśli chodzi o liny to w zalewie występują, ale jest ich coraz to mniej, bo parcie niedzielnych wędkarzy na rybie białko jest niemiłosierne. Jeszcze kilka lat temu nie było problemem wiosna połowić linów, karpi, złotych karasi czy grubego jazia. Na dziś dzień w zbiorniku dobrze to można połowić wzdręgę i niewymiarowego jazia a czasami trafić lina czy karpika. Widziałem złowione karpie w granicach 7-8kg. Ale czemu się dziwić jak przy Niedzieli można naliczyć tam kilkadziesiąt samochodów, tłumy turystów i gości którzy już nawet wzdręgi worują. Czarna rozpacz z ta naszą polską mentalnością. Zbiornik z roku na rok niemiłosiernie zarasta i prześlicznie kwitnie w lecie:D. Juz chyba pisał ktoś w tym wątku że "... i nawet z samochodu można łowić..." Prosze o wasze opinie o zbiorniku, bo moje zdanie znacie. Edited April 22, 2013 by lisses Link to comment Share on other sites More sharing options...
manitu Posted April 22, 2013 Share Posted April 22, 2013 Byłem na tym zbiorniku raz, jak dobrze pamiętam 3-4 lata temu! Siedziałem za karpiem 4 dni i tak jak pisze @lisses przy weekendzie ludzi tyle co na odpuście, przypuszczam że 3/4 wędkarzy nie posiadało karty wędkarskiej:eek: Ogólnie ruch jak na marynkowskiej:D rodzinne pikniki, jazdy motorami obok namiotów itp:eek: W okresie wakacyjnym odradzam zasiadki, może lepiej to wygląda w tygodniu! Co do rybek to połowiłem karpiki (ok 60cm) na kuku, kulek nie chciały:D a i widziałem gościa który złowił szczupłego ok 70cm, ale wiadomo gdze powędrował... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkosz2 Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 Są to dwa stawy, jeden ponad 8 ha drugi 2 ha, na ten większy (z zaporą) nalezy do PZW o. Rzeszów, trzeba mieć opłaconą kartę i rejestr wraz z hologramem PZW o. Rzeszów wydawany bezpłatnie przy opłacaniu karty. Tylko o to trzeba poprosić!. Dużo osób myśli że zalew należny do okręgu krośnieńskiego. Kontrole są częste. Ale mało skuteczne, parę razy widziałem przy rozpoczęciu kontroli jak niektórzy uciekali! To już jest chamstwo! Na mniejszy staw wystarczy karta wędkarska (bez opłaty) i opłata wniesiona w gminie Jasienica Rosielna 15,00 zł +23% za 1 miesiąc wędkowania. Regulamin : http://www.jasienicarosielna.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1:regulamin-korzystania-ze-zbiornika-retencyjnego-blizne-staw-gorny&catid=1:dokumenty Na obu zbiornikach ryby są już przetrzebione i żeby coś konkretnego złapać trzeba mieć ogromne szczęści. Ogólnie trafiają się małe płotki, wzdręgi czasem malutki okoń. W ostatni weekend majowy miałem wrażenie że więcej jest wędkujących niż ryb w zbiornikach tak na dużym jak i na małym zbiorniku. Dużo osób przyjeżdża z zewnątrz z całkiem obcymi rejestracjami rozbijając namioty na cudzych posiadłościach Link to comment Share on other sites More sharing options...
aresisko Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 Witam chodzi mi o zbiornik w Bliznem czy można tam połowic lina czy coś bierze? dziękuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Triple Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 Zalew w Bliznem a nie Bliznym. To tak na marginesie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
henrik22 Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Tak, lin od dobrych paru lat tam jest, także można się śmiało na niego nastawić, a czy coś bierze to nie wiem, dawno tam nie byłem, pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HeadAche Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Zrobiono coś z wodorostami? W tamtym roku praktycznie nie dało sie łowić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Triple Posted July 1, 2013 Share Posted July 1, 2013 Jak byłem tam 3 tygodnie temu to trawa wyżej kolan i jakieś 3-4 metry totalnego syfu (glony, roślinność itp) do tafli wody. Szkoda czasu i nerwów. Oczywiście mowa o dolnym zbiorniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Triple Posted July 10, 2013 Share Posted July 10, 2013 Staw wykoszony i trochę ogarnięty z glonów. W porównaniu do tego, co było wcześniej, to jest całkiem nieźle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzenio Posted September 12, 2013 Share Posted September 12, 2013 Witam. Wczoraj padł szczupak 110 cm w Bliznem - wie ktoś coś więcej na ten temat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts