Jump to content

Zalew w Bliznym

ZDZISŁAW CZEKAŁA

Recommended Posts

• 3 weeks later...

Witam łowie na zalewie w Bliznem od kiedy powstał:). Pływają w nim Karpie (raczej nie ma rekordowych sztuk), liny, jazie,wzdręgi,okonie,karasie,szczupaki,płocie i to by było na tyle na chwile obecną:) Zalew w Bliznem:)

no ,a spod lodu łowią ludzie,nie ma ich za wielu.

Edited by henrik22

• 1 year later...

nie ma żadnych dodatkowych opłat, składki nizinne w Rzeszowie jak i w Krośnie wystarczają na łowienie na tym właśnie zbiorniczku, uwzględniając posiadanie zezwolenia na wody Rzeszowa...

• 2 months later...

na górny zbiornik (2 ha) trzeba mieć opłatę w gminie, natomiast na dolny (8 ha) wystarczy karta wędkarska.

Co do ryb, ostatnio w ciągu (2 tygodni) złapałem 10 jelców i 1 szczupaka (86 cm)

Edited by mkosz2

Na którym stawie złowiłeś te jelce? Łowiłem tam kilkakrotnie ale jelca to tam chyba nie ma, a tak w ogóle to rybka występująca raczej w rzekach. Może masz na myśli jazia, bądź wzdręgę, bo tego to tam jest mnóstwo.

Tak na marginesie to tam dawno nie byłem, ale chyba już większą powierzchnie stawu przykrywa kołderka z trawy. Lubię tam połowić na spławik ale wiosną kiedy roślinność nie jest taka bujna jak w okresie letnim.

Na którym stawie złowiłeś te jelce? Łowiłem tam kilkakrotnie ale jelca to tam chyba nie ma, a tak w ogóle to rybka występująca raczej w rzekach. Może masz na myśli jazia, bądź wzdręgę, bo tego to tam jest mnóstwo.

Tak na marginesie to tam dawno nie byłem, ale chyba już większą powierzchnie stawu przykrywa kołderka z trawy. Lubię tam połowić na spławik ale wiosną kiedy roślinność nie jest taka bujna jak w okresie letnim.

Na tym większym 8 ha, i na pewno to były jelce na 100 % . co do trawska to w czerwcu była koszona na większości zbiornika, i są bardzo fajne miejsca, można nawet na nockę się wybrać, i nawet z samochodu można łowić :)

Ap ropo dzisiaj byłem 2 godzinki i jeden okoń na 20 cm

Edited by mkosz2

• 1 year later...

Witam,

Czy jak członek PZW Krosno jadąc na wodę do Bliznego musze posiadać licencję aby tam łowić czy wystarczy, że mam opłacone składki? Doszły mnie słuchy, że muszę posiadać zezwolenie za które się nic nie płaci, które wyda mi moje koło aby tam łowić legalnie. Prawda to czy ściema?

Dokładnie tak, potrzeba tylko zezwolenie i rejestr bo to jest woda O. Rzeszów, nie ma dodatkowej licencji. Łowimy tam w ramach porozumienia. No oczywiście obowiązują wszystkie zasady O. Rzeszów które nieznacznie sie różnią od krośnieńskich.

• 4 months later...

Blizne jest dla mnie taka odskocznią od spiningu, w szczególności jak stan wód w rzekach nie za bardzo pozwala na skuteczne łowienie. Jeśli chodzi o liny to w zalewie występują, ale jest ich coraz to mniej, bo parcie niedzielnych wędkarzy na rybie białko jest niemiłosierne. Jeszcze kilka lat temu nie było problemem wiosna połowić linów, karpi, złotych karasi czy grubego jazia. Na dziś dzień w zbiorniku dobrze to można połowić wzdręgę i niewymiarowego jazia a czasami trafić lina czy karpika. Widziałem złowione karpie w granicach 7-8kg.

Ale czemu się dziwić jak przy Niedzieli można naliczyć tam kilkadziesiąt samochodów, tłumy turystów i gości którzy już nawet wzdręgi worują. Czarna rozpacz z ta naszą polską mentalnością.

Zbiornik z roku na rok niemiłosiernie zarasta i prześlicznie kwitnie w lecie:D.

Juz chyba pisał ktoś w tym wątku że "... i nawet z samochodu można łowić..."

Prosze o wasze opinie o zbiorniku, bo moje zdanie znacie.

Edited by lisses

Byłem na tym zbiorniku raz, jak dobrze pamiętam 3-4 lata temu! Siedziałem za karpiem 4 dni i tak jak pisze @lisses przy weekendzie ludzi tyle co na odpuście, przypuszczam że 3/4 wędkarzy nie posiadało karty wędkarskiej:eek: Ogólnie ruch jak na marynkowskiej:D rodzinne pikniki, jazdy motorami obok namiotów itp:eek: W okresie wakacyjnym odradzam zasiadki, może lepiej to wygląda w tygodniu!:rolleyes: Co do rybek to połowiłem karpiki (ok 60cm) na kuku, kulek nie chciały:D a i widziałem gościa który złowił szczupłego ok 70cm, ale wiadomo gdze powędrował...

• 3 weeks later...

Są to dwa stawy, jeden ponad 8 ha drugi 2 ha, na ten większy (z zaporą) nalezy do PZW o. Rzeszów, trzeba mieć opłaconą kartę i rejestr wraz z hologramem PZW o. Rzeszów wydawany bezpłatnie przy opłacaniu karty. Tylko o to trzeba poprosić!. Dużo osób myśli że zalew należny do okręgu krośnieńskiego.

Kontrole są częste. Ale mało skuteczne, parę razy widziałem przy rozpoczęciu kontroli jak niektórzy uciekali! To już jest chamstwo!

Na mniejszy staw wystarczy karta wędkarska (bez opłaty) i opłata wniesiona w gminie Jasienica Rosielna 15,00 zł +23% za 1 miesiąc wędkowania.

Regulamin : http://www.jasienicarosielna.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1:regulamin-korzystania-ze-zbiornika-retencyjnego-blizne-staw-gorny&catid=1:dokumenty

Na obu zbiornikach ryby są już przetrzebione i żeby coś konkretnego złapać trzeba mieć ogromne szczęści. Ogólnie trafiają się małe płotki, wzdręgi czasem malutki okoń.

W ostatni weekend majowy miałem wrażenie że więcej jest wędkujących niż ryb w zbiornikach tak na dużym jak i na małym zbiorniku. Dużo osób przyjeżdża z zewnątrz z całkiem obcymi rejestracjami rozbijając namioty na cudzych posiadłościach

• 1 month later...

Jak byłem tam 3 tygodnie temu to trawa wyżej kolan i jakieś 3-4 metry totalnego syfu (glony, roślinność itp) do tafli wody. Szkoda czasu i nerwów. Oczywiście mowa o dolnym zbiorniku.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...