Jump to content

Feeder Konger Vega czy Mikado SCR ?

Recommended Posts

No widzicie zależy kto co lubi. Sam na Wisłoce używam fedeera 3.6m i chętniej bym kupił dłuższe z racji tego że przy dłuższym kiju mniej żyłki jest zatopionej w wodzie, a co zatym idzie mogę używać lżejszych (bardziej czułych)zestawów bez ryzyka spływania do brzegu. Także radze się zastanowić:)

adamus78 brałem twój argument pod uwagę, łatwiej też operować zestawem przy dłuższym kiju szczególnie na rzece gdzie różne są warunki brzegowe jeśli chodzi o dostęp do wody. Na początku myślałem nawet o 4,20 ale im dłuższy kij tym mniej wrażeń z holu.

dominik18king wydaje mi się, że na rzekę to ogólnie stosuje się dłuższe feedery niż na jezioro:).

W sumie to w zależności gdzie dokładnie się łowi. Ja na federka lubię się ustawiać w swoim miejscu w zakolu na Wisłoce i nie wyobrażam sobie żebym łowił tam wędką powyżej 3,6 m gdyż jest to po prostu kępa. Jeśli bym łowił na otwartym terenie to czy kijek ma 3,6 czy 4,2 to bez większej różnicy. Jak dla mnie powiedzmy 3,4 lub 3,5 idealna. Ale to tak jak mówię w zależności gdzie się łowi. A jeśli chodzi o konger vega to miałem ale nie federa tylko spławik. Świetny kijek tylko znów za krótki ale estetyka wykonania i praca świetna. Tylko to był teleskop MATCH.

Edited by Dominik18king

Miałem Vege Kongera 3,90 do 120g i bardzo go polecam , łowiłem nim na Sanie , Wisłoku czy na trupka w Czarnej Sędziszowskiej , na tych wszystkich wodach super się sprawował . Zastanowił bym się tylko czy do 150 g to nie za dużo na Wisłok ? bo jeśli chodzi o długość to 3,90 jest ok .

Moim zdaniem super wybór , tylko żyłka do feederka 0,30 to zdecydowanie za grubo jak na Wisłok , ale popytaj prawdziwych gruntowców bo może się mylę (0,30 to stosowałem do tej wędki ale na trupka w Czarnej S.)