biedula Posted July 31, 2012 Share Posted July 31, 2012 Hej, Na Wisłok oczywiście, którą byście wzięli? Konger Vega Feeder Heavy XL 390/150 Konger Mikado SCR Heavy Feeder 390/150g Mikado Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomik86 Posted July 31, 2012 Share Posted July 31, 2012 Ja polecil bym Ci Mikado sam lowie feederami Mikado tylko z seri Golden Bay o podobnych parametrach juz 4 lat i nie mam zadnych problemow, swietne kije. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted July 31, 2012 Share Posted July 31, 2012 (edited) Nie za długie ? Edited July 31, 2012 by Dominik18king Link to comment Share on other sites More sharing options...
biedula Posted July 31, 2012 Author Share Posted July 31, 2012 Twierdzisz, że za krótkie są? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted July 31, 2012 Share Posted July 31, 2012 Nie nie. Sam chciałem ostatnio kupić federka i kupiłem 3,6 m na Wisłokę i powiem szczerze że wydawała mi się trochę za długa. Teraz pewnie kupił bym coś do Max 3,3m. Jak na rzekę to na pewno wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gooral Posted July 31, 2012 Share Posted July 31, 2012 Zgadzam się z kolegą Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamus78 Posted July 31, 2012 Share Posted July 31, 2012 No widzicie zależy kto co lubi. Sam na Wisłoce używam fedeera 3.6m i chętniej bym kupił dłuższe z racji tego że przy dłuższym kiju mniej żyłki jest zatopionej w wodzie, a co zatym idzie mogę używać lżejszych (bardziej czułych)zestawów bez ryzyka spływania do brzegu. Także radze się zastanowić Link to comment Share on other sites More sharing options...
biedula Posted July 31, 2012 Author Share Posted July 31, 2012 adamus78 brałem twój argument pod uwagę, łatwiej też operować zestawem przy dłuższym kiju szczególnie na rzece gdzie różne są warunki brzegowe jeśli chodzi o dostęp do wody. Na początku myślałem nawet o 4,20 ale im dłuższy kij tym mniej wrażeń z holu. dominik18king wydaje mi się, że na rzekę to ogólnie stosuje się dłuższe feedery niż na jezioro:). Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted July 31, 2012 Share Posted July 31, 2012 (edited) Dla mnie optymalną długością feedera na rzeki takie jak Wisłok czy Wisłoka jest 350-360cm. i cw. do 120g.Dobrym rozwiązaniem dla tych,którzy mają problemy z wyborem długości wędziska są multifeedery ,np. taki http://allegro.pl/shimano-beastmaster-bx-multifeeder-360-420-i2528700791.html Edited July 31, 2012 by rapala Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamus78 Posted July 31, 2012 Share Posted July 31, 2012 Jak dla mnie to ciut za mało te 3,6 m Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted July 31, 2012 Share Posted July 31, 2012 (edited) W sumie to w zależności gdzie dokładnie się łowi. Ja na federka lubię się ustawiać w swoim miejscu w zakolu na Wisłoce i nie wyobrażam sobie żebym łowił tam wędką powyżej 3,6 m gdyż jest to po prostu kępa. Jeśli bym łowił na otwartym terenie to czy kijek ma 3,6 czy 4,2 to bez większej różnicy. Jak dla mnie powiedzmy 3,4 lub 3,5 idealna. Ale to tak jak mówię w zależności gdzie się łowi. A jeśli chodzi o konger vega to miałem ale nie federa tylko spławik. Świetny kijek tylko znów za krótki ale estetyka wykonania i praca świetna. Tylko to był teleskop MATCH. Edited July 31, 2012 by Dominik18king Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogol Posted July 31, 2012 Share Posted July 31, 2012 Miałem Vege Kongera 3,90 do 120g i bardzo go polecam , łowiłem nim na Sanie , Wisłoku czy na trupka w Czarnej Sędziszowskiej , na tych wszystkich wodach super się sprawował . Zastanowił bym się tylko czy do 150 g to nie za dużo na Wisłok ? bo jeśli chodzi o długość to 3,90 jest ok . Link to comment Share on other sites More sharing options...
biedula Posted July 31, 2012 Author Share Posted July 31, 2012 Vega 390/120g już jedzie:) wziąłem do tego żyłkę 0.30 karpiowa jakaś, trabucco kołowrotek spro saltix już czeka na nią w szufladzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogol Posted August 2, 2012 Share Posted August 2, 2012 Moim zdaniem super wybór , tylko żyłka do feederka 0,30 to zdecydowanie za grubo jak na Wisłok , ale popytaj prawdziwych gruntowców bo może się mylę (0,30 to stosowałem do tej wędki ale na trupka w Czarnej S.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted August 2, 2012 Share Posted August 2, 2012 Ja zakładam 0.23 tonącą i przypon z 0.20. Oglądałem kiedyś fajny film z gazety Wędkarstwo moje hobby o federowej zasiadce na rzece. Bardzo dobre porady tam były zawarte odnośnie zanęty, żyłki, haczyka i ogólnie kruczki. Polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts