Skocz do zawartości

Piece - kuchnie kaflowe, kominki, wędzarnie, grille


Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 miesiące temu...

Odnośnie wędzarni.

Wędzić możemy na zimno lub na gorąco.

Jeżeli przewód doprowadzający dym jest krótki wtedy wędzimy na ciepło ( 25 - 45 stopni C )

Wędliny wędzone na ciepło nie poleżą tyle co te wędzone na zimno. Jakość wędzenia moim zdaniem jest gorsza.

Wędzarnię do wędzenia na ciepło, możemy wykonać nawet z prostego grilla.

Jeśli chodzi o wędzenie na zimno, przewód doprowadzający dym powinien mieć od 1,5 - 2 m długości.

Wędzenie przebiega w temp 15 do 25 stopni C, i trwa znacznie dłużej. Wędzonki są smaczniejsze a ich trwałość znacznie wydłużona.

Zrobiłem prosty rysunek takiej wędzarki.

Beczkę metalową należy uprzednio dobrze wypalić aby pozbyć się nieczystości itp. Dno wyciąć tak aby mógł wydobywać się dym.

Metalową lub betonową rurę zakopać w ziemi i połączyć nią palenisko z beczką. Przekrój 150 wystarczy.

Palenisko ułożyć z cegieł lub płytek chodnikowych i przykryć blachą

Beczkę przykryć NATURALNĄ zwilżoną (co pewien czas zwilżać) tkaniną - juta, len itp. Nie zapomnieć o włożeniu grubszego metalowego pręta w środek do wieszania wędlin.

Tak wygląda najprostsza PARTYZANCKA :) wędzarnia którą każdy forumowicz jest w stanie samodzielnie wykonać.

post-1799-14545038720688_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
  • 6 miesięcy temu...

P1020594.JPG

Coraz popularniejsze wśród moich klientów są kuchnie kaflowe z piecem chlebowym oraz wędzarnia. Jest to tzw. kombajn - czyli wszystko w 1.

Udało mi się opracować system opróżniania komory wędzarniczej z dymu przed jej każdorazowym otwarciem. Dzięki temu można wędzić wędliny w pomieszczeniach zamkniętych typu budynek gospodarczy, altana.

Kafle układane metodą tradycyjną bez użycia klejów.

Polecam

 

P1000538.JPG

DSC00312.JPG

DSC00327.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

W dniu 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r - RODO. Abyś mógł korzystać z portalu Podkarpacki Serwis Wędkarski potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie danych osobowych oraz danych zapisanych w plikach cookies. Proszę o zapoznanie się z Polityką prywatności.