Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Od niedawna posiadam Lowrance x4, moim problemem jest to, że nie jestem w stanie na niej uchwycić łuków ryb, widać tylko jakieś kropkokształtne dziwolągi.

W trybie demonstracyjnym pokazuje piękne łuczki a u mnie to co widać na zdjęciach.

Czemu tak się dzieje? Pewnie robię coś źle, tylko co?:)

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Posted

Tryb DEMO a rzeczywisty obraz to dwie różne sprawy;) .Na to czy uzyskasz w miarę dokładny obraz tego co znajduje się pod wodą ,ma wpływ wiele czynników.Jednym z najważniejszych jest to, jakiej klasy jest sonar.Musisz trochę pobawić się ustawieniami manualnymi ale przy tej klasie echosondy jaką posiadasz oraz rozdzielczości ekranu 240 na 160 pikseli, to nie oczekuj wiele.Musisz przede wszystkim "zgrać" ze sobą kilka parametrów a głównie to "Sensitive" (czułość) , "Contrast", "Noise Rejection" (redukcja szumu) oraz odpowiednio ustawić funkcje "GRAYLINE" aby obiekty nie zlewały się z dnem.Nie wiem jakie masz możliwości ustawień w MENU, ale myślę ,że te ,które podałem powinny tam być.

Posted

Tak na przyszłość poniżej 480x480 nie ma co kupować:),dla mnie w sam raz jest 480x480 posiadaja modele Lowrance X-125,X-135 i seria LMS z nowych Mark 5x,Mark 5x Pro,Elite 5x,5,oraz Eagle Fish Mark 480.Sprzedaj tą i kup używkę jeśli nie masz kasy na nowa.

Posted (edited)

W tym roku już przekroczyłem mój wędkarski budżet więc pozostaje mi testowanie tego co jest ewentualnie skupianie się na ukształtowaniu dna a nie na samych rybkach:)

Edited by rapala