Jump to content

Jaki kołowrotek do Daiwy Exceler 3m 30-60g

Recommended Posts

Witajcie,

mam dylemat dostałem na mikołaja kij WĘDKA DAIWA EXCELER SPINNING 3.00m 30-60g (2819213020) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i teraz jest taki problem jaki kołowrotek do niego kupić by nie leciał na pysk ??? czy miał ktos z wad do czynienia z tą wędką ? będę jej uzywał na szczupaki i sandacze (odra, wisła ślaskie odcinki ) może gdzieś czasem dalej all z brzegu kij już miałem na rybach pasuje mi tylko mam za lekkie kołowrotki pomóżcie

Większość kołowrotków powyżej wielkości 3000 powinna się zgrać z tą wędką. Miałem ten sam problem ze swoją Daiwą Q-Infinity ale kupiłem Okuma Eclipz bodajże w rozmiarze 40 co odpowiada rozmiarowi 4000 i fajnie to wyważyło cały zestaw. Tylko o jednej rzeczy musisz pamiętać: to nie będzie zestaw do finezyjnego łowienia drapieżników przynętami poniżej dolnej wartości ciężaru wyrzutu, taki zestaw najlepiej będzie współpracował z przynętami o gramaturze pomiędzy 30 a 60gr.

Poprawiłem temat wątku. Zacytuję za Regulaminem pkt 8 ;)Temat wątku powinien zawierać konkretny opis jego treści.

przepraszam :) chciałem zainteresować ludzi, Łukasz myślę bardziej nad Penn lub Ryobi, Mapet jest to kij do 60 gram ale nie dał bym mu tyle wydaje się strasznie delikatny łowiłem na niego i przynętami po 15 gr ładują go dobrze....

Penn to chyba bardzo dobry wybór tylko jeszcze jedno trzeba zauważyć: Twój spinning ma 3.00m długości a to znaczy, że będzie bardziej ciągnął "na pysk" jeśli dobierzesz za lekki kręciołek. Ja mam 2,7m i 4000 mi wystarczył do wyważenia go. Nie pozostaje Ci nic innego jak zrobić test jakie obciążenie będzie Ci potrzebne do utrzymania kija w poziomie po podparciu go, nawet na palcu, w okolicach 10 może ciut więcej centymetrów od stopki kołowrotka.

heh up ....

wychodzi mi około 500 gram może trochę mniej już jestem głupi z tego wszystkiego z tego powodu że kij ma tylko 200gram a krecioł bym musiał dać ponad 400 chyba że siłownia i do przodu sam już nie wiem albo sprzedam ten kij i kupie coś innego tylko ja lubię łowić na długie kije nie wiem dlaczego ale jestem wysoki i jakoś mi to pasuje :(

... ja lubię łowić na długie kije nie wiem dlaczego ale jestem wysoki i jakoś mi to pasuje :(

Stary kto tak Ci powiedział?Nawet nie próbuj dobierać kija w ten sposób.Dla mnie to jakaś durna teoria,nie obrażając nikogo.Najważniejsze dla mnie to aby sprostał rybkom na które się wybieram + waga.Co z tego że będzie cieszyło Cię to że dobierzesz do swojej wysokości, jak "urwie Ci łapę" po 4 godz łowienia.Jak nie uderzasz na suma to wybieraj spina krótkiego.Z pływadełka 1,90-2,20m, z brzegu 2,50-2,70m

Stary kto tak Ci powiedział?Nawet nie próbuj dobierać kija w ten sposób...

Wiesz jakoś tak się nauczyłem poza tym miałem długa przerwę od spiningu ... w większości ostatnie lata siedziałem za karpiem i jakoś zaczyna mnie to nudzić a że kij dostałem już inna bajka. Są gusta i guściki jedni wolą długie kije a inni krótkie ja jestem z tych pierwszych a wędkuję w większości na odrze a nie jest ona mała rzeką i czasem wąsaty się wiesza a jest go coraz więcej

Edited by rapala

Piotr ja wędkuje w większości na Wiśle,reszta to Wisłoka i inne małe ciórki.Moje kije to 2,40m : 2,52m.Cięższe sprzęty ale krótkie.Nigdy jakoś nie chciałem mieć ani cm więcej przy którymś z nich.Poza tym najczęściej używam ich z pontonu ,łódki wiec nie ma powodu by były dłuższe.Następne to 2,70m i 3m.Pierwszy do klenia itp ideał nawet w najbardziej zakrzaczonych rzeczkach.Taka jest Wisłoka.3m,ten kijek kupiłem bo myślałem że będę sięgał dalej i więcej będę mógł zrobić przynęta.Jakoś nie zauważyłem różnicy w niczym,a już na pewno nie w efektach.

Po tamtym już sezonie stwierdziłem że kij długości 2,50m to ideał.

Może i gdybym łowił z łodzi to co innego ale na naszej Ślaskiej Odrze jest zakaz łowienia ze środków pływających ... najgorszy okręg w Polsce PZW Katowice więc nie dziw się długiemu kijkowi :) mam starego poczciwego konger Tiger do 20 gram i bardzo dobrze mi się nim łowi ale za miękki jakoś nie wiem dlaczego ale krótkie kije mi nie leżą to tak jak z karpiówkami schodzą z długością coraz niżej a ja dalej przy swoim 3,90 :) może jak znów zacznę bawić się w spina tak dokładniej w czerwcu wyjazd na Antypody 2 lata tam spędzę w pracy i czasem pewnie będę chciał na ryby wyskoczyć to tam się przekonam do krótkich kijków ale tu nie będę kupował czegoś nowego nie opłaca mi się na 2 miesiące łowienia .... maj, czerwiec chociaż ojciec też łowi ale on jakoś spiningu nigdy nie uznawał wolał żywca jak razem jeździmy prawie 30 lat na ryb :) może miał 3 razy spining w rękach.... szukam kręcioła dla siebie pod ten co jest po powrocie dalej będzie mi służył bo wiem że tata tego nie zajedzie :)

Edited by rapala

• 4 weeks later...