Jump to content

Recommended Posts

Posted

Niektórzy z Was pokazują na forum swoje najnowsze, własnoręcznie zrobione woblery. Osobiście kiedyś próbowałem robić woblery, ale nic mi z tego nie wyszło. Czy możecie mi przybliżyć proces tworzenia tych przynęt? W szczególności interesuje mnie jak i czym je dociążacie oraz jak robicie stery?

Posted

Ja dociążam ołowiem, w wywiercone otwory wbijam ołów, później obcinam i szlifuje a stery wycinam z poliwęglanu ale może być też pleksa. A zresztą zobacz tu masz wszystko ładnie pokazane:

Stery-

Reszta-

Posted

A jak wpływa rozmieszczenie obciążenia na pracę i jak to robić prawidłowo, bo w filmie jest na całej długości woblera?

Posted

Obciążenie im bliżej głowy woblera tym jego praca staje się mocniejsza, bliżej ogona praca woblera staje się spokojniejsza. Nie odpowiem Ci jak to robić prawidłowo ponieważ nie wiem jaką prace woblera chciał byś uzyskać.

A i chyba kiepsko filmik oglądałeś ponieważ obciążenie jest tam tylko w 2 miejscach a nie na całej długości :)

Posted

A jest taka możliwość, że obciążenie zepsuje całkowicie pracę woblera?

Ile gram tego obciążenia dodajesz do woblerów i czy ilość też ma znaczenie (oprócz tego, że może wyjść tonący a nie pływający)?

Posted

Ja Ci niestety nie odpowiem na te pytania bo sam dopiero zaczynam swoją przygodę z woblerami i jeszcze żadnego woblera nie ukończyłem w 100%, ale chętnie wysłucham wypowiedzi innych bardziej doświadczonych.

Posted
A jest taka możliwość, że obciążenie zepsuje całkowicie pracę woblera?

Ile gram tego obciążenia dodajesz do woblerów i czy ilość też ma znaczenie (oprócz tego, że może wyjść tonący a nie pływający)?

Oczywiście że zepsuje jeśli np. ołów nie będzie na środku osi woblera. czyli jak podczas wiercenia otworów na ołów wiertło zejdzie Ci na lewo albo prawo albo gdy otwory wywiercisz za głęboko to wobler podczas ustawiania może pływać na lewym albo prawym boku i bardzo trudno go będzie wtedy ustawić lub będzie to nie możliwe. Na początku też miałem z tym trochę problemów.

PS. I nie jestem jakiś tam bardzo doświadczony ale to co się nauczyłem to podpowiedzieć mogę.

PS2. i najważniejsze przy zabawie z woblerami to że nie ma się co spieszyć, lepiej zrobić 5 z dużą starannością niż 20 na szybcicha

Posted

W necie jest masa informacji jak wykonywać woblery. Nie da się w kilku zdaniach opisać opisać gdzie i ile dać ołowiu, jaki kształt korpusu, jaki ster i pod jakim kątem. Wszystko zależy jakiego wobka chcesz zrobić, czyli jaka ma być jego wielkość i praca. Na początek wystrugaj sobie korpus np na 5cm, wytnij rowek na ster w odległości 0,5cm od oczka pod kątem 45 stopni, wytnij rowek na stelaż i wklej stelaż. Potem napchaj w przednią i środkową część trochę ołowiu (na oko), wciśnij jakiś ster (bez kleju), załóż kotwicę i do wanny testować. W tym etapie możesz dokładać i odejmować ołów a także możesz zmieniać wielkość i kształt steru. Jak stwierdzisz że chodzi cacy to zapisujesz wszystko w notesiku wraz z odrysowanym kształtem korpusu i steru, rysunek z miejscem umiejscowienia ołowiu, itd. Potem możesz pokombinować z innymi korpusami a zapisane dane będą Ci pomocne na przyszłość. Testuj zawsze z kotwicami i na agrafce. Kolejne korpusy testuj po lakierowaniu, aby drewienko nie "napilo się" wody.

• 3 months later...
Posted

Witam Kolegów. Widze ze post dawno nie odświeżany wiec pewnie masa nowych woblerków juz powstała :) Chciałbym spróbować własnych sił przy tworzeniu takich woblerków, i chciałbym otrzymac jakies podpowiedzi na co zwracac najwieksza uwage przy tworzeniu takiego woblerka??? rodzaj drewna ma znaczenie?? materiał z ktorego wykonany jest ster??? stelaz?? czy nawiercone i pojedyncze wklejone druciki z oczkiem ????

• 3 months later...