Jump to content

Woblery na nocne sandacze?

d1980z

Recommended Posts

Witam.Mam pytanie,co do wyboru przez was odpowiedniego woblera na nocne mętnookie?Moje obserwacje,skłoniły mnie do wysnucia wniosku,iż nie tyle wielkość,a odpowiednia praca ma znaczenie,no i najważniejsze w łowisku muszą być sandacze.Mam znajomego który łowi głównie na woblery łamane i to na jeden model,bo jego zdaniem inne się nie nadają.Stosuje woblery Robinsona 10cm,jednak na dziesięć złowionych ryb,jeden to sandacz,a resztę stanowi mały sum.Praca tej przynęty jest bardzo intensywna i stawia dość duży opór we wodzie.Łowi głównie na opaskach.Ja stosuję woblery do 10cm,ale najlepsze rezultaty osiągnołem łowiąc na 7cm,o pracy delikatnej ale z wyraźnym kolebotaniem na boki.Śmiem stwierdzić że ilościowo łowię mniej ryb,jednak są to ryby większe i procentowo sandaczy jest więcej.Niestety ciężko jest trafić na dobry wobler,gdyż w sklepie wydaje się że będzie to killer,a nad wodą jest zupełnie inaczej.Praktycznie na 5 przynęt jedna spełnia wymagania,ale nie jest to regułą.Mam pytanie do kolegów łowiących w nocy na rzekach sandacze,jaka praca woblera jest waszym zdaniem odpowiednia?,i modele jakimi łowicie są według was skuteczne?.Dodam tylko że łowię głównie w okolicach mostu w Nagnajowie.