Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Panowie, za oknem koooopa śniegu przyprawiająca o depresje(którą trzeba jakoś leczyć= flytying+:beer:). Napiszcie na jaką metodę muchową najbardziej lubicie łowić i w jakich miejscach(ciury, duża rzeka), dlaczego i na jakie muszki( nie proszę o wzory killerków tylko przykłady np. brązka, hydropsyche itp.) Jest to zawsze jakaś aktywność muchołapa przy takiej pogodzie:D:D:D

- - - Updated - - -

Może zacznę jako dawca tematu:) Uwielbiam łowić na górskim Sanie, jak do tej pory głównie suchar, ale dzięki życzliwości pewnych osób poznałem trochę metodę długiej nimfy (*****ista !!!) i sprawdzały się głownie hydropsychy i imitacje ochotki( byliśmy późna jesienią). U siebie na ciurach(Koprzywianka, Kacanka, Trzęśniówka, Babulówka) łowię głównie na krótką nimfę i i na suchary(jak widzę, że rybki zasysają). Ulubione wzory z sucharów to nieśmiertelny goddard( jak klenie to każdy suchar im większy tym lepszy :D), stimulator, humpy i chrusty dobrze pływające. W tym roku będę łowił tylko na własnoręcznie wykonane muchy, także satysfakcja będzie dużo większa:):):):beer:

Edited by Lobosss
Posted

Dla wielu wędkarzy ulubiona metoda to sucha mucha-wiadomo dla mnie też.Łowienie na spokojnych płaniach daje wiele emocji .Lubie też bardzo łowić mokrą muchą , brania są piorunujące !

Choć w tym roku jestem zajarany strimerem i nimfą.Nimfa dla mnie to jeszcze temat rzeka choć już trochę na nią łowię ,ale pochłonęła mnie najbardziej w tym roku cały czas idę o krok do przodu z nowymi wnioskami i doświadczeniami. Dlatego w tym roku będę chciał bardziej uskutecznić długą nimfę podaną w górę rzeki,takie łowienie najbardziej mnie pochłania i dostarcza dużych emocji .Jest setki wzorów nimf jak i prowadzenia,wiele rzeczy jeszcze przede mną ,ale technikę ćwiczę cały czas:D

Posted

Ulubiona metoda .…..trudne pytanie, każda muchowa :), choć uwielbiam suchą (….i dlatego mam najwięcej sprzętu do tej metody). Generalnie łowię w zależności od pory roku, stanu wody, siły wiatru …..i aktualnego natchnienia. Łowię na wędki od #3 do #6. Poniżej orientacyjne zestawienie najczęściej stosowanych zestawów i metod które stosuję na górnym Sanie. Decyzję na który zestaw i jaką metodą będę łowił w danym dniu podejmuję zawsze dopiero nad wodą (zawsze wożę 2-3 zestawy w bagażniku;)). Moim zdaniem w naszej "jedynie słusznej metodzie" już samo obcowanie ze sprzętem to duża przyjemność....a jak jeszcze ryby biorą....to się nie da opisać....trzeba spróbować. Ostrzegam tylko, że to się często kończy dużymi nieplanowanymi wydatkami:D. Muszkarstwo trwale uzależnia:).

luty - kwiecień (nimfa, streamer, mokra, sucha)

Talon ITM 11’9” #6 – nimfa, mokra

Orvis TLS 9’6” #6 – streamer , nimfa, sucha

maj – czerwiec (sucha, nimfa)

Fibatube 8’ #4/5 - sucha

Sage DS2 9’ #5 – sucha, nimfa

lipiec – sierpień (sucha, nimfa, mokra)

Fibatube 7’ #3/4 - sucha

Talon ITM 11’9” #6 - nimfa, mokra

wrzesień – grudzień ( sucha, nimfa)

Talon 8’1” #2/3 – sucha

Sage SPL 8’9” #3 – sucha, nimfa