Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś łowił na tej rzeczce która jest dopływem Bukowej? Rzeka płynie przez Janów Lubelski i wypływa do Bukowej we wsi Łążek Gancarski.Ja znam odcinek właśnie w Łążku przy tzw szumach (wodospadzie z kamieni) rzeczka powyżej szumów zwalnia tam swój bieg i ma głębokość od 1 metra nawet do 3 metrów w dołkach.Poniżej szumów też jest pare fajnych dołków choć rzeczka tam już się wypłyca.Z ryb występują tam szczupaki, pstrągi, miętusy, klenie, jelce,płocie trafiają się jazie i lipienie.Rzeczka jest bardzo urokliwa szczególnie dla miłośników pstrąga i muszkarzy. Łowił ktoś z was tam?

Posted

Witam

Ja łowiłem 2 razy na tej pięknej rzeczce. Zacząłem łowić zaraz za ostatnim domem w Janowie Lubelskim i szedłem z biegiem rzeki. Było to końcem kwietnia tamtego roku. Miałem jedno wyjście rybki :), ale nie udało mi się jej zapiąć. Branie było bardzo efektowne :). Na tym odcinku można łowić tylko do momentu, kiedy trawy nie zarastają rzeki. Próbowałem tam łowić jeszcze końcem sierpnia, ale bardzo ciężko było przebić się przez chaszcze i podać przynętę. W tym miejscu rzeka ma jakiś niecały metr szerokości - do półtora metra. bardzo często pomiędzy brzegami są przerzucone pajęczyny i na nich się zawiesza zestaw. Byłem jeszcze w tym roku w lutym, ale w wodzie jeszcze pusto. Był to moment pierwszych roztopów. Doszedłem do ambon myśliwskich.

Ogólnie bardzo piękne miejsce, trudne do łowienia, dzikie. :)