Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.

Zastanawiam się czy twardość kulki proteinowej ma jakieś znaczenie dla karpi/amurów. Otóż mam trochę kulek z Fish Pointa (banan) ale są okropnie twarde, inne zazwyczaj dało się rozgnieść w palcach ale te za nic w świecie. I właśnie stąd moje pytanie: czy karpie mają jakieś "fobie" odnośnie twardszych kulek? Czy będą chciały je zjadać? A może ktoś już łowił na takie kuleczki z sukcesami? Chętnie poznałbym Wasze doświadczenia z firmą Fish Point.

Za wszelkie odpowiedzi dziękuję ;)

Posted

Osobiście miałem jedne takie kulki w tamtym roku, które stwardniały mi bardzo mocno w dipie.

Praktycznie nie dało ich się przewiercić, 1/3 kulek tylko dało się założyć na włos, reszta pękała.

Brania na nie były bardzo dobre, co więcej - na nic innego nie brało, a na nie jeździło:)

Posted (edited)
Osobiście miałem jedne takie kulki w tamtym roku, które stwardniały mi bardzo mocno w dipie.

Co do dipowania kulek to też miałem taką sytuacje - jedyne wyjście - przewiercić kilka kulasek przed wrzuceniem do dipa ;)

A kulki które opisałem już same z siebie są twarde. Raczej nie są takie stare a zapach mają rewelacyjny :D

Tak sobie myślę skoro skorupiaki są twarde i je zjadają to czemu kulek nie mają konsumować. Z tym że w moim zbiorniku raczej ciężko o jakieś ślimaki itp.

Edited by JunioR
Posted

Wiercenie przed wrzuceniem do dipu też nie zawsze daje rade - czasami dziurki tak zalepia się dipem, że nawet nie wiadomo, gdzie się wierciło :D

Tak jak mówiłem, raz miałem taką sytuację, że brały na takie twarde kulki, czy normalnie częściej się to zdarza - nie wiem.