RICARDO Posted June 2, 2013 Posted June 2, 2013 (edited) Powiem tak woda przyjdzie i to duża w przeciągu ok.6-15 dni,z moich obserwacji wygląda nie za ciekawie.Przepowiadam wielką wodę oby nie było powtórki z czerwca 2010 roku.Wody gruntowe bardzo się podniosły co stwarza realne zagrożenie podtopieniami deszcz padający już nie wnika w glebę tak jak było to np.tydzień temu,więc nadmiar wody będzie oddawany wprost do rzeczek strumieni i Wisłoki stwarzając realne zagrożenie powodziowe:o:( Taki sam scenariusz wystąpił w 2010r.Podobnie jest i teraz tylko z 2 tygodniowym opóźnieniem.Możecie uważać te słowa jak herezje ale wtedy mnie też nie słuchano i było źle.Wilgotne powietrze będzie gościć nad Polski ok.2-3 tygodnie i wylewać wielkie ilości wody. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Edited June 2, 2013 by RICARDO
fordo48 Posted June 2, 2013 Posted June 2, 2013 Witam jeżeli w Strzegocicach nie zaczną już spuszczać wody to może dojsć do powodzi , bo to było według mnie tylko przyczyna powodzi 2 lata temu nic wiecęj .Ale sa mądrzy chyba ludzie którzy panaują nad tym , może się i myle .
jon987 Posted June 2, 2013 Posted June 2, 2013 Myślę że nie popełnią tego samego błędu drugi raz,a zalew jeszcze może pomieścić sporo wody byłem dziś i jeszcze nie jest tak tragicznie.Fakt jest podniesiona ale bez obaw.
geo Posted June 2, 2013 Posted June 2, 2013 Rysku nie strasz wielką wodą bo znowuż będziemy musieli gruby sprzęt ze "stodoły wyciągać". Po pół roku remontu jakoś nie tęsknie za tą woda... Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
RICARDO Posted June 3, 2013 Author Posted June 3, 2013 (edited) Na razie popadało w Dolnej części zlewni Wisłoki.Ale najgorsze są opady w Górach tam wszystko się zaczyna a na to nie ma mocnych.Przykład ostatnich kilkunastu godzin na Chociażby górnym Bobrze i jego dopływach.A to co dzieje się u naszych sąsiadów Czechów to jest kataklizm...Taka pora roku nastała wilgoć i zastój w przemieszczaniu się mas powietrza jest znakomitym czynnikiem do tworzenia się chmur które niosą ogromne ilości wody. Edited June 3, 2013 by RICARDO
Recommended Posts