krs Posted June 22, 2013 Posted June 22, 2013 Chciałbym zapoczątkować wątek poświęcony tej w sumie mało popularnej metodzie połowu jaką Drop Shot. Wszelkie posty dot. sprzętu, przynęt, techniki prowadzenie mile widziane, zachęcam do dzielenia się doświadczeniami w tym temacie
rafaello Posted October 30, 2013 Posted October 30, 2013 Chciałbym zacząć stosować w/w technikę może ktoś z kolegów ma doświadczenie i się z nami podzieli informacjami jakie przynęty na początek zastosować.Prześledziłem sklepy w Krośnie i niema żadnych przynęt do tej metody ,jedynie coś w necie można nabyć.Z tego co wyczytałem jest to bardzo skuteczna metoda,ale mało rozpowszechniona na naszych wodach.
pablo23004 Posted November 15, 2013 Posted November 15, 2013 (edited) Czy ktoś testowała dropshota? To może być bardzo dobra metoda na obecną porę roku. Edited November 15, 2013 by rapala
Sasanek Posted February 8, 2019 Posted February 8, 2019 (edited) Chciał bym przestrzec przed używaniem tej metody ! Dotarła do mnie informacja że dziś państwowa straż rybacka nałożyła mandat 200zł na osobę wędkującą w ten sposób. 2. Metoda spinningowa 2.1.Łowienie ryb metod ą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w nie więcej niż dwa haczyki. W czasie spinningowania nie wolno stosować żadnych dodatkowych wskaźników brań instalowanych na lince. Uzasadniają podobno: ,, zakończoną jedną sztuczną przynętą " a nie ciężarkiem. Edited February 8, 2019 by Sasanek
apioo Posted February 8, 2019 Posted February 8, 2019 Tylko jeśli odcinek linki z ciężarkiem jest dłuższy od odcinka z przynętą.
Sasanek Posted February 8, 2019 Posted February 8, 2019 Nie jestem prawnikiem, ale w moim rozumieniu przepisów jeśli dystans łączący przynętę do wiązania przekracza odcinek idący od żyłki głównej do obciążenia jest to dozwolone.
apioo Posted February 8, 2019 Posted February 8, 2019 (edited) Mimo, że nie na temat to warto wspomnieć, że metody "gruntowo-spławikowe" jak np paternoster w przypadku gdy przynęta z haczykiem nie jest najdalej oddaloną od wędziska częścią zestawu, są również nielegalne. Edited February 8, 2019 by apioo
Recommended Posts