vdg Posted May 19, 2010 Share Posted May 19, 2010 ~Witam Chciałbym zacząć swoją przygodę z wędkarstwem muchowym, mieszkam niedaleko Sanu k.Leska i to jest łowisko na którym będę łowił najczęściej (póki co jest zamknięte, gdyż będą tam rozgrywane MŚ w wędkarstwie muchowym). Mam parę pytań dotyczących doboru odpowiedniego sprzętu, i metody. - Na co najlepiej bierze z czym najlepiej zaczynać, wiem że to zależy od wielu czynników i ale chodzi mi o ogólne spojrzenie żeby dobrać odpowiedni sprzęt i odpowiednią metodę taką która pozwoli mi osiągać jakieś wyniki na począku, tak żeby się nie zniechęcić. Muchówkę miałem tylko raz w ręce, ale jestem sporo łowie na inne metody, spining itd. Czy jest jakaś w miare uniwersalna wędka dla początkującego? Sprzęt zamówiłbym sobie ze Stanów, jest tam w miare tanio. Proszę o ogólne porady, jakie muchy na początek itp , za wszystko z góry dziękuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted May 23, 2010 Share Posted May 23, 2010 Witam Na forum jest wątek ABC Wędkarstwa Muchowego, przeczytaj a jak będziesz miał pytania pisz. Co do zakupu sprzętu w USA dla początkującego to marny pomysł, nie będziesz wiedział co kupujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vdg Posted May 23, 2010 Author Share Posted May 23, 2010 (edited) Dziękuje za odpowiedź, przeczytałem już ABC, wyjaśniło to wiele moich wątpliwości. Jaką wędkę dla początkującego byś polecił? Najlepiej coś niedrogiego, ale żeby posłużyła mi chociaż ten pierwszy sezon. Rozumiem że klasa #5-6 jest najuniwersalniejszą opcją. coś takiego np. http://cgi.ebay.co.uk/Flextec-CRX88-Trout-Fly-Rod-9ft-5-6-RRP-119-99_W0QQitemZ250636794281QQcategoryZ23819QQcmdZViewItem#ht_2589wt_1165 akcja śrenia - szybka, powinna być idealna na początki z suchą i mokrą muszką. Edited May 23, 2010 by vdg Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 Witam Nie znam tych wędek, trudno znać wszystko. Po wyglądzie i po cenie widać, że to made im china jak nasze robinsony, jaxsony, micado, kongery itp. Dziwne, że wędka która kosztowała £119 została przeceniona aż o 67% albo coś nie tak z wędką, albo raczej to jej faktyczna wartość nikt na świecie nikomu niczego nie daje za darmo, a o dopłacaniu nie ma mowy. Jak masz czas i możliwość zaglądnij do mnie do sklepu w Rzeszowie, dobiorę Ci sprzęt na początek za 350-400,- zł (wędka, kołowrotek, linka, podkład, przypon koniczny) jednym słowem cały całkiem niezły zestaw, zapewne nie gorszy od tego Flextec-a. Szkoda wydawać 270,- zł tylko na samą wędkę, której się nie miało w ręce, możesz się rozczarować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vdg Posted May 25, 2010 Author Share Posted May 25, 2010 Może w sumie masz racje, dozbieram troche pieniędzy i zgłosze sie do Ciebie , (narazie i tak San zamknięty) . Zawsze to lepiej kupić wędke którą miało się w rękach. Jakie wędki z tych tańszych modeli byś polecił ? Konger World champion? Czy może jeszcze coś innego. Aha i czy przypon koniczny jest konieczny a może innaczej, czy jest skuteczniejszy od żyłek na suchą muchę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kroku Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 Witam ten konger World Champion jest przyzwoitym kijem w klasie 5-6 nawet w sklepie w Lesku jest chyba jeszcze Co do przyponu to nie musi być koniecznie koniczny ,możesz sobie kupić 3 x żyłki przyponowe od grubości 0.18 ,0.16,0.14 i dowiązać je ze sobą węzłem zderzakowym i taniej wychodzi . Ja tak łowie i nie narzekam .Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
vdg Posted November 7, 2010 Author Share Posted November 7, 2010 witam ponownie, niechce zakładać nowego tematu więc zapytam w tym. Czy teraz można coś połapać na muche? Jest sens kupować sprzęt jeszcze? I jeszcze małe pytanie odnośnie woderów, czy takie tańsze wodery nadają się na taką porę jak teraz? Czy w nich nie zamarzne ? Mógłbym też zainwestowac w jakąś odzież termiczną pod, i tak by to dużo taniej wyszło niż wodery za 300-400zł . z góry dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
komandos Posted January 4, 2011 Share Posted January 4, 2011 Jeżeli nie masz woderów neoprenowych to zamarzniesz. A co do odzieży termo to do zwykłych woderów nie pomoże. Chyba ze ubierzesz spodnie polarowe pod to jakies dresy i jeszcze po to np. kalesony termo to już predzej. Ale ja i tak bym nie ryzykował bo mozesz sie nabawic np reumatyzmu. A co do odziezy to troche kosztuje sam posiadam wiec wiem. Kalesony kolo 100 zl a podkoszulek z długim rekawem ok 75 zl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pittspeed Posted March 19, 2011 Share Posted March 19, 2011 witam ja byłem 2 razy w tamty roku pośmigać, sprzęt miałem pewnie kiepski stare muchówki, no ale dwa razy ryba mi wyskoczyła do przynęty a łowiłem łocznie może 3h na muszkę, nie jest źle , hmmm a co do filozofi łowienia tą metodą, jeżeli ktoś jest kumaty to da sobie rade, na początku beż żadnej nauki zaczołem śmigać, linka się plątała, robiła łuki na wodzie, toneła itp, potem zczaiłem, że trzeba ją suszyć i nie ma co całej linki wypuszczać, na muszkach pojęcia nie miałem, wybrałem jakieś większe, pare urwałem, no ale nie poddaje się i sprzętu nie bede zmieniał, za drogo jak dla mnie, skoro 10-20 lat temu łowili na muchę z sukcesami to czemu teraz nie można, traktuję tą metode jako rekreacje, 2-3 wypady na rok w ramach nauki Link to comment Share on other sites More sharing options...
EuroStar01 Posted March 23, 2012 Share Posted March 23, 2012 Witam serdecznie jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam takie pytanie .... Chciałem zacząć przygodę z muszka i wybrałem sobie cos takiego ... - wędka : Dragon Millenium Trout Fly 2,70m #5/6 (Długość: 2,70m ; AFTMA: #5/6 ; Akcja Fast - kołowrotek : Okuma Airframe 4-6 (Klasa linki: ( AFTMA ) 4/6) / 10-98-046 - linka : Cormoran DT 5 Pytanie do fachowców czy będzie coś z tego Z góry dzięki za odpowiedz ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelgibadlo Posted March 23, 2012 Share Posted March 23, 2012 Witaj, Jeśli chodzi o zestawik który zaproponowałeś wszystko jest w porządku.To Tobie ma się tym dobrze machać.Nie znam sznura i raczej sznurów tej firmy bym unikał.Na początek spokojnie wziąłbym sznury cortland,nie drogie i dobre jakościowo Pozdrawiam Paweł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted March 23, 2012 Share Posted March 23, 2012 Nie znam wędek Dragona ale mam wrażenie, że linka w klasie #5 do tego kijka (akcja Fast) to raczej za mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EuroStar01 Posted March 23, 2012 Share Posted March 23, 2012 Nie znam wędek Dragona ale mam wrażenie, że linka w klasie #5 do tego kijka (akcja Fast) to raczej za mało. Dzieki za odpowiedz dopiero dobieram sprzęcik a jesli chodzi o linke to jaka bys mi polecił do tego kijaszka ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted March 24, 2012 Share Posted March 24, 2012 Na początek i do nauki DT6F ale najpierw jak masz możliwość przetestuj ten zestaw może się okazać, że jest dobrany poprawnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts