redfer Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 Dobre info z okregu Rzeszów, jest jakiś pierwszy krok. "Od 2014 r. na wybranych akwenach zostanie ponadto wprowadzony dodatkowo górny wymiar ochronny na szczupaka pozwalający chronić ryby które przekroczyły 80 cm długości całkowitej ciała. Pozwoli to zachować przy życiu ryby które wykazały się dobrym genotypem i przystosowaniem do środowiska w którym bytują. Badania naukowe potwierdzają że potomstwo takich ryb jest większe i lepiej przystosowane do otaczających je warunków środowiskowych co przekłada się na większą przeżywalność."
pablo23004 Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 Bardzo dobra informacja. Ale dlaczego tylko szczupak i dlaczego tylko wybrane akweny? Czy "... zachowanie przy życiu..." jest nie istotne w kontekście innych gatunków? Żenada.
redfer Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 Ważne że coś drgnęło. Powoli, rewolucji nie zrobisz, popatrz co koledzy piszą o Tarnobrzegu.
Pawlikowski Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 Krok po kroku, a może w przyszłości inne gatunki zostaną objęte "Górnym Wymiarem".
ts21 Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 Super sprawa nie dość że taka ryba będzie się rozmnażać, to jeszcze będzie można ją złowić i kto kilka razy. Ciekawe dlaczego automatycznie nie dali też wymiaru górnego na sandacza.
kubus Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 Dobre info z okregu Rzeszów, jest jakiś pierwszy krok." Witam. Nie wiem skąd kolega ma takie info. Tak, od dwóch lat na każdym zebraniu z ZO Rzeszów trąbie larum i naciskam na górne wymiary ochronne w naszym okręgu, nie tyko szczupaka ale i innych gatunków. Z tego co wiem zatwierdzenie tego odbędzie się na zebraniu w dniu 06.12.2013 ale wstępne omówienie ma się odbyć 04.12.2013 więc wychodzi na to, że kolega jest dobrze poinformowany...
MilanND Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 Bardzo fajne info. Zachęcające do wspierania o.rzeszów poprzez uiszczenie składki członkowskiej w tym okregu. Mnie jednak martwi termin zebrań sprawozdawczych w kolach o tbg. Są w styczniu i przy każdej zmianie przepisów zachodzi ryzyko ze zostaną wprowadzone dopiero od przyszłego roku. Wędkarze nie mają pojecia co ich czeka po oplaceniu składki. Jak mowi ..prawo'' osoby, które nie są członkami koła nie mają prawa głosu. Aby mieć wpływ na decyzje trzeba zaplacić za możliwość decydowania. Czesto płacimy w ciemno nie wiedząc za co.
redfer Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 Witam. Nie wiem skąd kolega ma takie info. Tak, od dwóch lat na każdym zebraniu z ZO Rzeszów trąbie larum i naciskam na górne wymiary ochronne w naszym okręgu, nie tyko szczupaka ale i innych gatunków.Z tego co wiem zatwierdzenie tego odbędzie się na zebraniu w dniu 06.12.2013 ale wstępne omówienie ma się odbyć 04.12.2013 więc wychodzi na to, że kolega jest dobrze poinformowany... A stąd :-) Okręg PZW Rzeszów
kriko Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 O to im chodzi żeby kasa leciała a oni będą robić co im sie podoba .... Dlatego trzeba zrobić strajk nie opłacać i wtedy nie będą wiedzieli o co halo
Sasanek Posted December 21, 2013 Posted December 21, 2013 Igrzyska Putina - dokument - YouTube 1h:02 według mnie u nas jest jeszcze gorzej bo panuje dezinformacja.
uchal Posted December 21, 2013 Posted December 21, 2013 1h:02 według mnie u nas jest jeszcze gorzej bo panuje dezinformacja. ciekawy dokument. Ale wg mnie gorzej nie jest. Jest tak samo i tam i u nas łosoś nie wpływa .
texel Posted February 10, 2014 Author Posted February 10, 2014 "Bezwzględny zakaz wchodzenia na lód”. 10 tabliczek z takim napisem stoi nad rzeszowskim zalewem i stawem na Słocinie. Tylko po co je ustawiono, skoro nikt tego nie przestrzega? cd...Wchodzenie na lód: brawura czy lekkomyślność?
texel Posted February 17, 2014 Author Posted February 17, 2014 Chłopiec wraz z kolegami łowił ryby. W pewnym momencie dwaj z nich poszli do domu po przynętę. Kiedy wrócili, na brzegu zastali tylko wędki. Cd... W Mielcu zaginął 17-latek. Poszukiwania przerwano - Polskie Radio Rzeszów
texel Posted March 12, 2014 Author Posted March 12, 2014 Eksperci szacują, że z zalewu na Wisłoku trzeba wyciągnąć już ponad 1,5 mln m sześc. mułu. c. d.:Rzeszów: Zamulony zalew na Wisłoku w Rzeszowie to bomba ekologiczna - 12 marca 2014
robin Posted March 12, 2014 Posted March 12, 2014 Wędkarz złowił 100-kilogramowego suma. To rekord Polski! - Ciekawostki w RMF24
tomek_ski Posted April 2, 2014 Posted April 2, 2014 Przemyśl: Dwóch nastoletnich braci okradło sklep wędkarski - 1 kwietnia 2014 co to wędkarstwo robi z człowiekiem :D
rav_id Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Oby nie zakończyło się na tym potoku ale stało się powszechną praktyką przy " ulepszaniu" rzek
texel Posted May 7, 2014 Author Posted May 7, 2014 - Przejeżdżałem rowerem koło „tęczowego mostu” przy ul. Naruszewicza i zaniepokoiła mnie zielona barwa wody w Wisłoku – poinformował nas Czytelnik. – Czyżby doszło do skażenia rzeki w tym miejscu? Zielona woda przy ?tęczowym moście? | Super Nowości
stig Posted May 12, 2014 Posted May 12, 2014 Kolejny cios w rzeki: Prezydent podpisał ustawę ws. dróg rowerowych wzdłuż rzek Już widziałem oznakowane do wycięcia drzewa nad Wisłokiem... Pewnie wycinka pod ścieżki na ekologiczny rowerowy wypoczynek. Ale mam i optymistyczny lokalny akcent: link .
texel Posted February 24, 2015 Author Posted February 24, 2015 Ciało 12-letniego chłopca wydobyli płetwonurkowie z Jeziora Wierzchucińskiego Małego w woj. kujawsko-pomorskim. Dwóch mężczyzn, którzy poszli z nim nad wodę na ryby, do tej pory nie odnaleziono. cd. Strażacy wyłowili ciało chłopca z jeziora Wierzchucińskiego - TVN24
texel Posted March 5, 2015 Author Posted March 5, 2015 W pełnym umundurowaniu, z zamaskowanymi twarzami, przeczesują lasy i łapią przestępców na gorącym uczynku. Bez "cackania się" obezwładniają, żeby później oddać ich w ręce sprawiedliwości. Brzmi jak interwencja elitarnych oddziałów specjalnych, a to „tylko” OSA, grupa wędkarzy-społeczników, która wzbudza postrach wśród kłusowników. Odławiają kłusowników. OSA w akcji
texel Posted July 14, 2015 Author Posted July 14, 2015 W sobotnie popołudnie w Płocku na Wiśle wyłowiono niezwykle wielki okaz suma. Jacek Urbański, któremu się to udało, łowił metodą trollingową. http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/polska,28/gigantyczny-sum-wylowiony-z-wisly-ryba-rzucala-nami-po-calej-rzece,173791,1,0.html
Recommended Posts