kurak Posted September 12, 2013 Posted September 12, 2013 Witam Zacząłem w tym roku przygodę z muchówką i z grubsza wiem o co chodzi ale nie znam jeszcze tematu nimfetek. Wiem tyle że są to małe nimfki na hakach 16-20 ale czy ciężkie czy lekkie i jak je prowadzić to nie wiem. Próbowałem googlować i na kilku różnych forach jest całkowicie co innego. Z góry dzięki za info.
BRC Posted September 12, 2013 Posted September 12, 2013 (edited) ABFLY - sklep ze sprzedażą sztucznych much na ryby Tak to wygląda. Po prostu zmniejszone rozmiary normalnych. Ciężar odpowiednio też mniejszy. Z reguły prowadzone na płytkich bystrzach w gorących porach roku. Często używane w metodzie żyłkowej, ale ostatnio zauważyłem że jak by mniej. Edited September 12, 2013 by robbox4
pawelgibadlo Posted September 12, 2013 Posted September 12, 2013 Witaj, Pedałki to taka nazwa, którą wymyślili sobie wędkarze. Muchy, które tak są nazywa to nic innego jak mikro nimfy na małych haczykach (nawet #24). Często łowi się na takie muchy z długiej linki. Można by było o tym napisać cały artykuł. Pozdrawiam Paweł.
kurak Posted September 13, 2013 Author Posted September 13, 2013 Ok z grubsza wiem co i jak znalazłem coś tam jeszcze na necie, na początek wystarczy a resztę będziemy opanowywać w praktyce.
Dariusz Maciuba Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 Klasycznie można łowić na mikro nimfy pod prąd i tak jak mokra muszką. Lipienie z reguły lubią nimfki które leniwie poruszają się w toni.Pstrągi zazwyczaj na odwrót. Ale oczywiście są odstępstwa od tych reguł, po prostu nad woda musisz wybadać to.
szuwaks Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 Warto mieć pedałki na wolframach. One są bardzo lekkie,
kroku Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 Tak pewnie kolega pomylił chodziło o mosiadz , że jest lekki.
Recommended Posts