zmorsznik Posted September 25, 2013 Posted September 25, 2013 Panowie idzie pomału jesień a za chwilę zima a do wody wejść trzeba:). I tu mam pytanie do was jakie polecacie sodniobuty neoprenowe .Chodzi mi o takie neopreny które wytrzymują przynajmniej cały sezon. Bo ja mam już czwartą parę i wszystkie ciekną, puszczają ( lub puszczały , bo już ich nie mam ) na szwach w kroku po 2 , 3 miesiącach użytkowania. A miałem już Cormorana , Bhera, a w chwili obecnej drugą parę Oceana:(. Jak macie jakieś dobre i sprawdzone piszcie.
Orzel Posted September 26, 2013 Posted September 26, 2013 Niestety neoprenów nie używam więc nie pomogę, ale podepnę się pod temat, żeby nowego nie robić bo podobna sprawa. Używa ktoś do brodzenia jakichś rękawic? Byłem wczoraj na sanie i przy wypuszczaniu ryb do wody łapę trzeba włożyć, a woda zimna i w ręce zmarzłem jak cholera.
aro Posted September 26, 2013 Posted September 26, 2013 A może Prologic, ja używam 4 sezon no i jak dotąd ciepło i sucho.
ryba7 Posted November 27, 2013 Posted November 27, 2013 Szukam jakichś neoprenów 4-5 mm do brodzenia, głównie San zimą/wczesną wiosną. Najlepiej jakby były bez gumiaka, zakończone skarpetą. Wujek google dużo dobrego pisze o neoprenach Shimano, macie jakieś godne polecenia?
olo1 Posted November 28, 2013 Posted November 28, 2013 Witam. Miałem śpiochy neoprenowe yorka,wytrzymały pięć lat w tym roku zaczęły cieknąć na szwach w kroku.York z tego co wiem nie produkuje już śpiochów,tylko z gumiakami. Sam coś szukam,coś słabo z wyborem jest teraz.
kafel Posted November 28, 2013 Posted November 28, 2013 (edited) Ja osobiście używam myśliwskich -super grube i wzmacniane ( niestety były tylko raz na allegro i więcej się nie pojawiły ). Ale myślę warto rzucić okiem na Behr lub Lago. http://www.askari.pl/kategoria/odziez/spodniobuty-/-wodery Przed chwilą też coś ciekawego na Allegro się pojawiło http://allegro.pl/spodniobuty-neoprenowe-bare-m-kanada-jak-nowe-i3752100336.html Edited November 28, 2013 by kafel
ryba7 Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 Wybrałem firmę - Behr i teraz kolejna zagwozdka Brać je z podeszwą z filcu czy z gumową? Filc zapewne będzie obierał się śniegiem, za to guma będzie ślizgać się po kamieniach:confused: Jakieś sugestie?
Siksa Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 Nie kupuj w cale Kup oddychające i łów w nich przez cały rok. Jeżeli dobrze dobierzesz skarpetę neoprenową, to bez problemu zmieścisz w niej dwie pary grubych skarpet, do tego grube kalesony i bez problemu wystoisz we wodzie. Sam jestem zmarzluchem, ale w oddychających przy aktualnej temperaturze jestem w stanie bez najmniejszego problemu stać we wodzie przez cały dzień. Kupując gacie nawet nie brałem pod uwagę łowienia o tej porze roku, więc skarpetę dobrałem mniejszą i nie jestem w stanie zmieścić grubaśnych skarpet do środka. Zakładam zwykłą frotę oraz drugą parę długich do kolan i ogień. Przyjdzie wiosna i neopren do szafy schowasz, bo w lecie nie ma opcji abyś w tym dał radę wędkować cały dzień. Zastanów się dobrze, bo w zwykłych gumowych spodniobutach też nie dasz rady łowić cały dzień przy 30 stopniach. Co do podeszwy to stojąc na gumowej musisz być non stop skupiony na tym gdzie stawiasz nogę, chwila nieuwagi i leżysz. Sprawdziłem to organoleptycznie. Znowu w filcowych jak masz zamiar chodzić po śniegu czy błocie, to też idzie się zabić. Na San koniecznie przydałyby się kolce, orła wywinąć też idzie ale stabilność jest zdecydowanie większa.
olo1 Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 Nie wiem jak Siksa ale ja łowiąc w Sanie wolałbym na zimę neopreny.Mam doświadczenie bo łowie neoprenach i w oddychających, jest różnica tym bardziej ze San to rzeka bardzo zimna.Mówię o okolicach Leska np,jeżeli się wchodzi do wody powyżej kolan to tym bardziej neopreny. Fakt w lecie to nie bardzo,wtedy oddychające są lesze.Wiadomo lepiej by mieć to i to ale to się wiąże ze sporym wydatkiem.Można w lecie opuścić np: spodniobuty neoprenowe do pasa jak się nie wchodzi głęboko. Trudno jednoznacznie określić co lepsze.
Krzysiek Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 Stałeś kiedyś w neoprenach przy 25 stopniach? Ile schudłeś? ile wody wylałeś ze środka? Kiedyś łowiłem w oddychaczach cały rok - da rade w neoprenach lata sobie nie wyobrażam. Wracając do podeszwy mam podkute filce jest ok, w zimie po śniegu czy po błocie trzeba uważać jednak San to nie pomorska rzeka i kilometrów brzegiem się raczej nie robi. Guma ma wiele zalet których nie ma filc i odwrotnie. Podkuta guma będzie chyba optymalnym wyborem.
ryba7 Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 Mam spodniobuty oddychające na lato w których już śmigam 3 rok, potrzebuję czegoś na jesień/zima/wczesna wiosna. Pewnie wezmę te z filcem i wkręcę jakieś kolce. Dzięki Panowie za rady:beer: Apropo kolców, macie jakieś godne polecenia?
olo1 Posted January 9, 2014 Posted January 9, 2014 Napisałem w lecie to nie za bardzo,kolego Krzysiek.
Krzysiek Posted January 10, 2014 Posted January 10, 2014 Kolce masz tu: Vision FlyFishing Polska Studs & Tool - Akcesoria do brodzenia i tu Akcesoria do brodzenia - Taimen i tu Flyhouse | wędkarstwo muchowe - sklep internetowy" wybierz i kupuj
Recommended Posts