Jump to content

Odrestaurowanie karpiówek

Szpilka

Recommended Posts

Witam,

krótko zwięźle i na temat :

mam 2 karpiówki które z racji tego że troszkę mają już przebiegu potrzebują odmłodzenia.

Chodzi o to że mają parę rysek tzn. jedne mniejsze drugie większe ale ogólnie jest wszystko ok.

Przelotki są całe, uchwyt kołowrotka też i ogólnie patyk jest zdatny do wędkowania.

Po prostu serce mnie boli jak patrze na te ryski.

Dlatego pomyślałem o tym żeby może położyć nowy lakier może zmienić przelotki na Fuji-sic ale najpierw chcę się poradzić specjalistów.

I jedna najważniejsze rzecz chcę zachować wygląd wędki taki jak oryginał tj. te same kolory omotek, lakier itp.

Jest ktoś w Rzeszowie kto się podejmie tego ?

Pozdrawiam

Szpila Mateusz

Kolego, średnia cena za wymianę przelotki w karpiówce to 30 zł.

Przelicz sobie czy to ci sie opłaca. Czyli średnio same nowe omotki i lakier na nich to koszt rzędu 200zł od kija.

Wymiana lakieru na kiju karpiowym to kolejny koszt 100-200zł od wędki.

Przelotk Fuji SiC, to koszty rzędu 300-500zł za przelotki.

Jaki jest cel wymiany takich przelotek? Co maja ci dać? Lepszy poślizg linki ?

Najtańszym zabiegiem jest przepolerowanie wędki. Rysy znikną (jeżeli nie jest zdarty lakier do blanku).

Witam,

Robbox no właśnie chodzi o to że nie które ryski są dość głębokie i boje się że polerowanie nic nie da.

Z tymi przelotkami to był tylko taki pomysł który nie koniecznie miałby być wprowadzony w życie.

W każdym razie teraz to najbardziej zależy mi na tylko pozbyciu się rys.

Wszystko inne zostaje takie jakie jest.

Jest szansa na zrobienie tego ?

Liczę się z tym że nie będzie to kosztowało 100 zł...

Polerować możesz sam.

Pasta TEMPO i do roboty.

Lakierowania ja się nie podejmę za 100zł. Trzeba usuwać stary lakier. To dodatkowe koszty. Może jakiś lakiernik samochodowy znajomy ci to polakieruje.

Można próbować lakierować, po polerowaniu, lakierem akrylowym w sprayu. Często to daje dobre efekty.

Robbox nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.

Chodzi o to że liczę się z kosztami i wiem że to nie będzie kosztowało 100 zł !!!

Jakbym miał możliwość zrobienia tego samemu to bym nie pisał o tym na forum i prosił kogoś o pomoc.

Tak więc ponawiam i czekam na poważne propozycje kogoś kto zna temat i się podejmie tego.

Pozdrawiam

Kolego, ty mnie też nie zrozumiałeś. Profesjonalne pomalowanie blanków wiąże się z demontażem przelotek.

Więc koszty odrestaurowania liczą się w setkach złotych (200zł demontaż i montaż przelotek, 100 do 200 zł za lakierowanie profesjonalne z gwarancją).

Robiłem takie odrestaurowanie dla kolegów z naszego forum i kilku osób z polski.

Jeżeli się zdecydujesz to zapraszam.

Edited by robbox4