Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie wiem czy już o tym nie było, ale nie natknąłem się przeglądając w dół ten dział.

Mianowicie szukam kijka na sandacza głównie do ciężkich kogutów jak i gum 25-40g na głębokości 20m+.

Preferowałbym kijki do 2,2m (łódka) i o gramaturze rzędu 15-45g, przedział cenowy ok 300zł (no może w porywach 400-500;)

Póki co zaciekawiły mnie takie kijki

1.okuma black rock 2,18m 14-42g cena ok 250zl

2.dragon millennium zander 2,25m 18-42g cena ok 230zł

3.robinson diaflex zander 2,4m 15-45g niestety ok 500zł no i dość długawy jak na łódź

4.ewentualnie cortez zander, też 2,4m 15-45g, i 100wke mniej, niestety nie podają wagi, ale myśle że <200g

A może ktoś z kolegów poleci coś jeszcze, czekam na propozycje. Pozdrawiam;))

Posted

Jeżeli w grę wchodziła by górna granica cenowa to zdecydowanie warto poszukać używanego Batsona IMB784, do podanych przynęt będzie pasował, to naprawdę zacny blank, kilku kolegów z forum (w tym ja ;) łowi takim kijkiem. Mi służy jako jerkówka i innego kija do takich zastosowań nie szukam :)

Posted

Szukam tak na szybciaka, aby do lodu głębiny obłowić, stąd nie chcę inwestować zbyt wiele, do pracowni jeszcze nie dorosłem, muszę nauczyć się wybrzydzać i dokładnie wiedzieć czego chcę :confused: stąd pytam o seryjne marketowe patyki :o

Posted
Ciekawa propozycja -dzięki:beer:, te tylko 130g robi wrażenie, troszkę gorzej z dostępnością tych kijków w PL,

ale znalazłem i chyba mają je na stanie

Wędka Savage Gear Bushwhacker XLNT 213/42g - Sklep Wędkarski BASS oferujemy wędki, kołowrotki, echosondy, sprzęt wędkarski

jak mgły opadną będę dzwonił;)

Mam i od 2lat używam tego Bushwhackera. W tych pieniążkach spoko kijaszek, mój uniwersał szczupakowy. Nie jest to może jakiś super sandaczowy kij z pracowni ale daje radę! Dobre czucie przynęty, lekka konstrukcja nie męcząca ręki. Polecam.

Posted

Jest jeszcze Robinson diaflex zander 5-32g. dł.2,25 na 20m łowiłem a nawet głębiej i spoko daje rade,30 gr + guma.Dla mnie chyba jedne z lepszych kijów seryjnych za tą kase a kilka przerobiłem.

Posted

Proszę bez osobistych wycieczek. Doczytaj od początku wątek, @Aro podał zakres cenowy 400-500 za tą kasę można dostać używanego Batsona.

[Tapatalk]

Posted

Dokładnie przedział do 500 zł tak że można łyknąć już na all czy jb fajną używkę MHX czy batsona.Przerabiałem już ten temat 2 lata temu .Proponuje obserwować fora ,czasem można naprawdę trafić istną perełkę.

Posted (edited)

Trochę mnie nakręciliście tymi batsonami, jeszcze jednoczęściówki nie mam w kolekcji;) no i jak sprawdzałem cena samego blanku rzędu 280zł nie zniechęca (IMB784),

także się wstrzymam z kupnem seryjniaka bo patrząc za okno to chyba jeszcze 2-3 wypady w tym roku zaliczę i to będzie na tyle.

Mam inazume cw30g, którą też da się rzucić główką 35g, jednak nie łowi się już tak komfortowo jak przy 20-25g.

i chciałem uzupełnić mój arsenał czymś mocniejszym i teraz zastanawiam się czy te batsonowe (IMB784) "tylko" 28g - choć jak koledzy wspominają jest duży zapas - będzie właśnie dobrym uzupełnieniem - czy rzeczywiście dobrze się podbija nim główki rzędu 35g.

Czy lepiej sie zatanowić nad IMB785 1,98 10-42.

Edited by aro
Posted

Batsonem IMB784 ogarniam bezproblemowo 40 gram z głębokiej wody ,imb785 będzie to już mega sztywny patyk do ekstremalnym zadań slidery, koguty pewnie 50 gram ogarnie na lajcie .Pamiętaj ,że w takim kiju nie ma za dużo finezji a prawie w ogóle.Zastanów się jeszcze nad MHX będzie różnica w cenie blanku . Koszt ubranego batsona to wydatek ok 750-800zł.

Posted (edited)

No i kupiłem od kolegi MB844-2-MHX, 2,13m, 9-28g, kijek jest dokładnie taki jakiego szukałem, lekki, 2-częściowy., sztywny ale i jednocześnie dość czuły, nawet udało się przetestować na kilku sztukach w dość ekstremalnych warunkach - 2 dni na Czorsztynie - rano temp wynosiła -10st. ;)

Dzięki wielkie wszystkim za wszelkie sugestie i porady. Pozdrawiam

aro

Edited by aro