Miko Posted August 3, 2010 Posted August 3, 2010 (edited) Przymierzam się do kupna pierwszego karpiowego kija i nie bardzo wiem co wybrać.Jaka długość 3,60 czy 390, dwuczęściowy, a może trzyczęsciowy, 3lbs czy może więcej.Kwota jaką chciałbym wydać na wędkę to max 350 zł.Głównie łowił będę na łowiskach podkarpackich.Przeglądając różne oferty wpadł mi w oko ten kijek jak sądzicie czy wart zachodu? http://allegro.pl/item1166186719_team_dragon_silver_edition_carp_3_60_3_25_lbs.html Edited August 3, 2010 by Miko
robin Posted August 3, 2010 Posted August 3, 2010 Przymierzam się do kupna pierwszego karpiowego kija i nie bardzo wiem co wybrać.Jaka długość 3,60 czy 390, dwuczęściowy, a może trzyczęsciowy, 3lbs czy może więcej.Kwota jaką chciałbym wydać na wędkę to max 350 zł.Głównie łowił będę na łowiskach podkarpackich.Przeglądając różne oferty wpadł mi w oko ten kijek jak sądzicie czy wart zachodu? http://allegro.pl/item1166186719_team_dragon_silver_edition_carp_3_60_3_25_lbs.html Wg. mnie troche za sztywny, 3,25 lbs to chyba lepiej 390. /jest juz taki temat - "karpiowki"/.
rapala Posted August 4, 2010 Posted August 4, 2010 @Miko,jeżeli względy transportu nie wchodzą w grę,to kup kij (kije) dwuskładowe.Jeżeli chodzi o długość w zależności od preferencji dla osób niższych raczej 360 dla tych wyższych 390 (niższej osobie lepiej będzie się rzucało kijem krótszym co ma znaczenie gdy trzeba posłać zestaw na 80-90m).Zdecydowanie polecam 3,5 lbs,lepiej mieć zapas "mocy" niż jej brak co jest istotne przy dużych karpiach czy amurach,przecież nigdy nie wiadomo jak duża ryba zainteresuje się naszą przynętą a w grę wchodzą jeszcze sumy:)Z Twoich postów wynika że jeździsz na ZEK w Ostrowie,wież mi że tam są karpie i amury gruuubo ponad 20kg.Odnośnie kija podanego w linku,nie będę się wypowiadał ,po prostu nie miałem z nim do czynienia.Niżej masz link do wędzisk,które kilka lat temu miałem,świetne kije,dobra cena (przyznam ,ja kupowałem ich troszkę taniej:)) i raczej nie znajdziesz złej opinii na ich temat.Moja rada,dołóż parę złotych i ich weź (o ile jest jeszcze możliwość ich kupna?)albo tylko jeden jeżeli na chwilę obecną są takie Twoje potrzeby. Wg. mnie troche za sztywny, 3,25 lbs to chyba lepiej 390. @robin,co znaczy za sztywne?
Miko Posted August 4, 2010 Author Posted August 4, 2010 Dzięki @rapala za odpowiedź, zapomniałeś chyba dodać linków o których pisałeś w poście z góry dziękuje:)
rapala Posted August 4, 2010 Posted August 4, 2010 Fakt,zapomniałem wkleić linku:). http://www.carpmix.pl/index.php?_a=2&_id=326
Mateusz91 Posted August 4, 2010 Posted August 4, 2010 Ja posiadam jeden kijek Mistrall Delux Carp 2,75-3lbs oraz Konger Impact 3lbs, oba kije 390 osobiście wolę hol na Mistrallu gdyż jest bardziej miękki, odczuwam większa przyjemność ciągnięcia ryby niż na sztywniejszym kongerze. Moim zdaniem kije od 3 lb w górę to już przesada. Co do tych karpii 20kg to na pewno 'mocy' mu nie braknie i jestem wsanie założyć się o skrzynke wódy że wyciągne każdego forumowicza na niego . Pozdrawiam.
Recommended Posts