sum7754 Posted April 6, 2014 Posted April 6, 2014 Chciałbym się spytać Was jakie podstawowe zapachy (smaki) robić swoje pierwsze kulki proteinowe na karpia, amura i na jakie pory roku się nadają lub jakieś przepisy : Pozdrawiam
mapet77 Posted April 6, 2014 Posted April 6, 2014 http://www.fishing.org.pl/f46/kulki-proteinowe-domowej-roboty-2580/ tu masz wszystko w temacie robienia kulek proteinowych. Miłej lektury
maciup96 Posted April 6, 2014 Posted April 6, 2014 Rób smaki takie jakie Tobie się podobają. Karp to mała świnka, jak żeruję to zje kulke o każdym zapachu, jak nie nawet jej nie skusisz złotem
sum7754 Posted April 9, 2014 Author Posted April 9, 2014 (edited) QUOTE=maciup96;73373]Rób smaki takie jakie Tobie się podobają. Karp to mała świnka, jak żeruję to zje kulkę o każdym zapachu, jak nie nawet jej nie skusisz złotem mapet77 dzięki za linka, fajne przepisy znalazłem aha, czyli muszę zdać się na moje zmysły, bo mam taki problem, że próbowałem, już kilku rodzai kulek i nie chcą karpie brać na kulki, wolą kukurydze w tamtym roku tyle razy miałem zastawioną 1 wędkę z kulką, którą zmieniałem na inne smaki, a obok dawałem zestaw klasyczny na cieńszej żyłce i przyponie z zwykłą kukurydzą, bo liczyłem na jakieś małe karpiki lub inne mniejsze ryby.. a tak naprawdę na kulki miałem lekkie puknięcia, a na kukurydze miałem to tak za 1 razem miałem amura ok 90-100 cm - na początku myślałem, że to mała ryba, a tu wypływa bokiem amur bokiem - jak nieżywy, a po chwili machnął ogonem, wtedy poznałem też jak walczy amur i było po przyponie 0,28 i miałem takich sytuacji około z 6 z podobnymi rybami, ( o podobnej wielkości ) w tym jedna zepsuła mi kołowrotek aż w końcu udało mi się złapać na kulkę truskawkową amura 68 cm i dlatego nie wiem co zrobić jak ryby nie chcą nawet tykać się kulek rożnego rodzaju, tylko w moim wypadku kukurydze i to naprawdę spore ryby - dziwi mnie to, bo obok mają zawsze zestaw z kulką .... pozdrawiam Edited April 9, 2014 by sum7754
sum7754 Posted April 9, 2014 Author Posted April 9, 2014 Rób smaki takie jakie Tobie się podobają. Karp to mała świnka, jak żeruję to zje kulke o każdym zapachu, jak nie nawet jej nie skusisz złotem mapet77 dzięki za linka, fajne przepisy znalazłem Aha, czyli muszę zdać się na moje zmysły, bo mam taki problem, że próbowałem, już kilku rodzai kulek i nie chcą karpie brać na kulki, wolą kukurydze w tamtym roku tyle razy miałem zastawioną 1 wędkę z kulką, którą zmieniałem na inne smaki, a obok dawałem zestaw klasyczny na cieńszej żyłce i przyponie z zwykłą kukurydzą, bo liczyłem na jakieś małe karpiki lub inne mniejsze ryby.. a tak naprawdę na kulki miałem lekkie puknięcia, a na kukurydze miałem to tak za 1 razem miałem amura ok 90-100 cm - na początku myślałem, że to mała ryba, a tu wypływa bokiem amur bokiem - jak nieżywy, a po chwili machnął ogonem, wtedy poznałem też jak walczy amur i było po przyponie 0,28 i miałem takich sytuacji około z 6 z podobnymi rybami, ( o podobnej wielkości ) w tym jedna zepsuła mi kołowrotek aż w końcu udało mi się złapać na kulkę truskawkową amura 68 cm i dlatego nie wiem co zrobić jak ryby nie chcą nawet tykać się kulek rożnego rodzaju, tylko w moim wypadku kukurydze i to naprawdę spore ryby - dziwi mnie to, bo obok mają zawsze zestaw z kulką .... pozdrawiam Edit:Litości...Znaki interpukcyjne !!!
maciup96 Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 Moim zdaniem nie ma w tym nic dziwnego, ryby biorą na kukurydze bo widocznie większość wedkarzy łowi i nęci kukurydzą Może być tak, że karp jest nie przyzwyczajony do kulek Równie dobrze może być tak, że Twoje zestawy odstraszaja te wieksze karpie w takim wypadku, jak ryby ewidentnie biorą na kuku możesz spróbować nęcić i łowić na malutkie kulki o zapachu kukurydzy Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka
maciup96 Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 Pisałeś jeszcze o drobnych puknięciach. Mogło być też tak, że te wieksze karpie brały, tylko np.miałeś słabo skonstruowany przypon i nie było efektu zacięcia Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka
sum7754 Posted April 9, 2014 Author Posted April 9, 2014 (edited) ostatnio zrobiłem kulki o smaku kukurydzianym, zalałem atraktorem kukurydzianym i zero, a wolały zwykłą kukurydze albo najczęściej kukurydze z moim tajnym składnikiem, ale on to już ścisła tajemnica możliwe, bo ja na zestaw z kukurydzą dawałem na przypon żyłkę a na zestaw z kulką przypon był z plecionką .. i ona nie była najlepsza trochę pływała Edited April 9, 2014 by sum7754
maciup96 Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 Aby przypon nie pływał wystarczy dać śrucine 3 cm od haka. Łowisz na zestawy samozacinające czy przeletowe? Próbowałeś łowić na zestaw kulka + kuku? Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka
sum7754 Posted April 10, 2014 Author Posted April 10, 2014 (edited) Łowię na zestawy wyłącznie przelotowe, bo w moich łowiskach są często amury. A z tą śruciną masz rację. Amury tylko na przelotowy można złowić ? Jak to jest ? Tak, często łowię na taką mieszankę, tylko daje najpierw kukurydza, później kulka, bo używam kukurydzy z puszki, a ona jest za miękka, teraz będę kupował od znajomego rolnika co uprawia kukurydze i sam będę ją gotował np. w wanilii, truskawce lub miodzie, czyli kulka jest na końcu zestawu, a kukurydza na przy haczyku. Edited April 10, 2014 by sum7754
maciup96 Posted April 10, 2014 Posted April 10, 2014 Ja z powodzeniem zapinam amury na zestaw samozacinajacy, a na karpie uwazam to jako zestaw numer 1 a wracajac do tematu, to moze sprobuj zmienic taktyke, nęć samą grubą zanęta, może w tym tkwi problem, ze łowisz i sypiesz drobnymi rzeczami i zanim przyjdzie duży karp na dnie juz nic nie ma Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka
Recommended Posts