Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chciałbym się spytać Was jakie podstawowe zapachy (smaki) robić swoje pierwsze kulki proteinowe na karpia, amura i na jakie pory roku się nadają lub jakieś przepisy ::confused:

Pozdrawiam

Posted

Rób smaki takie jakie Tobie się podobają. Karp to mała świnka, jak żeruję to zje kulke o każdym zapachu, jak nie nawet jej nie skusisz złotem :)

Posted (edited)

QUOTE=maciup96;73373]Rób smaki takie jakie Tobie się podobają. Karp to mała świnka, jak żeruję to zje kulkę o każdym zapachu, jak nie nawet jej nie skusisz złotem :)

mapet77 dzięki za linka, fajne przepisy znalazłem :)

aha, czyli muszę zdać się na moje zmysły, bo mam taki problem, że próbowałem, już kilku rodzai kulek i nie chcą karpie brać na kulki, wolą kukurydze w tamtym roku tyle razy miałem zastawioną 1 wędkę z kulką, którą zmieniałem na inne smaki, a obok dawałem zestaw klasyczny na cieńszej żyłce i przyponie z zwykłą kukurydzą, bo liczyłem na jakieś małe karpiki lub inne mniejsze ryby.. a tak naprawdę na kulki miałem lekkie puknięcia, a na kukurydze miałem to tak za 1 razem miałem amura ok 90-100 cm - na początku myślałem, że to mała ryba, a tu wypływa bokiem amur :eek: bokiem - jak nieżywy, a po chwili machnął ogonem, wtedy poznałem też jak walczy amur i było po przyponie 0,28 i miałem takich sytuacji około z 6 z podobnymi rybami, ( o podobnej wielkości ) w tym jedna zepsuła mi kołowrotek aż w końcu udało mi się złapać na kulkę truskawkową amura 68 cm

i dlatego nie wiem co zrobić jak ryby nie chcą nawet tykać się kulek rożnego rodzaju, tylko w moim wypadku kukurydze i to naprawdę spore ryby - dziwi mnie to, bo obok mają zawsze zestaw z kulką ....

pozdrawiam

Edited by sum7754
Posted
Rób smaki takie jakie Tobie się podobają. Karp to mała świnka, jak żeruję to zje kulke o każdym zapachu, jak nie nawet jej nie skusisz złotem :)

mapet77 dzięki za linka, fajne przepisy znalazłem :)

Aha, czyli muszę zdać się na moje zmysły, bo mam taki problem, że próbowałem, już kilku rodzai kulek i nie chcą karpie brać na kulki, wolą kukurydze w tamtym roku tyle razy miałem zastawioną 1 wędkę z kulką, którą zmieniałem na inne smaki, a obok dawałem zestaw klasyczny na cieńszej żyłce i przyponie z zwykłą kukurydzą, bo liczyłem na jakieś małe karpiki lub inne mniejsze ryby.. a tak naprawdę na kulki miałem lekkie puknięcia, a na kukurydze miałem to tak za 1 razem miałem amura ok 90-100 cm - na początku myślałem, że to mała ryba, a tu wypływa bokiem amur :eek: bokiem - jak nieżywy, a po chwili machnął ogonem, wtedy poznałem też jak walczy amur i było po przyponie 0,28 i miałem takich sytuacji około z 6 z podobnymi rybami, ( o podobnej wielkości ) w tym jedna zepsuła mi kołowrotek aż w końcu udało mi się złapać na kulkę truskawkową amura 68 cm

i dlatego nie wiem co zrobić jak ryby nie chcą nawet tykać się kulek rożnego rodzaju, tylko w moim wypadku kukurydze i to naprawdę spore ryby - dziwi mnie to, bo obok mają zawsze zestaw z kulką ....

pozdrawiam

Edit:Litości...Znaki interpukcyjne !!!

Posted

Moim zdaniem nie ma w tym nic dziwnego, ryby biorą na kukurydze bo widocznie większość wedkarzy łowi i nęci kukurydzą :) Może być tak, że karp jest nie przyzwyczajony do kulek :) Równie dobrze może być tak, że Twoje zestawy odstraszaja te wieksze karpie :) w takim wypadku, jak ryby ewidentnie biorą na kuku możesz spróbować nęcić i łowić na malutkie kulki o zapachu kukurydzy :)

Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka

Posted

Pisałeś jeszcze o drobnych puknięciach. Mogło być też tak, że te wieksze karpie brały, tylko np.miałeś słabo skonstruowany przypon i nie było efektu zacięcia :)

Posted (edited)

ostatnio zrobiłem kulki o smaku kukurydzianym, zalałem atraktorem kukurydzianym i zero, a wolały zwykłą kukurydze albo najczęściej kukurydze z moim tajnym składnikiem, ale on to już ścisła tajemnica :o

możliwe, bo ja na zestaw z kukurydzą dawałem na przypon żyłkę

a na zestaw z kulką przypon był z plecionką .. i ona nie była najlepsza trochę pływała

Edited by sum7754
Posted

Aby przypon nie pływał wystarczy dać śrucine 3 cm od haka. Łowisz na zestawy samozacinające czy przeletowe? Próbowałeś łowić na zestaw kulka + kuku? :)

Posted (edited)

Łowię na zestawy wyłącznie przelotowe, bo w moich łowiskach są często amury. A z tą śruciną masz rację. Amury tylko na przelotowy można złowić ? Jak to jest ?

Tak, często łowię na taką mieszankę, tylko daje najpierw kukurydza, później kulka, bo używam kukurydzy z puszki, a ona jest za miękka, teraz będę kupował od znajomego rolnika co uprawia kukurydze i sam będę ją gotował np. w wanilii, truskawce lub miodzie, czyli kulka jest na końcu zestawu, a kukurydza na przy haczyku.

Edited by sum7754
Posted

Ja z powodzeniem zapinam amury na zestaw samozacinajacy, a na karpie uwazam to jako zestaw numer 1 :) a wracajac do tematu, to moze sprobuj zmienic taktyke, nęć samą grubą zanęta, może w tym tkwi problem, ze łowisz i sypiesz drobnymi rzeczami i zanim przyjdzie duży karp na dnie juz nic nie ma :)