krs Posted April 18, 2014 Posted April 18, 2014 Coraz mocniej zastanawiam się nad uzupełnieniem lustrzanki aparatem bezlusterkowym typu Sony NEX, Fuji X, Canon EOS-M. Lustrzanka ma swoje niezaprzeczalne zalety, ale ma tez dwie poważne wady - rozmiar i wagę. Wpadłem zatem na pomysł aby nie wymieniać leciwego Nikona d70s tylko dokupić do kompletu jakąś tańszą wersję aparatu bez lustra, np Sony NEX-3N z matrycą APS-C, 16Mpix, wymiennymi obiektywami, kompaktową budowa... i spokojnie można nosić takie urządzenie w kieszeni kurtki. Z pewnością są wśród forumowiczów osoby, które korzystają z bezlusterkowców - opinie, porady, testy, przykładowe zdjęcia niech trafiają tutaj
rav_id Posted April 18, 2014 Posted April 18, 2014 Ja z kolei, jak już wspominałem przy okazji wątku rozpoczętego przez @rapalę, chcę lustrzankę całkowicie zastąpić czymś mniejszym. Lustro to lustro i z dobrym obiektywem wysoka jakość zdjęć niezaprzeczalna, ale i kłopot z taszczeniem wszystkich gratów. Na wyprawie typowo fotograficznej do zaakceptowania, ale w sytuacji gdzie trzeba się ograniczać z bagażem plecak z puszką, obiektywami (jeden do krajobrazów, jeden zoom do portretów, jakaś jasna stałka) i lampą (bo a nuż będzie potrzebna?) to już wyzwanie. Też brałem pod uwagę zmianę systemu na bezlusterkowiec ze względu na bardziej kompaktowe rozmiary i puszki i obiektywów, ale.... No właśnie, obawiam się że i takie rozwiązanie poszło by w kierunku rozbudowy "kolekcji" obiektywów I skończyło by się jak z lustrzanką. Tak, że jeśli znów mogę "forsować" swój punkt widzenia to jako uzupełnienie do lustrzanki proponuję dobry kompakt: Canon G15 lub G16, Nikon Coolpix P7700 lub P78000, Olympus Stylus XZ-2, Panasonic Lumix DMC-LX7 lub (mój faworyt) Fujifilm X20. Większość, które tu wymieniłem posiada całkiem dobre, jasne obiektywy typu zoom, z odpowiednikiem ogniskowych ok 28-120mm, a więc użytecznym w większości sytuacji. Zarówno testy jak i zdjęcia przykładowe znaleźć można na stronie optyczne.pl. Fujifilm X20 można w tym momencie wyrwać za naprawdę super cenę (Buy Consumer Electronics at Simply Electronics), a jest to aparat jeden z lepszych w swojej klasie. Ale miało być o bezlusterkowcach. Tych na rynku nie brakuje. Każdy chyba producent ma je w tej chwili w swojej ofercie. Najwięcej chyba Olympus (modele bardziej zaawansowane oraz wersje Lite), który jako pierwszy wypuścił na rynek PEN-a, i chyba ma największe doświadczenie w takich konstrukcjach. Z całym szacunkiem dla Canona, oraz sympatią dla Nikona (którego lustrzanek używałem/używam), w kwestii wyboru bezlusterkowca skupił bym się na ofercie Olympusa lub Sony. Widziałem zdjęcia i filmy robione aparatem Sony NEX3 (chyba lub NEX5 - nie mogę tego sprawdzić w tym momencie) przez zupełnego amatora, bez podstawowej wiedzy na temat kompozycji zdjęcia, kadrowania, stosowania ustawień itp. Zdjęcia robione tylko z użyciem programów tematycznych lub po prostu z automatu i muszę przyznać, że zrobiły na mnie wrażenie. Ostrość, oddanie i nasycenie kolorów, filmy w rozdzielczości HD. Aparat doskonale się sprawdza jako towarzysz wakacji lub weekendowych wyjazdów. @kroku chyba nabył Olympusa PEN E-PL3 (przynajmniej taki miał zamiar jak pytał o radę) Ciekawe jak mu się sprawdza na wypadach
krs Posted April 25, 2014 Author Posted April 25, 2014 Na dzień dzisiejszy moimi faworytami są Fuji X-A1, Olympus PEN E-PL5 i Sony NEX-3N. Sporym minusem jest brak wizjera w tańszych bezlusterkowcach, od biedy można z tego zrezygnować, choć szczerze to w porównaniu z lustrzanką komfort robienia zdjęć nieporównywalny na korzyść oczywiście lustra. Coraz bardziej podoba mi się Olympus PEN-EPL5, miałem już w przeszłości c-4000 i c-5050 i byłem z nich bardzo zadowolony, obrazek jaki generowały te aparaty był bardzo przyjemny dla oka Pewnie tego Pena już bym zakupił gdyby nie Fuji ze swoim najtańszym bezlusterkowcem X-A1, matryca co prawda nie X-Trans CMOS znana z droższych modeli X-E1, X-Pro1 ale i tak daje radę, obrazek jaki generuje w JPGu jest świetny, można spokojnie zrezygnować z plików RAW i pstrykać tylko w JPG, Fuji pod tym względem ma najlepsze algorytmy. Za Sony przemawia cena, jest najtańszy z tej trójki a specjalnie nie ustępuje Fuji i Olympusowi. Wybór jest naprawdę ciężki
LukaszZ Posted April 25, 2014 Posted April 25, 2014 Na Fujika jest teraz fajna promocja Fujifilm X-A1 - drugi obiektyw za 1 zł - Optyczne.pl
krs Posted April 25, 2014 Author Posted April 25, 2014 Promocja fajna, choć nie ukrywam ze wolałbym coś szerszego i kompaktowego, mogli by dodać np naleśnika 28/2.8, wtedy bym się nie zastanawiał Ale z drugiej strony dodawany 50-230 kosztuje w detalu ok 1500-1700zł... Oj kusi ta promocja
Recommended Posts