rapala Posted May 13, 2014 Share Posted May 13, 2014 Nasunął mi się taki temat aby nieco rozruszać wątek fotografii na naszym forum .A więc ,jeżeli znacie jakieś ciekawe i niebanalne miejsca w okolicach Rzeszowa, i nie tylko to wrzucajcie je w tym temacie. Chodzi głównie o miejsca "nieoklepane" jak np. Łańcut ,gdzie można spędzić kilka godzin z aparatem,łącząc to z aktywnym wypoczynkiem pieszym czy rowerowym:). Dobrze by było aby określić charakter takich miejsc ,podać krótki opis,dojazd, można także pokusić się o zaznaczenie ich na mapie albo podać współrzędne GPS. Myślę ,że przyda się taki wątek na naszym forum ,szczególnie teraz ,kiedy już za kilkadziesiąt dni zacznie się okres wakacyjnych wypadów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukas95 Posted May 13, 2014 Share Posted May 13, 2014 Idealny pomysł Nieraz siedzę i myślę gdzie się wybrać w niedzielne popołudnie i totalny brak pomysłów... Jak się wypogodzi chcę wybrać się w parę ciekawych miejsc, jeśli któreś z nich będzie się nadawało na forum to zapodam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryba7 Posted May 13, 2014 Share Posted May 13, 2014 (edited) Jeśli ktoś interesuję się historią polecam miejscowość Blizna niedaleko Ropczyc. Wieś Blizna w gminie Ostrów, w powiecie ropczyckim, w północnej części województwa podkarpackiego jest jedną z bardziej znanych miejscowości, nie tylko w Polsce, ale też i za granicą. Tutaj bowiem w latach okupacji hitlerowskiej, w latach 1943-1944 montowano i wystrzeliwano niemieckie latające pociski V-1 i rakiety V-2, tajną broń Hitlera, której tajemnice wykradł polski ruch oporu. Pozwoliło to na ocalenie życia wielu ludzi w bombardowanej Anglii. Blizna była też, wprawdzie mimo woli, poligonem doświadczalnym dla przyszłych technik, które umożliwiły pokojowy podbój kosmosu. Obecnie działający tu Park Historyczny Blizna służy pamięci i pojednaniu narodów polskiego i niemieckiego, które przeszły trudną i tragiczną drogę w historii swojego sąsiedztwa. www.parkhistorycznyblizna.pl/o_parku.html Kolejne historyczne miejsce to Pustków gdzie SSmani urządzili sobie poligon. http://pustkow.republika.pl/historia.html na koniec coś mało historycznego http://www.bolestraszyce.com/ Edited May 13, 2014 by ryba7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamus78 Posted May 13, 2014 Share Posted May 13, 2014 A ja proponuje Zamek w Baranowie Sandomierskim. Duży plus że Wisła rzut beretem, a i zamek też niczego sobie. Baranów - Strona główna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz eS Posted May 13, 2014 Share Posted May 13, 2014 Ja proponuję lotnisko w Bezmiechowej. Jesz obiad i patrzysz na szybowce latające nad głową pozdrawiam Tomasz eS Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafaello Posted May 13, 2014 Share Posted May 13, 2014 W pobliskiej rzeczce występują pstrągi. SCHRON KOLEJOWY STĘPINA - CIESZYNA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts