Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Mam kilka pytań odnośnie pickera/quivera

Chcę zakupić 2 sztuki 270 lub 300 cm od razu mówię że nie chcę feedera.

Będę łowił na Sulejowie i na rzekach takich jak Grabia, Widawka, Bzura gdzie uciąg wody jest bardzo słaby.

Ryba na które się nastawiam to leszcz, płoć, kleń.

Chciałbym uzyskać od Was pomoc w doborze tych kijów. Mój budżet to 250 zł za sztukę ewentualnie 280 zł ale kij musi być naprawdę lepszy. Z tego co znalazłem w internecie wpadły mi w oko 3 modele: Daiwa Laguna Quiver do 30g, Daiwa Windcast Picker, Dragon Thytan Quiver do 40 lub 50g i Team Dragon Silver Edition Quiver do 50g ale nie wiem czy warto dopłacać a nie brać czegoś tańszego.

Jakie kije polecacie?

Wymieniałem w spinningach kołowrotki i zostały mi 2 sztuki Zauberów 3000 więc bedą podczepione pod quivera/pickera.

Edited by Guest
Posted

Miałem podobny problem kilkanaście lat temu, kupiłem wtedy dwa pickery 2,7 i 3,0 m, wszystko było OK ale życie szybko zweryfikowało mój wybór, otóż okazało się że pomimo iż łowię ryby niewielkie do kilograma na rzeczkach których szerokość wahała się od 4 do 10 m, to krótka wędka nie zawsze się sprawdzała, szczególnie w trudniejszych warunkach brzegowych, bardzo szybko przekonałem się że optymalna długość to 3,3 i 3,5 m, obecnie najchętniej na małych rzekach używam wędek 3,5 do 3,6 m, na większych 3,9 m. Miałem federka 4,2 m ale dla mnie troszkę za długi i nieporęczny.

• 8 months later...
Posted (edited)

Witam,

Zdecydowałem się na zakup pickera. Ale pojawił się odwieczny problem: jaki kij wybrać?

Byłem dziś kupić w sklepie pickera i padło na Daiwa Windcast 2,7m i Cormoran Speciland 2,7m .

Jestem bardzo ciekawy jak sprawują się powyższe kije, zwłaszcza Cormoran - jak wygląda sprawa rzucania lekkim koszyczkiem zanętowym?

Jaki kij do 200 zł jest wart zainteresowania? Zdecydowałem się na 2,7m, chciałbym mieć możliwość rzucania lekkimi koszyczkami. W jakim sklepie w Rzeszowie, Dębicy można ewentualnie obejrzeć taki kij.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Edited by matwiel