gujmar Posted August 17, 2014 Posted August 17, 2014 Chcę połączyć żyłkę z plecionką. Ze względu że żyłka ma dość dużą rozciągliwość i wydaje mi się że przez to kilka brań nie udało mi się zaciąć chce spróbować z plecionką. Oczywiście jak wszystkim wiadomo koszt plecionki to około 40 zł w za 100 m ( najtaniej ) postanowiłem żeby ją dowiązać ale nie wiem czy to będzie miało sens ( zbyt wiele wad). Wszystko będzie pod karpie. Czy warto???
Michał82 Posted August 17, 2014 Posted August 17, 2014 Nie ma sensu, plecionka jest nierozciągliwa i nie wybacza błędów przy nieumiejętnym holu a także może spowodować okaleczenie ryby, dlatego stosuje się do nich przypony strzałowe z grubej żyłki lub materiałów do tego przeznaczonych. Plecionke stosuje się przeważnie do wywózki na duże odległości. Ja bym przyczyny poszukał w konstrukcji zestawu lub przyponu.
marek118 Posted August 19, 2014 Posted August 19, 2014 (edited) Ja jako linki głownej używam plecionki od 0,10 do 0,16 a na podkładzie mam żyłkę 0,35 i to mi sie sprawdza. Używam tego do pickera, feddera, metody i jestem zadowolony.Uzywam kijów o akcji środkowej i jest dobrze-kij amortyzuje a nie linka. Plecionka nie wybacza błędów ale lepiej czuć rybę i przede wszystkim brania są lepiej widoczne. Na pewno już nie wrócę do żyłek jako linek głównych. Pozdrawiam Edited August 19, 2014 by marek118
Recommended Posts