Guest Posted August 21, 2014 Posted August 21, 2014 Witam. Proszę o pomoc w wyborze aparatu kompaktowego do 1500zł. Szukam aparatu, który: 1. Robi bardzo dobre zdjęcia jakościowo, oczywiście jak na kompakty 2. Posiada tryb ustawiania parametrów auto jak i manualny 3. Długo pracuje na baterii 4. Dość prosty w obsłudze dla amatora Nie mam bardzo sprecyzowanych kryteriów do poszczególnych parametrów. Te co podałem powyżej są ogólnikowe, dlatego podam przykłady kilku modeli nad którymi się obecnie zastanawiam: 1. Panasonic LUMIX DMC-TZ40 2. Olympus SZ-16 3. Sony Cyber-shot DSC-HX20V 4. Fujifilm FinePix F770EXR Ewentualnie gdybyście mogli coś polecić, przez wskazanie, któregoś z tych Profesjonalne aparaty cyfrowe, kompaktowe - sklep Saturn.pl Proszę o radę, opinię oraz propozycje innych modeli, którymi warto się zainteresować
LukaszZ Posted August 21, 2014 Posted August 21, 2014 Aparat CANON PowerShot G15 12.1mpx PROMO Fra,Wa-SS (4516800583) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
pablo23004 Posted August 21, 2014 Posted August 21, 2014 Na początku tego roku przerabiałem ten sam temat i dysponowałem identycznym budżetem. Canon, którego proponuje Ci LukaszZ@ jest bardzo dobry. Używam go w pracy (nie jestem fotografem). Wygodny w obsłudze, mnóstwo manualnych opcji (dla amatora oczywiście), zdjęcia bardzo dobrej jakości. Przewyższa wszystkie aparaty, które podałeś w liście. W domku mam inny aparat z grupy "zaawansowanych kompaktów" - Olympus XZ-2 (link do opisu). Specyfikacja bardzo podobna do Canona G-15, zdjęcia porównywalne. Hmm, który bym wybrał teraz? Canon ma lepszą ergonomię, większy grip, lepiej rozmieszczone przyciski - jest wygodniejszy w użyciu. Natomiast plusem "Olka" jest to, że kosztuje jakieś +/- 400 zł.
pablo23004 Posted August 21, 2014 Posted August 21, 2014 ... że kosztuje jakieś +/- 400 zł mniej od Canona. Tak to miało być ... sorki;)
Recommended Posts