Jump to content

Na grzyby

cyniu5

Recommended Posts

Dzisiaj postanowiłem wybrać się na grzyby (strzelnica koło Głogowa) i

tak zbieram sobie podgrzybki. Nagle smród jak nie wiem ,można powiedzieć że jak ślepa kura ziarno tak nawet w lesie wędkarz rybę znajdzie.

Niestety w tym przypadku była to nieprzyjemna niespodzianka.

Najprawdopodobniej jakiś wędkarz nie miał co zrobić "ścierwem"i wywalił do lasu

głowa miał jakieś 40cm i pewnie koło 3-4kg musiało być niezłe bydle

ale mimo wszystko chamstwo do sześcianu.

( apropo nie padł na Lipiu ostatnio jakiś rekordowy amur to chyba najbliższy zbiornik?)

post-33-1454501785887_thumb.jpg

Dzisiaj postanowiłem wybrać się na grzyby (strzelnica koło Głogowa) i

tak zbieram sobie podgrzybki. Nagle smród jak nie wiem ,można powiedzieć że jak ślepa kura ziarno tak nawet w lesie wędkarz rybę znajdzie.

Niestety w tym przypadku była to nieprzyjemna niespodzianka.

Najprawdopodobniej jakiś wędkarz nie miał co zrobić "ścierwem"i wywalił do lasu

głowa miał jakieś 40cm i pewnie koło 3-4kg musiało być niezłe bydle

ale mimo wszystko chamstwo do sześcianu.

( apropo nie padł na Lipiu ostatnio jakiś rekordowy amur to chyba najbliższy zbiornik?)

nic nie widac :)

Z Marcinem i ojcem wybraliśmy się dziś na grzyby. A to wynik 6 godzinnego zbierania. Do tego trzeba doliczyć pokaźnej wielkości kosz jaki uzbierał Marcin. Oczywiście wszystko C&R. Dobrze, że nie musiałem tego do rejestru wpisywać bo Staszek całą noc by telefony odbierał:D

post-7-14545017886364_thumb.jpg

Edited by Siksa

• 9 months later...

Witam.

Odświeżę trochę zapomniany już temat. Ponieważ Wisłoka brudna, w Rzemieniu nic się nie dzieje na spinna, a kolejny trzeci tegoroczny wyjazd do Starego Sącza dopiero w fazie planów więc wybrałem się w niedziele z dziewczyną do lasu. W efekcie w ciągu jednej godziny znaleźliśmy całą siatkę siniaków ( podgrzybków) 2 prawdziwki ( borowiki szlachetne) i pełno kurek. Wszystkie grzyby były zdrowe i młode. Prawdopodobnie to pierwszy wysyp w okolicach Mielca tego roku. Ostrzegam tylko przed stadami bąków. Komarów nie widać ale bąków jest bardzo dużo.

• 3 weeks later...

Woda na rzekach jeszcze dość wysoka i brudna,agonia Wilczej nadal trwa:D, więc może na grzybki?Wczoraj mój znajomy donosił że pojawiły się prawdziwki w okolicy Bratkowic i Bud Głogowskich;).Jego wynik to ok.80 "prawdziwnych";) A jak z grzybem w Waszej okolicy?

P.S.Orientuje się ktoś z kolegów czy grzybki wyskoczyły również w okolicy Kuryłówki,Naklika,Siegiełek?

w poniedziałek 2h łażenia po Bratkowicach efekt to jakieś 5-10 kurek i 2 prawziwe

spodkałem grzybiarza to powiedział mi , że kiebsko jest teraz

ale po tytch deszczach pogoda dopisuje, tz od niedzieli nie pada, także może warto się wybrać

nie omieszkam przystanąć w okolicach Magnuszewa.

Przystanąłem:) - miejsce na "chybił - trafił". Efekt 1 godzinnego spaceru z żoną - po reklamoówce podgrzybków i 1 szt. prawdziwka. Było by lepiej, ale ubiór był "wyjściowy":D

A co w regionie:confused:

Z rzekami każdy wie jak jest,nie połowi.Na szczęście jest drugie hobby w którym po przestoju zaczęło się coś wreszcie dziać :)Dwie godzinki biegania po lesie bo jak tylko przystanąłem to komary zaciekle atakowały:mad: ale zanosi się na coraz lepsze grzybowe zbiory.

post-38-14545020159618_thumb.jpg

Ja byłem z kumplem we wtorek w okolicach Bratkowic i łącznie znaleźliśmy kilkanaście kurek, kilka prawdziwków i podgrzybków i jednego kozaka. Ogólnie kiepsko, trochę za mokro.

jua byłem tam w Poniedziałek

pełno poprzewracanych grzybów

mega presja jest w Bratkowicach, nawet w weekend się nie wybieram tam, bo po doświadczeniach z ostatnich lat nie warto, auto przy aucie, pełno ludzi, każdy byle był wcześniej zanim inni przyjadą itp, pewnie pół grzybiarzy z Rzeszowa tam jeździ

Przejechałem się z rana po paru leśnych "miejscówkach";). W lasie pomiedzy Głogowem a Wysoką Głogowską - nędza - parę fajnych miejsc zniszczone przez wycinkę:mad:.

Za Przewrotnym trochę podgrzybków, 1 szt. kozak czerwony i ponad 20 prawdziwków od małych po duże. Dziwi minie mała ilość kozaków:confused:Coś się pokazuje w lesie, ale trzeba się nachodzić.:rolleyes:

post-453-14545020177364_thumb.jpg

post-453-14545020178091_thumb.jpg

• 2 weeks later...

Szału grzybowego nie ma,byliśmy wczoraj z Siksą połazić po lesie w okolicach Raniżowa i kiszka,na dwie godziny łażenia mieliśmy ogólnie ze 6 grzybów co jest porażką okrótną;).Jakby ktoś się wybierał na grzyby to zalecam dobre nasmarowanie się ultrathonem bo komarów miliony:D.

• 4 weeks later...