apioo Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 Są podane na stronie PZW, ale nie każdy tam zagląda. Myślę, że warto przeczytać, by uniknąć przypadkowego łowienia w wyznaczonych obrębach ochronnych. http://edziennik.rzeszow.uw.gov.pl/WDU_R/2014/856/akt.pdf http://g.ekspert.infor.pl/p/_dane/akty_pdf/U78/2014/131/1969.pdf
obroncamrowek Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 Od jutra zaczynają obowiązywać ograniczenia: Koło PZW Nr 18
mescalito Posted October 3, 2014 Posted October 3, 2014 Witam od 1.10.2014 do końca lutego 2015r mamy nowy obręb ochronny na Wisłoku w Rzeszowie, wszystko to spowodowane jest zeszłoroczną rzeźnią brzany, która to miała miejsce na Wisłoku w okolicy Podpromia, obręb ochronny jest od kładki na Podwisłoczu do mostu Zamkowego,także uważajcie!
krs Posted October 4, 2014 Posted October 4, 2014 Scaliłem posty dot. obrębów ochronnych w jeden wątek i przypiąłem w dziale.
marianosum Posted December 8, 2015 Posted December 8, 2015 (edited) Obręby ochronne na rzekach Wisła(Sandomierz) i San (Stalowa Wola) http://www.pzwtarnobrzeg.pl/index.php/komunikaty/170-obreby-ochronne-na-rzekach Edited December 8, 2015 by marianosum
marianosum Posted March 9, 2016 Posted March 9, 2016 Panowie dziś byłem nad Sanem na odcinku ochronnym , ludzie sobie łowią i gdzieś mają jakieś zakazy.
Lucjan Kula Posted October 26, 2016 Posted October 26, 2016 Jeden sezon i było by po rybach chyba że były by częste kontrole co raczej jest mało prawdopodobne ... Ewentualnie zrobić no kill
ORINOKO Posted October 26, 2016 Posted October 26, 2016 Skoro Lucio Łowca doprowadził do utworzenia zakazu połowu na Wisłoku bo brzana ma tarło to być może w tym przypadku też się uda. Tylko trzeba się dowiedzieć gdzie i jakie dokumenty przedstawić. 51 minut temu, Lucjan Kula napisał: Jeden sezon i było by po rybach chyba że były by częste kontrole co raczej jest mało prawdopodobne ... Ewentualnie zrobić no kill
apioo Posted October 26, 2016 Author Posted October 26, 2016 44 minuty temu, ORINOKO napisał: Skoro Lucio Łowca doprowadził do utworzenia zakazu połowu na Wisłoku bo brzana ma tarło Gdzie do takiego zakazu doprowadził?
mike Posted October 26, 2016 Posted October 26, 2016 59 minut temu, ORINOKO napisał: Skoro Lucio Łowca doprowadził do utworzenia zakazu połowu na Wisłoku bo brzana ma tarło to być może w tym przypadku też się uda. Tylko trzeba się dowiedzieć gdzie i jakie dokumenty przedstawić. Z tego co wiem to lucio nic się do tego nie przyczynił.
mike Posted October 26, 2016 Posted October 26, 2016 1 godzinę temu, Lucjan Kula napisał: Jeden sezon i było by po rybach chyba że były by częste kontrole co raczej jest mało prawdopodobne ... Ewentualnie zrobić no kill Odcinek no kill da efekty tylko wtedy, gdy łowisko będzie miało dobrego gospodarza. No killa można zrobić tylko kto się podejmie jego opieki??? Tu nie wystarczy wstawić tablicę no kill i sprawa załatwiona, trzeba poświęcać swój wolny czas kosztem wędkowania. Lucjan wiesz może jakie koło opiekuje się tą rzeką?
hybel78 Posted October 26, 2016 Posted October 26, 2016 (edited) Dajcie cynk do Lucia - trochę już wlał w prezesa PZW przy Akacjowej to może coś ruszy temat a wracając co do możliwości imprezowania prominentów z w/w ulicy, to przechodząc któregoś dnia po pracy bo akurat tamtędy mam po "drodze" widziałem co potrafi zarząd PZW..ciekawe za "czyje"??? Edited October 26, 2016 by hybel78
ORINOKO Posted October 26, 2016 Posted October 26, 2016 7 godzin temu, mike napisał: Z tego co wiem to lucio nic się do tego nie przyczynił. A kto dał propozycję wyłączenia odcina rzeki od mostu zamkowego do kładki na nowym mieście?
apioo Posted October 26, 2016 Author Posted October 26, 2016 (edited) Nie wiem kto, ale skąd masz takie informację, że to wyszło od Lucia i że składał jakieś dokumenty gdziekolwiek oraz co to ma wspólnego z tarłem brzan? Edited October 26, 2016 by apioo
ORINOKO Posted October 26, 2016 Posted October 26, 2016 Czy dokumenty składał nie wiem ale w filmie 10.01 2014 wspomina o zimowisku (tarle) brzany. wnioskuję ze inicjatywa wyszła od niego.
apioo Posted October 27, 2016 Author Posted October 27, 2016 Akurat końcem 2013 leżał mi na sercu ten temat. Pierwsza osoba która mi mówiła, że jedynym wyjściem by uchronić ryby jest stworzenie czasowego obrębu ochronnego był ówczesny(nie wiem czy teraźniejszy)komendant SSR. Sporo jeszcze przed tym filmem rozmawiałem o tym z ówczesnym Dyrektorem Biura na Akacjowej P.Adamem Kowalikiem. Kto pierwszy doszedł do pomysłu utworzenia tam obrębu ochronnego nie wiem, niemniej wnioskowanie, że" Lucio Łowca doprowadził do utworzenia zakazu połowu na Wisłoku bo brzana ma tarło " na podstawie " w filmie 10.01 2014 wspomina o zimowisku (tarle) brzany. " to chyba nieprawda, ale kto wie, może nie doceniam wagi tego filmu.
apioo Posted October 27, 2016 Author Posted October 27, 2016 Jeszcze warto wspomnieć, że ten obręb ochronny nie ma nic wspólnego z tarłem.http://g.ekspert.infor.pl/p/_dane/akty_pdf/U78/2014/131/1969.pdf Cyt: „26. Na rzece Wisłok w m. Rzeszów, na odcinku od kładki dla pieszych (ul. Podwisłocze) do mostu Zamkowego (Aleja mjr W. Kopisto), w okresie od 1 listopada do końca lutego”. Brzana ani w tym okresie, ani w takim miejscu nie odbywa tarła.
ORINOKO Posted October 27, 2016 Posted October 27, 2016 (edited) Brzana jest gatunkiem chronionym, posiada swój okres i wymiar ochronny. Okres ochronny brzany pospolitej rozpoczyna się 1 stycznia i trwa do końca kwietnia. W pozostałym okresie roku możemy je łowić bez konsekwencji. Należy jednak przestrzegać wymiaru ochronnego, który dla brzany wynosi 40 cm. Edited October 27, 2016 by rapala
lisses Posted October 27, 2016 Posted October 27, 2016 Czy aby na pewno do końca kwietnia? Jak by tak było, łowilibyśmy te rybki w środku tarła. Gwoli ścisłości brzana jest chroniona prawem do końca czerwca.
Recommended Posts