Jump to content

Recommended Posts

Posted

Temat kieruję do Kroka. Danielu powiedz mi dlaczego zdecydowałeś się na kijek na blanku Ventus R zamiast Ignisa. Pytam ponieważ jestem na etapie składania kija właśnie 11 #3 i chciałbym znać różnice oraz opinie użytkownika.

Posted

Ignis w tej długości to już wolny kij. Różnica w szybkości między 9 stopówką a 11 jest bardzo duża. Dlatego do żyłki Ventus R to zdecydowanie lepszy wybór.

Posted

Dzięki za odpowiedź. Podejrzewam jednak, że cena jest też sporo wyższa niż Ignisa. Posiadam Ventusa F jednak 10 #4 i jak dla mnie jest za szybki plus pałowaty. Dlatego zdecydowałem się na Ignisa, jak do mnie dojdzie pojadę przetestuję będę wiedział.

Posted

Cześć kolego , nie zdecydowałem się na IGNISA z prostych powodów .Kij do żyłki musi być szybki ( jak dla mnie) a nawet bardzo szybki.

MIałem już składać Ignisa ale wstrzymałem się po rozmowie z Łukaszem Ostafinem.

Tak Siksa ma racje Ignis 9 stopowy jest dużo szybszy niż 11 stopowy ignis ( to był by już całkiem inny kij ) oczywiście tak samo koszty.

Czuje lekki niedosyt z mojego 11 stopowego Ventusa w klasie 3 , dalej jest dla mnie trochę za wolny.Ideałem był by dla mnie F w klasie 3.

Na pewno dużym plusem ignisa będzie hol niedużych ryb gdyż kij będzie głęboko się uginał i kapitalnie trzymał ryby ( pamiętaj ,że takim kijem przy 1,5 -2 turbinach możesz praktycznie zapomnieć , będzie mu brakowało mocy )

Ale z podaniem przynęt na małych główkach na wolnym kiju jest już troszku problemem o wietrze nie wspomne,dlatego F 11 stopowa #3 była by ideałem,oczywiście odbiło by się to na mniejszej przyjemności z holu .

Szczytówka po wyrzucie przynęt , ma się praktycznie w ogóle nie ruszać od taki to właśnie dla mnie jest ideał.

A ventus F #4 nadaje się na Dunajec jak i San ale na dużej wodzie , sam wiesz o czym pisze bo posiadasz taki kij i jest potwornie mocny , podejrzewam , że i ryby mniejsze się odbijają Tobie od niego.

Zaznaczam , że to jest tylko moje zdanie a zrobisz jak uważasz , kij ma Tobie leżeć.

Proponuje zadzwonić do Krzyśka Zielińskiego , powiedzieć jaką akcje kija lubisz ,kiedy będziesz kijem łowił w jakich warunkach itp.

Sprecyzuj się od A do Z, żeby dobrze dobrał Ci blank , zresztą co ja Ci będę pisał:)