Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ciekawy jestem czy koledzy używają w transporcie specjalnych pokrowców na wędki spinningowe. Chodzi mi o takie pokrowce które pomieszczą wędkę z kołowrotkiem oraz uzbrojoną przynętą. Wybierając się na rybki lubię mieć od razu zmontowany zestaw, nie lubię tracić czasu nad wodą na wiązanie przyponów i przynęt ;) dlatego pokrowiec musi być od wewnątrz tak wzmocniony aby nie wbijała się w niego przynęta, jeżeli macie jakieś doświadczenia w tym temacie to piszcie.

Posted

Krs, tych pokrowców jest dość dużo. Począwszy od karpiowych – wielokomorowych począwszy na spinningowych jednokomorowych skończywszy. W zależności od tego na ile wędek potrzebujesz taki pokrowiec. I napewno coś odpowiedniego znajdziesz, ale ...

Ja powiem z własnego doświadczenia. Aczkolwiek ono jest delikatnie skrzywione, gdyż mam pewnego rodzaju „hopla” na punkcie dbałości o sprzęt.

Wędki spinningowe mam zawsze zapakowane w pokrowiec z materiału – każda cześć osobno i to do transportu pakowane jest w sztywny podkowiec – taka rurę obszytą cordurą – i fakt nie da się zmontować takiego zestawu z kołowrotkiem w domu i uzbroić.

Tak samo mam ze sprzętem muchowym. Każda część wędki osobno. Nawet w pokrowcu, gdzie mam zintegrowany pokrowiec na kołowrotek, każdy element jest osobno + częśc z zamontowanym kołowrotkiem w osobnej przegrodzie. Ale taki zestaw też nie ma przeciągniętego sznura i uzbrojenia w muchy.

Może jestem przewrażliwiony, ale nie wyobrażam sobie aby moje kije podczas transportu np. 100 km nad San po polskich dziurawych drogach mogły stukać jeden o drugi narażając się na odpryski lakieru itp. Jednak co każdy element kija w osobnej przegrodzie pokrowca to inna bajka, niż nawet wszystkie kawałki kija spięte recepturką aby się nie trzęsły i uderzały o siebie wzajemnie.

A czas potrzebny na zmontowanie zestawu, jak wiem na co łowić na spinning to zajmuje mi max 5 minut. Gorzej z muchowaniem, ale nawet tu przy wiązaniu przyponów i 2 much na haku nr 22 z żyłką 0,00nic nie zajmuje więcej jak kwadrans. A radość z tego że kij po 3 latach użytkowania wygląda jak nowy – bezcenne.

Ale może w kwesti pokrowców wypowie się ktoś z „grunciarzy” bo najczęściej u nich widzę zmontowane gotowe zestawy i pokrowce i kilkoma uzbrojonymi wędkami. Szczerze to w spinningu się nie spotkałem z wyciąganiem uzbrojonych zestawów z pokrowca.

Posted

Największym problemem jest przewożenie dłuższych spinningów ~2,7m, mam jeszcze kilka takich kijków ale pomału przerzucam się na krótsze kijaszki, takie które można wozić w bagażniku :D Dla mnie dłuższy kijek to tylko problem w transporcie, szczególnie położony na tylnym siedzeniu samochodu... brrr masakra. Nie ma chyba co kombinować, zostaje pokrowiec lub najlepiej tuba do transportu, szkoda sprzętu...

Posted

Razem z zakupionym ostatnimi czasy spinningiem dostałem firmowy usztywniony pokrowiec. Bardzo przydatne urządzenie. Wożę w nim kija gotowego do założenia przynęty. Poza tym oprócz kija z kołowrotkiem zmieści mi się w nim jeszcze co najmniej jeden " rozbrojony" kij.

Natomiast z wożeniem przynęty w pokrowcu bym nie kombinował - wystarczy że zaczniesz łowić w innym miejscu niż poprzednio i zamiast założyć odpowiedni wabik od razu, będziesz musiał ściągać ten który masz założony.:rolleyes:

Na allegro widywałem usztywnione pokrowce mieszczące jeszcze kołowrotek.

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Posted

Dałem już sobie spokój z przewożeniem gotowego uzbrojonego zestawu. To tylko same problemy, najgorsza rzeczą jest odczepianie kotwiczki z siedzenia samochodu, po prostu masakra :D Teraz wożę kijek w zwykłym szmacianym pokrowcu, ale przydał by się taki jak Twój, właśnie coś takiego sobie poszukam.

Posted
najgorsza rzeczą jest odczepianie kotwiczki z siedzenia samochodu,

Z siedzenia samochodu to jeszcze pół biedy, gorzej jakby się wbiła w "siedzenie":D:D