kamilw500 Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Sorki, że odejdę od tematu, ale chciałbym zrobić sobie pellecik i czy mógłby mi ktoś podać przepis(na wiosnę jeden, a drugi na lato- karp/sum). Jakieś wskazówk odnośnie robienia?
Mateusz91 Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Pelletów w domowym zaciszu nie zrobisz. Potrzebne do tego są maszyny. Tak naprawdę większość pelletów dostępnych na rynku robi tylko kilka dużych firm w Europie. Jedynym sposobem jest zrobienie ciasta do kulek, zrobienie wałków, pokrojenie i długie suszenie. Taki "pellet" bardzo szybko pracuje i wychodzi w cenie kulki
kamilw500 Posted December 18, 2014 Author Posted December 18, 2014 Ale to samo ciasto czy inne(oprócz większej ilości ziaren)
maciup96 Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Ja osobiście robię z tego samego miksu, dodaje więcej mączki i nasion. Pellet nie nadaje się do łowienia, ponieważ dosyć szybko się rozkłada
rapala Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Może być i to samo ciasto... W obecnych czasach ,kiedy dostępność pelletów jest duża a ceny naprawdę korzystne,chyba nie ma już potrzeby aby wykonywać go domowym sposobem ale z drugiej strony może być dobrą alternatywą wobec firmowych produktów.Sam go kiedyś robiłem ,może nie jakieś duże ilości ale kilka kilo zawsze wychodziło.Po zakończonym sezonie zawsze zostawało trochę różnych mixów,liquidów ,atraktorów czy dodatków.Aby to wszystko nie wylądowało w koszu pomyślałem właśnie o pelecie. Jako bazy używałem zmielonego pelletu aller aqua (50-60%) do tego szły resztki mixów,trochę ziaren ,głównie konopie,robin red oraz inne niewykorzystane komponenty np. mączka rybna ,oczywiście w rozsądnych dawkach . Tak zrobiony pellet zawsze wykorzystywałem latem kiedy woda była już ciepła i nie było obawy ,że pellet nie będzie pracował.Jaj nie używałem a zastępowałem je bosterami i liquidami.Aby tak skomponowany mix miał odpowiednią kleistość dodawałem zmielonych oraz całych płatków owsianych a jako konserwant stosowałem sól.Następnie wyciskałem wałki maszynką do mięsa,które w całości suszyłem "na kość" przez 5-7 dni.Jeżeli chodzi o czas rozpuszczania pelletu to jest uzależniony nie od tego jak bardzo jest wysuszony ale od składników użytych do jego zrobienia.Im bardziej tłusty i klejący jego skład to pellet będzie dłużej się rozpuszczał.I teraz mała uwaga aby nie przesadzać z ilością tłustych frakcji oraz ziaren.Po wysuszeniu może się okazać ,ze nasz pellet ...pływa:D .Dlatego najlepiej wykonać najpierw małą porcję,wysuszyć i sprawdzić a w razie pływalności resztę dociążyć np. gliną wędarską,która daje również efekt smużenia. Chwilę przed nęceniem ,zawsze zalewałem pellet dość dużą ilością bostera. W sieci jest mnóstwo przepisów odnośnie pelletu.Czy jest to opłacalne i czy będziemy chcieli sami go wykonać musimy zdecydować indywidualnie...
kamilw500 Posted December 18, 2014 Author Posted December 18, 2014 Napiszcie jakiś sprawdzony przepis(tylko bez mixów) proszę!
michalwedkarz Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 Pelletów w domowym zaciszu nie zrobisz. Potrzebne do tego są maszyny. Tak naprawdę większość pelletów dostępnych na rynku robi tylko kilka dużych firm w Europie. Jedynym sposobem jest zrobienie ciasta do kulek, zrobienie wałków, pokrojenie i długie suszenie. Taki "pellet" bardzo szybko pracuje i wychodzi w cenie kulki Pytanie tylko czy warte to zachodu? Piszesz, że wychodzi w cenie kulki, to po co się męczyć jak efekty podobne. No chyba, że ktoś już jest na emeryturce i ma cały dzien wolnego, to polecam, zawsze jakieś zajęcie
kamilw500 Posted December 28, 2014 Author Posted December 28, 2014 Szperając w necie znalazłem taki oto sposób na pellet: Suche składniki: - 300g mąki kukurydzianej - 300g mąki pszennej - 200 g kaszy manny - 150 g cukru - 200g bułki tartej - 50 g zmielonych nasion Płynne: - 1/4 szklanki oleju słonecznikowego - 1/4 szklanki miodu - 50ml atraktora - 5 jaj Co mogę dać zamiast atraktora, bo obecnie nie mam(np. cukier waniliowy/olejek waniliowy, może sok truskawkowy)
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now