Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam wszystkich,myślę że w dobrym dziale napisałem.

Mam w domu kilka kilogramów kukurydzy,co dopiero obranej z kolby i nie mam pojęcia jak ją zrobić.:rolleyes:

Ugotować i taką zamrozić czy pododawać jakieś zapachy itp,czy coś innego.Jeśli możecie to podzielcie się informacjami,jak i z czym zrobić owe 50kg .Rodzaje jaki mam to Masetto,Blas,Sl Bachato,Nimba i Bosman.

Będę nastawiony na Karpie z Stawów i tak samo będę próbował na Wisłoce i Wiśle na biała rybkę.

PS: Myślałem jeszcze na takim mały mykiem,żęby 20kg ześrutować o rożnej gramaturze po 5 kg i dodawać do zanęt.:D

Czyli wyszło by mi 4 rodzaje...

Edited by emil
Posted

Jak dobrze wyschnięta to do wora albo pudełka kartonowego i będzie git.Przed gotowaniem namocz ją na kilkanaście godzin i gotuj do momentu aż zacznie pękać.Taką kukurydzą możesz nęcić zarówno w stawach jaki na rzece.Nie wiem jak ze śrutem bo nie stosuję.powodzenia:beer:

Posted

No myślę zagotować 25kg i zamrozić w woreczkach,takich małych i przed każdym wyjazdem wyciągnąć.:)

A 5kg zrobić na haczyk z różnymi smakami i wsadzić do małych słoiczków,takich jak dzieci maja papkę(zupkę) [Gerberki].

Tylko nie wiem jak zrobić by się szybko nie zepsuła.Myślałem żeby ją pasteryzować w tych słoiczkach.

Co myślicie o tym pomyśle ? :)

Posted

Witaj. Bez problemu możesz pasteryzować w słoiczkach, tylko starannie bo lubią mimo wszystko skisnąć. Już tak robiłem i dodawałem jeszcze jakieś różne aromaty, słodziłem i barwiłem.

Mimo wszystko nadaje się raczej tylko na włos, bo troszkę twardawa.