Guest Posted January 5, 2015 Posted January 5, 2015 (edited) Witam wszystkich,myślę że w dobrym dziale napisałem. Mam w domu kilka kilogramów kukurydzy,co dopiero obranej z kolby i nie mam pojęcia jak ją zrobić. Ugotować i taką zamrozić czy pododawać jakieś zapachy itp,czy coś innego.Jeśli możecie to podzielcie się informacjami,jak i z czym zrobić owe 50kg .Rodzaje jaki mam to Masetto,Blas,Sl Bachato,Nimba i Bosman. Będę nastawiony na Karpie z Stawów i tak samo będę próbował na Wisłoce i Wiśle na biała rybkę. PS: Myślałem jeszcze na takim mały mykiem,żęby 20kg ześrutować o rożnej gramaturze po 5 kg i dodawać do zanęt. Czyli wyszło by mi 4 rodzaje... Edited January 5, 2015 by emil
lenox Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Jak dobrze wyschnięta to do wora albo pudełka kartonowego i będzie git.Przed gotowaniem namocz ją na kilkanaście godzin i gotuj do momentu aż zacznie pękać.Taką kukurydzą możesz nęcić zarówno w stawach jaki na rzece.Nie wiem jak ze śrutem bo nie stosuję.powodzenia:beer:
Guest Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 No myślę zagotować 25kg i zamrozić w woreczkach,takich małych i przed każdym wyjazdem wyciągnąć. A 5kg zrobić na haczyk z różnymi smakami i wsadzić do małych słoiczków,takich jak dzieci maja papkę(zupkę) [Gerberki]. Tylko nie wiem jak zrobić by się szybko nie zepsuła.Myślałem żeby ją pasteryzować w tych słoiczkach. Co myślicie o tym pomyśle ?
kubus Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Witaj. Bez problemu możesz pasteryzować w słoiczkach, tylko starannie bo lubią mimo wszystko skisnąć. Już tak robiłem i dodawałem jeszcze jakieś różne aromaty, słodziłem i barwiłem. Mimo wszystko nadaje się raczej tylko na włos, bo troszkę twardawa.
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now