Dinol18 Posted November 22, 2010 Posted November 22, 2010 Witam jestem nowym forumowiczem i jeśli robie coś nie tak to przepraszam! Mam do was takie pytanie. Na początku wiosny chciałbym wykopać sobie nie duży stawek (ok dł,10m sz 5m gł 2m coś koło tego). Działka znajduje sie za moim domem (ok 200m) obok młodnika. Jest to łąka niżej położona i w tym młodniku jest taki dołek i w nim prawie przez cały czas stoi woda dlatego wybrałem to miejsce. Moje pytanie do was jest takie czy na taki stawek trzeba mieć jakieś pozwolenie z urzędu??? i czy trzeb zgłaszać gdzieś jego wykopanie????? Proszę Was o pomoc!
Andre Posted November 22, 2010 Posted November 22, 2010 Wygrzebanie stawku również podlega biurokracyjnym przepisom. Potrzebne będzie ci chyba pozwolenie wodnoprawne czy jakoś tak to się nazywa. No bo na przykład wykopiesz sobie go w przypadkowym miejscu i możesz uszkodzić chociażby jakiś wodociąg itp, a może pod twoim przyszłym stawikiem gazociąg ze wschodu biegnie? Wiesz jakby się Putin wnerwił.:D Tak poważnie - ja bym na początek popytał w Urzędzie Gminy.
Dinol18 Posted November 22, 2010 Author Posted November 22, 2010 no ok popytam;) pogrzebałem coś w necie i znalazłem że do 30m2 nie trzeba zadnych uprawnień jeżeli jest to staw stojący. Ale wrazie czego popytam:)
rapala Posted November 22, 2010 Posted November 22, 2010 Witam na forum.To zależy jakiej wielkości staw chcesz wykopać.Trochę masz tu http://www.zielonyogrodek.pl/ogrody/woda_w_ogrodzie/porady/207-pozwolenie_na_staw.html http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=2104 Ale wizyta w Urzędzie i tak chyba Cię nie ominie:(.
wooyytek Posted December 31, 2010 Posted December 31, 2010 troche się podczepię pod temat... sam obsadziłem ok. 20 arowy stawek karpiem,karasiem i linem mam jednak problem z nabyciem narybku szczupaka wiadomo że to na wiosnę ale szperam po necie i jakos cięzko coś namierzyć -owszem są ośrodki zarybieniowe ale jak tam z kupnem niewielkiej ilości narybku to nie wiem . I tu prośba do kolegów o jakieś informacje byłbym bardzo wdzięczny...
Recommended Posts