Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Pewnie już pisaliście o tym ale mam parę pytań na temat połowu karpi.

łowiłem dłuższy czas na feeder i nie żałuje bo ta metoda jest super ale chodzi mi o koszyk lepiej na karpia zastosować tradycyjny kwadratowy czy ten z foremka.

Ogłądałem już dużo art. jak i filmów na youtuba i każdy ma swoje inne zdanie.. Pisze od was że byście mi doradzili na jaki koszyk lepiej łowić i czy na stałe czy przelotowy??

Dodam że karpie są do 8 kg

Łowie najczęściej w Jeziorach jak i w dużych stawach komercyjnych.

A i czy na haczyk stosować pelet czy kulki Pop Ap czy zwykłe i czy najlepiej stosować od 8mm do 12mm kulki bo tak słyszałem ze takie pasują na leszcza jak i Karpia.

Posted

Ja często łowię karpie na koszyki ESP jak chcę nęcić punktowo, zamiast zwykłego zestawu i PVA to zanęta albo pellet do koszyka i jazda;) Jeżeli chodzi o wybór koszyka to co kto lubi, znajomy w zeszłym sezonie złowił 10+ na zwykłą sprężynę więc też się da, ważne tylko żeby była dobrze dociążona i nastąpiło samozacięcie więc zestaw na stałe. Generalnie zestaw wygląda podobnie do zestawu karpiowego z ciężarkiem centrycznym tyle że do tego ciężarka można napchać zanęty :D

Posted
Proszę nie cytować poprzedniego postu

Na te woreczki juz łowiłem i sczerze jakos nie jestem przekonany ale to uznanie gustu. a co do zestawu to tak mysłałem ze na stałe jednak daje wieksze mozliwosci złapania ryb. A co do kulek czy peletu jak jade na karpie takie do 10kg to stosowac kulki do 12 mm czy wieksze bo miałem pare przypadków ze i duży leszcz tez sie zachaczył. W ubiegłym roku łowiłem tylko na zanety i pelet domieszany ale teraz przekonaliscie mnie do metody z koszykiem z foremka i na pelet oczywiscie jakas mieszanka kulek prot... i moze sztuczne kanapki zawsze cos nowego a moze i bedzie wiekszy okaz:D:D

Jesli hcecie Połowic w Okolice Pojezierze Brodnickie to chetnie podam lokalizacje pare łowisk z

pstragami

karpiami

leszczami

jesiotr

amur

A I mam pytanie bo łowie też szczupaka ale szczerze przez 4 lata miałem tylko 2 szczupaki wstyd sie przyznac ale makabra . Miałem tez taki przypadek ze łowiłem z kumplem i rzycalismy w te samo miejsce prawie te same przynety sztuczny wobler imitacja okonia 7cm 12g i on złowil 3 szt a ja zadnego mimo tej samej lokalizcji . Nie wiem czy ja mam takiego pecha czy robie cos nie tak. Ale znowu białe ryby wyniki mam doskonałe jesli chodzi o ubiegły sezon.

Posted

Kazdy ma swoje upodobanie co do zestawu i feedera ja mam 6 szt rózne rodzaje szczytówek róznej getkosci i teraz kolejne pytanie czy załozyc ta najtwardsza czy srednio feeder 3,9 100-120gr Marki Cupido kołowrotek Jaxon 5000 z przednim i tylnym chamólcem

W chwili obecnej mam założóna miekka i powiem ze przy zazucie koszyka marki Jaxon 20 gr troszke sie bałem ze mi to peknie bo juz czuc jakie jest obciaszenie.

Warto moze załozyc ta twardsza a pod żyłke zakladac sygnalizator bran???

I pytanie kolejne przy nowym lowisku nie znamym jak dotad przez wedkarzy to zanecac karpie przez pare dni czy mozna od razu sprubowac?? tylko ciekawe czy cos sie złapie??? :):):)

Posted
Ja łowiłem z dobrym rezultatem stosując te koszyki:

http://skleptrabucco.pl/koszyk-esp-mega-method-feeder-e-s-p/

W linku masz chyba sam koszyk ja kupiłem zestaw z formą 70g i nie narzekam. Do tego haczyk nr 6 i na włosie mała kulka 10-12mm lub trzy ziarenka kukurydzy i wyniki przeważnie zawsze miałem :)

Ogładałem juz je predzej mam zakupione 4 szt koszykow.Mam kilka rodzaji ciezkosci mi polecali te od 20gr do 50 gr W sklepie wedkarskim tez swierdzili ze to sa jedne z lepszych koszyów które nie utrudniaja zaplatania sie przynety w koszyk jak i jej samej wypuszczeniu podczas rozkładu peletu.

Posted

I pytanie kolejne przy nowym lowisku nie znamym jak dotad przez wedkarzy to zanecac karpie przez pare dni czy mozna od razu sprubowac?? tylko ciekawe czy cos sie złapie??? :):):)

Ja bym się nie odważył jechać na karpie bez jakiejkolwiek znajomości łowiska, a co dopiero na dziką nieznana wodę...ale, co tam podobno świat należy do odważnych :D

Posted
Eee tam, albo coś złowi albo nie...

Otóż właśnie to. Jak dla mnie część esencji wędkarstwa - wypoczynek nad wodą i "wypranie" głowy z problemów codziennych.

Ja bym się nie odważył jechać na karpie bez jakiejkolwiek znajomości łowiska, a co dopiero na dziką nieznana wodę...

Parafrazując klasyka:

"To jak zacząć Panie Kolego, jak zacząć??"

Z racji tego, że nie mam zbyt dużego doświadczenia z karpiarstwem, a porównując się z niektórymi Kolegami można powiedzieć żadnego - musiałbym nie jeździć na ryby bo większości łowisk po prostu nie znam. Myślę, że posiłkowanie się NASZYM forum, radami Doświadczonych Kolegów, jak np. w sprawach method feeder - @mapet77, czy fish007, czy w sprawach karpiarstwa Innych Kolegów + doświadczenia własne nad nieznaną z początku wodą daje całkiem niezłe efekty.

:beer::beer: Panowie.

Jak dla mnie zastosowanie wielu cennych rad zaprocentowało zarówno w zeszłym roku, jak i już w tym naprawdę fajnymi rybkami.

I niekoniecznie "znałem wodę".

Jeszcze raz :beer::beer::beer::beer: dla Tych Wszystkich Co Mają Chęć Się Podzielić.

;)

Posted

A wracając do tematu, jeśli i ja mogę coś dorzucić to powiem tak:

Osobiście łowię jednym feederkiem i jedną karpiówką. Obydwa kijki uzbrojone w koszyki drennanowskie.

Feeder - koszyk 56g zamocowany na sztywno, mieszanka mixów trapera, drobnego pelletu lorpio, crush pelletu lorpio (różnie: black, red halibut, green betaina), czasem trochę konopii, haczyk nr 6 - 8, i żywa przynęta typu biały ,czerwony, czy też pinka.

Karpiówka - ciężej - koszyk 100g, do koszyka podobnie jak przy feederze, haczyk ok. 4 do 6, włos i tu już kombinacje: kulki, kukurydza, pellet. Co się uda.

Raz sukces na jednej wędce, raz na drugiej... A jak rybka nie wybrzydza to i na obu po równo.

Rzadko łowię na komercjach, i raczej w niewielkiej odległości od Rzeszowa.

pozdrawiam