Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Wędkuje od brzdąca, przeszło 10 lat, w większości na bazarowym sprzęcie.

Niedawno zacząłem zarabiać na własną ręke i planuje skompletować swój własny sprzęt ( 2-3 wędki z kręciołami )

Kwota jaką mam do wydania jest naprawdę niewielka , chciałbym się zamknąć do 150zł przy wędce+kołowrotek.

Pomocy potrzebuje zwłaszcza przy wyborze kręcioła , który odpowiednio zadbany i konserwowany posłuży mi kilka dobrych lat.

Dotychczas łowiłem ryby do 7 kg.

1. Kupować nowy czy używany sprzęt ? ( mile widziane konkretne modele :) )

2. Posiadam 2 kręcioły z bazaru Viva i Golden , które od 7 lat śmigają bez zarzutu, hamulec płynny, równo nawijają na szpule(plastikową), a kosztowały grosze.

Dla przykładu kołowrotek robinsona za 200zł posłużył mi 1,5 roku po czym hamulec całkowicie padł a z gwarancji mi go odesłano. Bardzo mnie to zastanawia i nie chce sie znowu przejechać na droższym sprzęcie który tak na prawdę był nic nie wart...

Z góry dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam.

• 2 weeks later...
Posted

Na Twoim miejscu popatrzyłbym na sprzęt używany, często można na alle... znaleźć coś ciekawego po pieniądzach, zerknij nie tylko na oferty kup teraz ale również na licytacje, dla porównania ostatnio kupiłem używany spinning za 64 zł na licytacji który normalnie kosztuje w granicach 200 a śmiga świetnie....

Posted

Jeśli chodzi o tani feeder to polecam Mikado Trython feeder. Jak dla mnie genialny stosunek jakości do ceny, dostępna chyba od 3,0 do 3,9 m. Mam wersję 3,3 i bardzo mi odpowiada jej akcja. Łowię na nią od 4 sezonów, nie dbam o nią, a mimo to lakier, złącza, korek na dolniku wyglądają naprawdę dobrze. Jest to moja szczęśliwa wędka, gdy łowię na dwa feedery to 80 % ryb pada na nią :)

Posted

Wydawaj u swoich najbliższych sąsiadów a oni wydadzą u Ciebie. Taką zasadą coraz częściej staram się sam kierować, nawet jeżeli jest niewiele drożej niż np. w necie.

Sam kiedyś założyłem podobny temat.

Posted

Dzięki za odpowiedzi.

Zakupiłem po taniości używany kij Shimano XFX Allround 360 i jestem zadowolony , Przy zakupie drugiego wacham się miedzy Mikado Trython Feeder a Konger Carbomaxx Feeder/Konger Carbomaxx Heavy Feeder. Dużo czytałem na temat tych wędek i nadal nie mogę się zdecydować czy lepiej dopłacić za Kongera a może Mikado by wystarczył.

Mam jeszcze pytanie odnośnie kręciołów. Głównie łowie brzany(rekord 78cm :D, kto łowił ten wie jak ta ryba daje popalić) w głównym nurcie sanu na dosyć ciężkie zestawy (do 150g). A na stawach karpie/amury do 10kg i nieco mniejsze szczupaki.

Z tego co wyczytałem to myśle tylko o Okuma Trantetive , ale może jest coś nieco tańszego co mogłbym dopasować do tych feederów :confused: ?

Posted

Mam ten kij mikado i na moje oko to on jest trochę za bardzo "kluchowaty", a jak planujesz łowić większe ryby to moim zdaniem nie będzie czym przytrzymać odjazdu ryby, o zarzuceniu tego zestawu 150 gramowego nawet nie wspomnę.

Posted
Mikado Trython Feeder a Konger Carbomaxx Feeder

Posiadam oba te kije. Mikado jest bardziej miękki i sprawia wrażenie delikatniejszego, Konger jest zdecydowanie twardszy, ma bardziej szczytową akcję - jak dla mnie jest zbyt pałowaty.

Ale jeśli chodzi o ciężkie rzeczne łowienie to z tych dwóch Konger będzie lepszym wyborem. Natomiast przy lżejszym łowieniu, dla mnie zdecydowanie "przyjemniejszy" jest Mikado.

Posted

Ja mam inną serię od Mikado- Xplode i jestem z niej zadowolony ogromnie. Mam też Kongera Carbomaxx, tylko do 120 g ale tak jak napisał matwiel to taka trochę pała :D. Ostatnio kupiłem używaną Daiwe Apollo 4,2 150 g i będę ją próbował nad wodą.

Posted

Sam mam mikado trython feeder 3,6m ale dopiero w tym roku myślę częśiej nim łowić. Ale karpiki można nim na luzie łowić. W internecie wyczytałem że spokojnie więcej niż 7kg powinno dać rade wyholować (ale raczej nie tak łatwo jak typową karpiówą)