Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Chciałbym się dowiedzieć gdzie mam się zgłosić w związku z wyrobieniem karty. Do tej pory łowiłem na stawach komercyjnych. Potrzebuje informacji co gdzie i jak ta procedura wygląda w okręgu rzeszowskim. Prosił bym do adres i mniej wiecej opis tego wszystkiego w kilku słowach. Z góry dzięki ;)

Posted

W miejscowości, gdzie mieszkasz jeżeli jest jakieś koło idziesz i przyjmują Cie z otwartymi ramionami, kasa wpadnie. Lub wybierasz okręg i koło jakie chcesz. :cool:

Posted

Hmm Czyli jade do koła w sokołowie małopolskim bo tam mam bliżej i tam wszystko załatwie. Dobra Dzieki robin :) odezwe sie jeszcze jak załatwie wszystko to zamkne temat.

Posted

Idziesz do koła tam dajesz opłatę za egzamin na kartę wędkarską. Potem zdaje się że z tym kwitem idziesz do urzędu miasta coś tam płacisz oni wyrabiają Ci kartę wędkarską. Potem idziesz z tą kartą do koła zapisujesz się do koła płacisz wpisowe i składkę członkowską dają Ci taką książeczkę. No i na sam koniec płacisz składkę okręgową na wody nizinne albo górskie. Zdaje się że mniej więcej tak to wygląda ale pewny to nie jestem.

Posted
Hmm Czyli jade do koła w sokołowie małopolskim bo tam mam bliżej i tam wszystko załatwie. Dobra Dzieki robin :) odezwe sie jeszcze jak załatwie wszystko to zamkne temat.

Raczej tak jak pisze @domek1995. Ja karte wyrabiałem jeszcze za sanacji i troche inaczej to wyglądało. :cool:

• 7 years later...
Posted

Ile bym musiał zapłacić i co mieć by wędkować na spinning na terenie Mielca w wisłoce. Mam 15 lat i nie mam żadnej karty wędkarskiej zezwolenia itp. Co muszę zapłacić raz a co będe musiał płacić co roku i ile to będzie kosztować. Próbowałem sam znaleźć odpowiedź na to pytanie ale się pogubiłem w tych zniżkach składkach opłatach itp

Posted

Każdy, kto skończył 14 lat, musi w tym celu wyrobić kartę wędkarską, 

Dokumentu nie dostaniemy automatycznie, trzeba wcześniej "zdać egzamin" ze znajomości ochrony i połowu ryb.
Egzamin zdajemy w lokalnym kole Polskiego Związku Wędkarskiego. Polecam Ci Koło PZW 22 Mielec, dane kontaktowe masz tutaj: https://www.pzw.org.pl/1407/dane_podmiotu

Po "zdaniu egzaminu", należy zgłosić się do starostwa powiatowego odpowiedniego dla swojego miejsca zamieszkania i złożyć wniosek o kartę wędkarską.

Do wniosku dołączyć należy zaświadczenie egzaminacyjne i zdjęcie, dokument tożsamości do wglądu, konieczna jest też opłata (10 zł).

Kartę odbieramy w Wydziale Ochrony Środowiska danego starostwa powiatowego, która jest przyznawana dożywotnio.

Po wyrobieniu karty w starostwie wracasz do koła i musisz zapłacić opłaty roczne tzw. licencje:

1. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE – OGÓLNO ZWIĄZKOWE (Składka członkowska ulgowa 75%) - 38 zł

2. SKŁADKI NA OCHRONĘ I ZAGOSPODAROWANIE WÓD (Składka na ochronę i zagospodarowanie wód pełna ulgowa) - 100 zł
3. Wpisowe 10 albo 20 zł

W kole nr 22 w mielcu jest wielu bardzo dobrych wędkarzy od których możesz się dużo nauczyć

Posted

A za jakieś zezwolenia trzeba płacić czy od razu po zrobieniu tego co napisałeś mogę iść nad wodę? 

Posted

licencja = zezwolenie, także jak dostaniesz licencje, znaczki to możesz iść nad wodę, zresztą napewno skarbnik w kole 22 dokładnie Ci powie gdzie iść, pod jaki adres i co załatwić