maniekman Posted June 10, 2015 Posted June 10, 2015 http://www.tygodnikprzeglad.pl/bylem-klusownikiem/
manek_rz Posted June 10, 2015 Posted June 10, 2015 http://www.tygodnikprzeglad.pl/bylem-klusownikiem/ "Sad but true"... Tyle mi się nasuwa... Mam sporo znajomych na Mazurach, i opowiadają historie w podobnym tonie. Sam niedawno miałem okazję się przekonać, że te słynne rybą stojące wody to już prehistoria...
maniekman Posted June 10, 2015 Author Posted June 10, 2015 (edited) Byłem w okolicach Pisza od pierwszego do dziewiątego czerwca. Nie siedziałem może całymi dniami nad wodą ale trochę połowiłem. Jeśli chodzi o wyniki to marne, pytałem też wędkarzy tubylców i u nich też słabo. Jedyne ryby jakie brały to okonie i płocie i to nie największe- z gruntu i na spławik, na spinning troszkę okoni. Jeśli chodzi o kłusowników to na jeziorze na którym łowiłem nie widziałem ale wiem, że są (jezioro jest małe około 50 ha). Tam co kilka lat rybacy PZW przeciągają sieci po całym jeziorze i wybierają nadające się ryby, ostatnio było tak ze trzy lata temu. Tam, wędkarze co złowią to biorą widziałem zdjęcia okoni w wiaderkach a potem powędrowały w zalewę do słoików, robią to od wielu lat, od pokoleń więc tak jeszcze długo będzie. Na pomoście nad "moim" jeziorkiem łowi dziadek który nęci cały rok liny, zabiera je i zjada, a w łowieniu jest niezły. To, że ktoś tam wychodzi na ulicę i robi pikiety przeciwko sieciom to dobrze ale trzeba też spojrzeć na brać wędkarską, na przyjezdnych którzy chcą w rybach "odrobić" opłaty za kartę i na mieszkańców Mazur. Nie twierdzę, że wędkarze wyłowili ryby na Mazurach, stwierdzić jedynie mogę, a jeżdżę tam od ponad dziesięciu lat, że ryb jest mniej. Mimo to wszystko mam jeszcze nadzieję, że brak brań był spowodowany skaczącym ciśnieniem i że jak pojadę w sierpniu to połowię :-) Zamieściłem powyższy artykuł bo napisany jest nieźle, pokazuje mniej więcej co na Mazurach się dzieje, że kłusują nie tylko biedni ludzie, że większość wczasowiczów nie płaci za kartę wędkarską i smażą się nie tylko na plażach ale też w oleju wszystko co złowią. Cieszmy się, że u nas nie ma rybaków i tylu turystów :-) I dodatkowo- jedno jezioro bez trollingu na cały rok- 180 zł Edited June 10, 2015 by maniekman
Recommended Posts