Mr. R Posted December 15, 2010 Posted December 15, 2010 Witam, Zapraszam do tworzenia listy łowisk, gdzie tafla lodu jest bezpieczna i zdatna do podlodowego wędkowania. Proponuję, by nowe posty pojawiały się tylko wtedy, gdy dane łowisko nadaje się do wejścia a w tytule wpisywać nazwę łowiska oraz szacowaną (minimalną) grubość pokrywy lodowej. Pozdrawiam!
rapala Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 (edited) Właśnie wróciłem z pierwszego w tym sezonie wędkowania podlodowego.Wyniki to jeden mały okonik:D ale grunt to że sezon rozpoczęty.Byłem na Wilczej Woli,grubość lodu 12-15cm tak że wydaje mi się że dość bezpieczny,oczywiscie uważać trzeba ze względu na leżący na nim śnieg. Na Lipiu,lód podobnie 10-15 cm.Wędkarzy na lodzie kilku i też ze słabiutkimi wynikami. Edited December 18, 2010 by rapala
Dzach Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Ja dzisiaj przejechałem się na Kamionkę ,żeby tylko sprawdzić grubość lodu . Dużo mniejsza była grubość niż podajesz na Wilczej i zalewie mianowicie między 6-10 cm. Ale można śmiało stwierdzić ,że zbiorniki odsłonięte szybciej zamarzają.
houpiedz Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 lód o grubości ok 10cm stabilny, niewielka warstwa śniegu. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
beret Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 Wprawdzie nie łowiłem ale byłem zobaczyć i ślady po wędkujących były .Wchodziłem na lód przy brzegu i podszedłem do jednej dziury,grubość lodu oceniam na ok 10-13cm.
Dzach Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 Panowie jak jest z lodem obecnie? Kolega ponoć słyszał w sklepie wędkarskim w Dębicy ,że w Grabinach już wiara wchodzi na lód.
kokos Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 Na Grabinach łowiłem z kolegami dwa tygodnie temu i był lód taki do 10cm dlatego łowiliśmy tylko w okolicy brzegu.Dziś byłem w wędkarskim sklepie i mówili że można łowić ale po tym ostatnim ociepleniu jednak poczekam jeszcze pare dni niech dobrze przymrozi.
jon987 Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 Na Strzegocicach widziałem dziurki zaraz koło brzegu ale łowiących nie było ja tam sie na lód nie pcham wole z brzegu
Mr. R Posted January 6, 2011 Author Posted January 6, 2011 Dzisiaj łowiłem 3h na Lipiu - lód ma ok. 20 cm. Co do efektów, to niestety, bez najmniejszych sukcesów (no chyba, że można takimi nazwać płoteczkę i okonka - łącznie 10cm).
michal85 Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 jak tam lód na rzemeniu ?? ktoś sie orientuje ?
Mr. R Posted February 24, 2011 Author Posted February 24, 2011 Witam! Pytanie jak w temacie - czy ktoś łowi z lodu w okolicach Rzeszowa? Już spinerka pstrągowego wyjąłem, żyłkę wymieniłem a tu fala mrozów... Dajcie znać, proszę, gdzie można wybrać się na podlodowe łowienie.
mapet77 Posted February 24, 2011 Posted February 24, 2011 Myślę, że żwirownia w Zwięczycy nadaje się do łowienia... Lód tam raczej solidny
rapala Posted February 25, 2011 Posted February 25, 2011 Kolega był w środę na zalewie w Rzeszowie.Sytuacja wygląda tak,koło "kajaków" lód ok. 8cm,trochę powierconych dziur,w miarę bezpieczny tylko trzeba uważać bo w niektórych miejscach duży uciąg wody!Na "falklandach" grubość lodu ok.10-12cm,kilku wędkujących,wyniki niestety poniżej miernych.
Gochu Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 To może teraz w drugą stronę. Gdzie można już połowić na spławik czy grunt? Piszcie koledzy bo weekend zapowiada się pięknie a kilka dni temu okoliczne dołki były mocno skute lodem.
rapala Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 (edited) Myślę że Lipie będzie "gotowe".Pamiętam z dawnych lat,kiedy często tam przesiadywałem na rybkach,że jak tylko zszedł lód,ładnie brały przyzwoite liny,trafiały się rownież karpie.Metoda to lekka spławikówka a jako przynęta- gnojniaczek .Możesz również spróbować na zbiorniku w Nowej Wsi ale...raczej tam to powinien się wybrać Sanepid. Edited March 13, 2012 by rapala
mapet77 Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 Sanepid nie potrafił wychwycić soli drogowej w produktach spożywczych. To zadanie może ich przerosnąć
Recommended Posts