Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Zapraszam do tworzenia listy łowisk, gdzie tafla lodu jest bezpieczna i zdatna do podlodowego wędkowania. Proponuję, by nowe posty pojawiały się tylko wtedy, gdy dane łowisko nadaje się do wejścia a w tytule wpisywać nazwę łowiska oraz szacowaną (minimalną) grubość pokrywy lodowej.

Pozdrawiam!

Posted (edited)

Właśnie wróciłem z pierwszego w tym sezonie wędkowania podlodowego.Wyniki to jeden mały okonik:D ale grunt to że sezon rozpoczęty.Byłem na Wilczej Woli,grubość lodu 12-15cm tak że wydaje mi się że dość bezpieczny,oczywiscie uważać trzeba ze względu na leżący na nim śnieg. Na Lipiu,lód podobnie 10-15 cm.Wędkarzy na lodzie kilku i też ze słabiutkimi wynikami.

Edited by rapala
Posted

Ja dzisiaj przejechałem się na Kamionkę ,żeby tylko sprawdzić grubość lodu . Dużo mniejsza była grubość niż podajesz na Wilczej i zalewie mianowicie między 6-10 cm. Ale można śmiało stwierdzić ,że zbiorniki odsłonięte szybciej zamarzają.

Posted

Wprawdzie nie łowiłem ale byłem zobaczyć i ślady po wędkujących były :).Wchodziłem na lód przy brzegu i podszedłem do jednej dziury,grubość lodu oceniam na ok 10-13cm.

• 2 weeks later...
Posted

Panowie jak jest z lodem obecnie? Kolega ponoć słyszał w sklepie wędkarskim w Dębicy ,że w Grabinach już wiara wchodzi na lód.

Posted

Na Grabinach łowiłem z kolegami dwa tygodnie temu i był lód taki do 10cm dlatego łowiliśmy tylko w okolicy brzegu.Dziś byłem w wędkarskim sklepie i mówili że można łowić ale po tym ostatnim ociepleniu jednak poczekam jeszcze pare dni niech dobrze przymrozi.

• 2 weeks later...
Posted

Dzisiaj łowiłem 3h na Lipiu - lód ma ok. 20 cm. Co do efektów, to niestety, bez najmniejszych sukcesów (no chyba, że można takimi nazwać płoteczkę i okonka - łącznie 10cm).

• 1 month later...
Posted

Witam!

Pytanie jak w temacie - czy ktoś łowi z lodu w okolicach Rzeszowa?

Już spinerka pstrągowego wyjąłem, żyłkę wymieniłem a tu fala mrozów...

Dajcie znać, proszę, gdzie można wybrać się na podlodowe łowienie.

Posted

Kolega był w środę na zalewie w Rzeszowie.Sytuacja wygląda tak,koło "kajaków" lód ok. 8cm,trochę powierconych dziur,w miarę bezpieczny tylko trzeba uważać bo w niektórych miejscach duży uciąg wody!Na "falklandach" grubość lodu ok.10-12cm,kilku wędkujących,wyniki niestety poniżej miernych.

• 1 year later...
Posted

To może teraz w drugą stronę. Gdzie można już połowić na spławik czy grunt? Piszcie koledzy bo weekend zapowiada się pięknie a kilka dni temu okoliczne dołki były mocno skute lodem.

Posted (edited)

Myślę że Lipie będzie "gotowe".Pamiętam z dawnych lat,kiedy często tam przesiadywałem na rybkach,że jak tylko zszedł lód,ładnie brały przyzwoite liny,trafiały się rownież karpie.Metoda to lekka spławikówka a jako przynęta- gnojniaczek .Możesz również spróbować na zbiorniku w Nowej Wsi ale...raczej tam to powinien się wybrać Sanepid.

Edited by rapala