Jump to content

Recommended Posts

Posted

WITAJCIE

Panowie gdzieś na waszym forum wyczytałem że jeździ tam paru ludzi z waszej ekipy :)

Potrzebuję pomocy na temat tego zbiornika

poprostu mamy tam zawody karpiowe w czerwcu a nigdy tam nie łowiłem

poradzcie jakie smaki kulasków, zestawy ogólnie co i jak na tym zbiorniku

był bym wdzieczny za odpowiedź na pw lub gg 15763209 z góry dziekuję

Posted

Jeśli można zadać takie pytanko panie Piotrze związane minimalnie z pana pytaniem:):confused:Jakiej rangi są te zawody że wędkarz,karpiarz znad jeziora Rybnickiego i Goczałkowickiego wybiera się nad łowisko specjalne:confused:.Oczywiście pan mi wybaczy tę wędkarską ciekawośc:D.

Posted
Jeśli można zadać takie pytanko panie Piotrze związane minimalnie z pana pytaniem:):confused:Jakiej rangi są te zawody że wędkarz,karpiarz znad jeziora Rybnickiego i Goczałkowickiego wybiera się nad łowisko specjalne:confused:.Oczywiście pan mi wybaczy tę wędkarską ciekawośc:D.

Już zdradzam Pana Ciekawość :) są to zawody Karpiowe które organizuje Zabrzański Team Karpiowy jakoś tak wyszło że na tym zbiorniku :) wiem mamy na niego 200km ale dla dobrej zabawy wszystko można strawić

Posted (edited)

Nieznam dokładnie forumowiczów łowiących na tym zbiorniku,i niechciałbym nikogo urazić moja wypowiedzia;)Zanim spinning mnie pochłoną całkowicie moją ulubioną i jedyną rybą był karp:D,muszę przyznac że odwiedziłem ten zbiornik dwukrotnie i były to udane zasiadki:D.Niechciałbym cię wprowadzac w błąd i pisać co tam jest skuteczne a co nie,tymbardziej że jest to zbiornik uczęszczany przez dużą rzeszę karpiarzy skutecznie łowiących na wszystkie mi znane przynęty:cool:Jedyne co mogę poradzić to odesłac do

ludz z P.E.T.A :: Tarnowski Klub Karpiowy :D.Klub ten jest organizatorem wielu imrez karpiowych na tym zbiorniku a karpiarze z tego klubu to niemal co trzeci wędkarz na tym zbiorniku więc podejrzewam beda oni dobrym żródłem:)

Edited by geo
P.E.T.A
Posted

Witam,co do St. Sacza to bardzo ciekawa woda z bogatą populacją karpia i dużego amura,dno bardzo zróżnicowane od dołków prawie 4 metrowych do wypłycęń na ok.30/40 cm,generalnie łowi się na górkach kamiennych albo pod nimi jednak tam jest przeważnie muł,koniecznie musisz mieć kilkanaście metrów przyponu strzałowego najlepiej gruby fluorocarbon,na dnie jest mnóstwo ostrych kamieni które z łatwością przecierają żyłkę ,konieczny ponton lub łódka nie tylko do wywózki i nęcenia,ale taż do holowania ryb:D.Co do nęcenia podstawa to kukurydza,jak wejdą amury to nie nadążysz sypać :Dkulki to indywidualna sprawa nie ma reguły raz owocówki raz rybne,utrapienie to leszcze trafiają się ponad 60cm i zasysają kulki 20mm:eek:,jak traficie na kiepskie żerowanie to nie pomoże najlepsza przynęta,kiedyś siedziałem tam kilka dni łowiąc na cztery wędki i zjechałem do domu bez brania ! :mad::mad:

Posted

tos mnie pocieszył tymi leszczami i strzałówka :( nienawidze ;/ przyponów strzałowych :) to jednym zdaniem kuku i konopie na maxa kule jak kto woli to sie cieszę a dlaczego ponton do holowania ryb ? nie da sie z brzegu ? tak zarasta ten zbiornik ?:confused::( poza tym idzie łowić z wyrzutu ?

Posted

witam

z brzegu można holować rybki ale jest to mało efektywne bo często gdzieś się plączą ( ale brzegi są dostępne i bardzo mało porośnięte a 2 z nich to w ogóle nie są zarośnięte)

jeżeli chodzi o rzucanie z brzegu to raczej nie polecam no chyba ze gdzieś blisko góreczkę znajdziesz ale z tego co pamiętam wszyscy tam łowiący wywozili (bo góreczki nie były w zasięgu rzutu , poprostu trzeba tam znaleźć jakąś fajną górkę (których tam nie brakuje) )

ps

mi dobrze bralo na sk30 i orzeszki ,ale tak jak kolega wczesniej wspomnial to nie ma reguly (jak nie chca brac to nic nie pomoże)

połamania ;)

ps

w starym mały staw jest tez ciekawy (właśnie na nim spędziłem sporo czasu) no ale zawody na pewno odbędą się na dużym (górnym)

Posted

Już tłumaczę o co chodzi z tym środkiem pływajacym.Jeżeli trafisz na walecznego przeciwnika to się przyda,jeżeli nie chcesz tracić zestawów to też.Dno zbiornika jest okropnie nierówne,dodatkowo żwirowe z ostrymi kamieniami.Teraz powiedzmy że wysondowałeś górkę,zarzucasz na nią a podrodze przerzucasz jeszcze dwa garby których nie brakuje po koparkach linowych.W trakcie brania,ucieczki karpia żyłka ściera się na kamieniach,zacięcie i..........pstryk:(Pozatym duża część karpiarzy wywozi,więc karpie wiedzą gdzie szukać jedzonka:)

Posted

Pytanie czy regulamin zawodów zezwala na pływanie pontonem w nocy,jeśli nie to bedziesz miał utrudnione zadanie i możesz zaliczyć troche spinek,jesli można wiedzieć to w jakim terminie macie te zawody,ile wpisowe od pary?