Michal2610 Posted February 2, 2016 Posted February 2, 2016 Witam Koledzy Mam pytanie odnośnie zarybienia własnego stawu wykopanego w lipcu 2015 wymiary 35-25 m głębokość 1,5 m w jednym końcu ok 5 m niewielki dołek brzegi równe zasadzona trzcinna w stawie znajduje się już narybek karpia i lina w ilości ok 30 szt i 3 lesze 1 kg karpie 10 szt ok 1 kg chciałbym obsadzić jeszcze lin 5-15 cm 20 szt amur 5-20 cm 10 szt tołpyga 15-20 cm 10 szt węgorz 15-20 cm 10 szt i jesiotr 15-20 cm i karpia jeszcze 30 szt 40 dkg co myślicie o tych gatunkach
MilanND Posted February 3, 2016 Posted February 3, 2016 Ichtiologiem nie jestem jednak osobiście dażyłbym do osbsadzania stawu rodzimym gatunkami. Zminimalizowałbym ilość karpia, amura i tołpygi. Postawił bym na karasia złocistego i lina. Marzy mi się takie łowisko gdzie dominują właśnie te dwa gatunki. Do tego oczywiście chciałbym wszelkiego rodzaju drobnicę: Płotki, wzdręgi kiełbiki i inne. Aby było jakies urozmaicenie i jakas baza pokarmowa dla drapieżników okoń szczupak jakiś sandacz i Węgorzewo. Może jakiś sumek z czasem. Pamiętaj jednak że to jest Twój staw i to głównie Twoje preferencje gatunkowe powinny przewazyc w wodzie abyś mógł w pełni cieszyć się z opieki i wędkowania w takim stawie. Pozdrawiam i życzę powodzenia ze stawem. Obyś miał z niego sporo frajdy. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Recommended Posts