Ethical Posted April 6, 2016 Posted April 6, 2016 Potrzebuje pomocy doświadczonych w temacie osób, a mianowicie mam zamiar zacząć sam robić kulki proteinowe oczywiście na własny użytek. Nie praktykowałem tego wcześniej ale duuuuuuuuużo czytałem i na początek stworzyłem sobie taką koncepcję mixu: 15% Mączka LT 94 15% Mączka pre digest 20% CLO 10% WPC 10% mąka kukurydziana 10% semolina 10% murzynek 5% drożdże piwne 5% makuchy Co o tym sądzicie ? może coś warto by wymienić ? A może ktoś chciałby przedstawić własną koncepcje. Wszystkie sugestie mile widziane
lenox Posted April 6, 2016 Posted April 6, 2016 Są lepsi w kulaniu,ale dodałbym jakieś amino lub coś podobego a'la np.Carptrack,Gaździna Nikla,belachana lub zmielone skorupiaki (krewetka,gamarrus lub dafnie) i dopitolił papryki,robina lub Megablenda Reda
manitu Posted April 6, 2016 Posted April 6, 2016 (edited) Spróbowałbym wyrzucić mąke kukurydzianą....wystarczy semolina, zastąpiłbym ją mąką sojową w stosunku 10 % Możesz również dorzucić troszkę glutenu pszennego i jakiegoś robactwa lub przypraw (np: robin red) Nic nie przychodzi łatwo....trzeba kombinować Ps: no i jakieś płyny....polecam płynną wątrobe Edited April 6, 2016 by manitu
Ethical Posted April 7, 2016 Author Posted April 7, 2016 Dzięki za wskazówki dodam jakiś amino liqiud i bardzo mocno zastanowię się nad zapachem wątroby a jeśli chodzi o mąkę sojową to odtłuszczoną czy lepiej pełnotłustą ?
manitu Posted April 7, 2016 Posted April 7, 2016 Osobiście stosuje odtłuszczoną, ale śmiało możesz zastosować 50/50 z tłustą. Doradziłem Ci płynną wątrobę, gdyż prawie w całości jest rozpuszczalna w wodzie i to świetny płynny dodatek Jeżeli chcesz pójść w stronę wątróbki to dokup aromat i ewentualnie proszek wątrobowy. Na początku rób próbki ze 100 gramów mixu, zaoszczędzisz mix a i przy okazji zobaczysz co trzeba zmienić jakby coś nie szło Pozdrawiam i miłego kulania
Ethical Posted April 7, 2016 Author Posted April 7, 2016 Dzięki wielkie Panowie chyba już mam pełen zarys, zamawiam składniki i zabieram się za kulanie a co z tego wyjdzie to zobaczymy na pewno dam znać. Raz jeszcze dzięki
Recommended Posts