Jump to content

Recommended Posts

Posted

Potrzebuje pomocy doświadczonych w temacie osób, a mianowicie mam zamiar zacząć sam robić kulki proteinowe oczywiście na własny użytek. Nie praktykowałem tego wcześniej ale duuuuuuuuużo czytałem i na początek stworzyłem sobie taką koncepcję mixu:

15% Mączka LT 94
15% Mączka pre digest
20% CLO
10% WPC
10% mąka kukurydziana
10% semolina
10% murzynek
5% drożdże piwne
5% makuchy

Co o tym sądzicie ? może coś warto by wymienić ? A może ktoś chciałby przedstawić własną koncepcje.

Wszystkie sugestie mile widziane :) 

Posted

Są lepsi w kulaniu,ale dodałbym jakieś amino lub coś podobego a'la np.Carptrack,Gaździna Nikla,belachana lub zmielone skorupiaki (krewetka,gamarrus lub dafnie) i dopitolił papryki,robina lub Megablenda Reda

Posted (edited)

Spróbowałbym wyrzucić mąke kukurydzianą....wystarczy semolina:), zastąpiłbym ją mąką sojową w stosunku 10 %;)

Możesz również dorzucić troszkę glutenu pszennego i jakiegoś robactwa lub przypraw (np: robin red)

Nic nie przychodzi łatwo....trzeba kombinować:)

Ps: no i jakieś płyny....polecam płynną wątrobe:P

Edited by manitu
Posted

Dzięki za wskazówki dodam jakiś amino liqiud i bardzo mocno zastanowię się nad zapachem wątroby :) a jeśli chodzi o mąkę sojową to odtłuszczoną czy lepiej pełnotłustą ?

Posted

Osobiście stosuje odtłuszczoną, ale śmiało możesz zastosować 50/50 z tłustą. Doradziłem Ci płynną wątrobę, gdyż prawie w całości jest rozpuszczalna w wodzie i to świetny płynny dodatek:) Jeżeli chcesz pójść w stronę wątróbki:P to dokup aromat i ewentualnie proszek wątrobowy.

Na początku rób próbki ze 100 gramów mixu, zaoszczędzisz mix a  i przy okazji zobaczysz co trzeba zmienić jakby coś nie szło ;) Pozdrawiam i miłego kulania:)

Posted

Dzięki wielkie Panowie chyba już mam pełen zarys, zamawiam składniki i zabieram się za kulanie :) a co z tego wyjdzie to zobaczymy na pewno dam znać. Raz jeszcze dzięki :beer: