Jump to content

Recommended Posts

Posted

Z racji tego, że raczkuje w temacie kręcenia i wciąż czegoś mi brakuje zakładam ten temat, który mam nadzieję będzie pomocny dla przyszłych krętaczy i uchroni przed bezsensownym wydawaniem grubej kasy na zbędne i powiedzmy kiepskiej jakości materiały.

Jakiś czas temu zdecydowałem się na zakup genetyka i padło na Whitinga Herbert Bronze w kolorze grizzly i powiem, że piórka całkiem przyzwoite z tym, że póki co nie potrzebuję dużych i bardzo dużych rozmiarów, wiem, że mają jak najbardziej zastosowanie przy np. streamerach, także zapewne nie zginą:) 

W przyszłości chciałbym zakupić kapkę brązową, ale tym razem już siodłową z przeznaczeniem do suchych muszek w rozmiarach 6-18 i zastanawiam się co wybrać? 

Może miał ktoś styczność z tą kapką (http://bogdangawlik.pl/product-pol-9242-Metz-Saddle-Klasa-2.html), nada się pod takiej wielkości muszki? A może szukać czegoś innego?

Może ktoś ma na sprzedaż takie pióra?

Nie mam za bardzo gdzie na żywo zobaczyć takich rzeczy a niestety nie są to tanie tematy.

Z góry dziękuję za pomoc.

• 1 year later...
Posted

Odświeże temat i dorzucę kilka słów od siebie. Okazuje się, że ceny produktów tej samej jakości bywają bardzo zróżnicowane i są zależne od brandingu czyli znaku firmowego/marki jaką są opatrzone. Tworzy je zapewne jeden "producent" i dystrybuuje dla wielu chętnych pod różnymi markami. Warto w związku z tym obserwować i czytać rozmaite wątki wędkarskie, w których koledzy po kiju opisują swoje doświadczenia.

Polecam przejrzeć Alliexpress. Znajdziemy tam wiele użytecznych materiałów do sporządzania much w bardzo atrakcyjnych cenach. Czas oczekiwania na dostawę jest nieco długasy ale coś za coś :)

Jeśli szukasz materiałów z extraklasy to poszukaj na ebay'u lub flyfishingowych sklepach online w UK, USA ... Tamtejsze Whithingi w porównaniu z tymi, które są rzucane na nasz rynek to inny wymiar.

pzdr.