Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zawsze jest sens, tylko nie będzie to już tak proste, jak przy normalnym stanie i kolorze wody;) Wiele stanowisk po prostu będzie nie dostępnych co niektórymi metodami połowu.  

Posted

Jak najbardziej zwłaszcza jak woda idzie do góry szukaj zatoczek zwolnienia nurtu,miejsc gdzie wpada jakaś rzeczka tam będą się zatrzymywać ryby a zwłaszcza brzany certy świnki.I tylko rosówka  

Posted (edited)

Za przedmówcą , podniesiona i trącona woda to okazja aby fajnie połowić.I tak jak pisze @jon987 : rosówka to najlepsza przynęta.Dzisiaj dobrze popadało więc biorę w nocy latarkę ,wiadereczko i zaiwaniam po trawnikach za rosówkami.Zapas kilkuset szt. będzie odpowiedni.Kiedy znowu przygrzeje to zebranie kilkudziesięciu  rosówek będzie graniczyło z cudem ;)

Edited by rapala
Posted

Jak je przechowujesz Witek?

Ja z kolei twierdze że na rzece typu Wisłoka to przy podniesionym stanie wody o wiele łatwiej złowić brzanę niż przy normalnym stanie wody, z tego względu że rybka pcha się pod brzeg. Pod warunkiem że woda się podnosi lub przynajmniej nie opada.

Posted

Mała  plastikowa beczka ok.50l + dużo trawy .Co 4-5 dni przebieram rosówki (niestety pewne straty są nieuniknione) i wymieniam trawę .Ważne aby beczka stała w najchłodniejszym miejscu jakie uda nam się u siebie znaleźć np. piwnica. U siebie w piwnicy mam mały kawałem niezabetonowanego,który wykorzystywała moja babcia do przechowywania w piasku marchewki ;),  robiąc zimowe zapasy. Nawet pokusiłem się o wykopanie niewielkiego dołka i beczka w 1/3 spoczywa w ziemi.Dobrze jest raz na kilkanaście dni wybrać rosówki do wiaderka i przepłukać zimną wodą .

Posted

Z brzaną jest ciężki temat. Ta ryba rzadko trzyma się zasad i utartych reguł. Czasem gdzieś jest a następnie nie pojawia się w danym miejscu już do końca sezonu. Dużą rolę odgrywa doświadczenie wędkarza choć i ono często zawodzi. Na dobre żerowanie brzan składa się wiele czynników. Podniesiona woda ułatwia sprawę, najlepiej jak woda podskoczy tak 200cm. Wtedy ryba grupuje się w pewnych miejscach i ty musisz to miejsce znaleźć co wcale nie jest łatwe. Jeśli jest w danym miejscu to spodziewaj się 2-5 brań w ciągu godziny. Kiedyś bardzo dużo czasu poświęciłem tej rybie ale efekty były bardzo mizerne i były to ryby raczej małe. Największe łowiłem na spinning. . . ale to też ciężki temat.

Posted

Kurcze ja myslalem raczej o przystawce i kawalku sera :) To akurat miejsce jak i wiele innych, gdzie ta brzany widzialem, to rynna na zakrecie rzeki. Glebokosc co najmniej 3 m. No i nurt. Gdyby to mialbybyc spinning to co zalozyc?

Posted

Próbuj na woblery głeboko schodzące, które trzymają się dna, gumki różne, twistery.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Posted (edited)

A probowal ktos lowic brzany na pelet? W UK taka przyneta to podstawa ale nie wiem do jakiego stopnia ryby np w Wisloku sa zaznajomione z peletem? Bo od tego bedzie chyba zalezala jego skutecznosc.

Edited by Jaś _Wędrowniczek
Posted (edited)

Łowiliśmy na pellet i na kulki .Na pellet też brały ładne klenie i jazie.

Edited by lenox
Posted

Na pellet truskawkowy 2 tygodnie temu złowiłem dwie przyzwoite brzany lecz na nocce i nęcone 2 dni wcześniej tym samym pelletem :) 

Posted

Brzany to rybki które jak najbardziej można nęcić wcześniej i daje to dobre efekty.

Firma Sonubaits ma w swojej ofercie specjalny pellet dedykowany do połowu brzan chees-garlic czyt.ser-czosnek.

Posted

Do połowu 18-16 mm czasami mniejsze,do nęcenia mix 18-8 mm.Nurt znosi drobniejszy niżej i wabi ryby z dalszych odległości.A zestaw klasyczny z fluorocarbonu 0.25 i na włosie jeden pellet.Samozacinka i jazda jak u karpia:D

Posted

Najmniejsze karpiowe ciężarki +/- 50-60 dają radę.PVA można i stosować.Ja wolę po rzucie łyżkę mixu syknąć i starczy.Nie stosuję koszyka i sypkich zanęt aby nie bawić się z drobnicą.

Kijek to Fox Barbel 11',kołowrotek z wolnym biegiem i żyłka 0,30.Szkoda męczyć ryby delikatnym sprzęcikiem.

• 7 years later...
Posted (edited)

Czy to Wisłok? 🤣

A tak szczerze nie wiedziałem gdzie ten filmik umieścić. Więc zostawiam go tu :)

Edited by TOmaSZ
Posted
W dniu 17.07.2016 o 13:49, lenox napisał:

Brzany to rybki które jak najbardziej można nęcić wcześniej i daje to dobre efekty.

Firma Sonubaits ma w swojej ofercie specjalny pellet dedykowany do połowu brzan chees-garlic czyt.ser-czosnek.

Ten pellet oraz pikantna kiełbasa i halibut  sprawdzały mi się na brzany na kanale oraz Wiśle ale mówię o rybach 35-50cm 

Na pinkę i kuku brały równie dobrze .