krs Posted July 6, 2017 Posted July 6, 2017 Pozwoliłem sobie otworzyć nowy wątek poświęcony przynętom gumowym, nowości, co warto polecić, jakie wzory i kolory się sprawdzają i tym podobne posty mogły by tu trafiać. Otrzymałem niedawno przesyłkę z Ukrainy, zakupiłem na ebayu testowo dwie paczki gum Fanatik Larva, w rozmiarze 2". Przynęta w kształcie jakiegoś owada nie wiem co dokładnie sobą reprezentuje ale ponoć skuteczna, zobaczymy Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
rav_id Posted July 7, 2017 Posted July 7, 2017 Mam spory zapas takich gum w różnych rozmiarach i kolorach odlewanych przez "naszych" rękodzielników z jerka na formach ze wschodu. Bardzo fajne gumki na okonie. Próbuję je też na pstrągach ale jak na razie tylko jeden niewielki na koncie. Na larwę w rozmiarze 6cm miałem też dwa szczupaki (ok 50-60 cm), niestety na miękkim, okoniowym patyku słabo rybki wcięte spadły. Polecam zbrojenie w czeburaszkę choć na główce też są skuteczne. Okonie chętnie podnoszą leżącą na dnie.
krs Posted July 18, 2017 Author Posted July 18, 2017 Dnia 7.07.2017 o 18:12, rav_id napisał: Bardzo fajne gumki na okonie. Kilka razy ich użyłem, parę okonków udało mi się na nie skusić, zbrojone w czeburaszkę plus mały haczyk. Inna ukraińska gumka, popularna od jakiegoś czasu i u nas, Fishup Tanta w rozmiarze 1,5" , kilka razy użyta jak na razie bez większych efektów, może nie umiem jej poprowadzić. Gumki nasączone atraktorem. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
Jaś _Wędrowniczek Posted July 18, 2017 Posted July 18, 2017 Kupiles w sklepie w Rzeszowie czy wysylkowo?
Piotr Madura Posted July 20, 2017 Posted July 20, 2017 (edited) Tanta sprawdziła się u mnie na okonie, rozmiar najmniejszy. Poza tym z wiosny żarły ją też klenie. Miałem kilka sztuk (już pourywałem), gdybym brał teraz wziąłbym raczej większe. Prowadziłem po dnie, z częstym, ale lekkim podszarpywaniem, bardzo niewielkiemi podbiciami i chwilami przestoju. Zbroiłem na lekkiej czeburaszce, przynętę zakładałem tak, żeby hak wychodził w połowie korpusu - przynęta lepiej się wtedy "gibie" ze względu na swoja miękkość Czy ktoś ma może dostęp do gum L. Baits? Były swego czasu w kilku sklepach internetowych, ale aktualnie nie ma dostępnych interesujących mnie rozmiarów, kolorów i modeli... Wziąłbym do testów. Może ktoś z Was ma konto na e-bay i byłby chętny na wspólne zamówienie? Edited July 20, 2017 by Piotr Madura
rav_id Posted July 21, 2017 Posted July 21, 2017 (edited) Poniżej mix różnych "larw" odlewanych przez naszych speców. Są wśród nich kopie gumy "Polaris" Crazy Fish - dla mnie kilerek okoniowy na wiosnę. Kolejne zdjęcie to gumka zwana Crapie Dancer - już posmakowała okoniom (długości 4 i 6 cm), jedną pozbawiły już ogonka. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Edited July 21, 2017 by rav_id
krs Posted July 23, 2017 Author Posted July 23, 2017 Kolejna moim zdaniem ciekawa przynęta, Bait Breath Mosya 1,5", sprawdziła się dość dobrze wczesną wiosną, zbrojona w mały haczyk i czeburaszkę bądź w delikatną główkę jigową 2-2,5g, główka bez kołnierza sam haczyk i ołów. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
Recommended Posts