Morelia Posted September 15, 2017 Share Posted September 15, 2017 Cześć wszystkim. Potrzebuje kupić kołowrotek z wolnym biegiem. Najczęściej będzie używany z feederem rzecznym, ale chciałbym od czasu do czasu móc nim zapolować na grubszą rybę np. na zalewie Sieniawskim czy Solinie. Najbardziej myślę coś o wielkości 5000-5500. Zależy mi na solidności, długiej gwarancji i dwóch szpulach. Cena do powiedzmy 250zł. Wszystkie te kryteria wydaje mi się najlepiej spełniać Okuma. Problem polega na tym, że w zasadzie są aż cztery modele do wyboru: Ceymar, Tactic, Longbow i Travertine. Doradźcie coś proszę, chętnie też popatrzę na propozycje innych firm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ireneusz10 Posted September 15, 2017 Share Posted September 15, 2017 (edited) Do jakich kijków mają być podpięte owe kołowrotki? Edited September 15, 2017 by ireneusz10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morelia Posted September 15, 2017 Author Share Posted September 15, 2017 Mikiado UV twin feeder 3,30-3,90 plus jeszcze nie określony mocniejszy kij karpiowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabriel Posted September 15, 2017 Share Posted September 15, 2017 Ja mam 2 Tactic'i (540 i 545 ) od 2 sezonów i jestem bardzo zadowolony. Kolega ostatnio kupił DAm'a z tej samej fabryki co Okuma robi Tactic i Travertine i tez jest bardzo zadowolony. Ja swoich używam do feedera ( tak do 120g ) , metody a i go lekkiej karpiówki używanej pod ciężki spławik ich użytkuje. W tej cenie chyba nic lepszego nie będzie - chyba że jakieś używki. W Karinie na Warszawskiej maja praktycznie wszystkie wymienione Okumy i te DAM'y Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morelia Posted September 15, 2017 Author Share Posted September 15, 2017 A ten Ceymar lub longbow nie lepszy (lżejsze i pojemniejsze szpule)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
czuczu7 Posted September 20, 2017 Share Posted September 20, 2017 Używam Travertine przy lekkiej karpiówce i daje rade spokojnie. A Longbowa mam przy feederze i nie jestem z niego zadowolony. Mim zdaniem Travertine BF jest dużo lepszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzejm Posted September 20, 2017 Share Posted September 20, 2017 Też mam dwie sztuki trawertine rozmiar 55 z początku miałem go przy feederach a teraz przy karpiówkach do karpiówek jest trochę za mały ale daje rade. Jeden minus jaki zaobserwowałem to wolny bieg czasem nie wskakuje wystarczy minimalnie obrócić korbką aby wskoczył bardzo rzadko się tak dzieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jon987 Posted September 20, 2017 Share Posted September 20, 2017 Polecam Travertine 45. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Madura Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 Ja również użytkuje Travertine i jestem bardzo zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morelia Posted September 21, 2017 Author Share Posted September 21, 2017 Dzięki za odpowiedzi, ostatnie pytanko czy on się czymkolwiek poza wyglądem różni od tactic? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irecki Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 Travetine mam w rozmiarze 45 i 55 , gdyby nie fakt że wywoze zestawy na znaczne odległości to bym innych nie przypinal do wedki. Okuma spokojnie daje rady przy rybkach ok 10kg , przy większych nie miałem okazji testować. Pracują u mnie już cztery lata . Link to comment Share on other sites More sharing options...
klonek02 Posted September 25, 2017 Share Posted September 25, 2017 Posiadam dwie okumy Ceymar 355. Mialem je podpiete pod karpiowki prologica c1 10" , teraz zamienilem je na feedery i powiem ze w obu przypadkach dawaly spokojnie radę. 5lat gwarancji powoduje ze nie ma co sie bac tych kołowrotków. Znajomy ma tez tą okume w mniejszym rozmiarze 340 i na methode spokojnie wyciąga karpie nawet po 10kilo. Krótko mówiąc POLECAM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted February 9, 2018 Share Posted February 9, 2018 Witam. Panowie czy ktoś stosuje kręcioł Ryobi zauber 4000 na feeder? Zastanawiam się czy będzie się nadawał na Wisłę. Łowienie leszczy na główkach w odległości do 30 metrów. Wędka, Daiwa Windcast 3,60 z ćw 120 gr. Na spinning używam zaubera 3000 i mam go z 5 lat. Świetny kołowrotek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszZ Posted February 9, 2018 Share Posted February 9, 2018 Dominik 3000 i 4000 to różnica chyba tylko w szpuli. Body jest to samo. Używałem do feederka w 2017 rozmiaru 3000 i było ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkarn Posted February 11, 2018 Share Posted February 11, 2018 ja bede brał Nevis Tactic Feeder 6000 i jest mega różnica w szpuli miedzy 4000 a 6000. Cena Nevisa jest fajna i kolowrot jest super Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts