Jump to content

Kołowrotek do feedera z potencałem

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

Potrzebuje kupić kołowrotek z wolnym biegiem. Najczęściej będzie używany z feederem rzecznym, ale chciałbym od czasu do czasu móc nim zapolować na grubszą rybę np. na zalewie Sieniawskim czy Solinie. Najbardziej myślę coś o wielkości 5000-5500. Zależy mi na solidności, długiej gwarancji i dwóch szpulach. Cena do powiedzmy 250zł. Wszystkie te kryteria wydaje mi się najlepiej spełniać Okuma. Problem polega na tym, że w zasadzie są aż cztery modele do wyboru:

Ceymar, Tactic, Longbow i Travertine. 

Doradźcie coś proszę, chętnie też popatrzę na propozycje innych firm. 

Ja mam 2 Tactic'i  (540 i 545 ) od 2 sezonów i jestem bardzo zadowolony.

Kolega ostatnio kupił DAm'a z tej samej fabryki co Okuma robi Tactic i Travertine i tez jest bardzo zadowolony.

Ja swoich używam do feedera ( tak do 120g ) , metody a i go lekkiej karpiówki używanej pod ciężki spławik ich użytkuje.

W tej cenie chyba nic lepszego nie będzie - chyba że jakieś używki.

W Karinie na Warszawskiej maja praktycznie wszystkie wymienione Okumy i te DAM'y

Też mam dwie sztuki trawertine rozmiar 55 z początku miałem go przy feederach a teraz przy karpiówkach do karpiówek jest trochę za mały ale daje rade. Jeden minus jaki zaobserwowałem to wolny bieg czasem nie wskakuje wystarczy minimalnie obrócić korbką aby wskoczył bardzo rzadko się tak dzieje.

Travetine mam w rozmiarze 45 i 55 , gdyby nie fakt że wywoze zestawy na znaczne odległości to bym innych nie przypinal do wedki. Okuma spokojnie daje rady przy rybkach ok 10kg , przy większych nie miałem okazji testować. Pracują u mnie już cztery lata .

Posiadam dwie okumy Ceymar 355. Mialem je podpiete pod karpiowki prologica c1 10" , teraz zamienilem je na feedery i powiem ze w obu przypadkach dawaly spokojnie radę. 5lat gwarancji powoduje ze nie ma co sie bac tych kołowrotków. Znajomy ma tez tą okume w mniejszym rozmiarze 340 i na methode spokojnie wyciąga karpie nawet po 10kilo. Krótko mówiąc POLECAM

• 4 months later...

Witam. Panowie czy ktoś stosuje kręcioł Ryobi zauber 4000 na feeder? Zastanawiam się czy będzie się nadawał na Wisłę. Łowienie leszczy na główkach w odległości do 30 metrów. Wędka, Daiwa Windcast 3,60 z ćw 120  gr. Na spinning używam zaubera 3000 i mam go z 5 lat. Świetny kołowrotek.