Matew Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 Witam, od tego sezonu planuje zacząć przygode z kropkami i szukam wędki do ich połowu (spining), może ktoś z bardziej doświadczonych podpowiedzieć co kupić chodzi mi szczegulnie o długość i ciężar wyrzutu koszt tak myślę do około 300 PLN. Kręciołek mam daive ninje 3012a myślę że się nada. I druga sprawa żyłka czy plecionka, zastanawiałem się nad pletką taką 0.06 i do tego przypon z fluocarbonu 0.20 tak 60-80 cm, i nie mam pojęcia co będzie lepsze, może ktoś z bardziej doswiadczonych coś podpowiedzieć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ORINOKO Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 Zależy jaki długi kijek i gdzie chcesz łowić. Z brzegu czy brodzić. Jeśli plecionka to przypon z żyłki. Ja preferuje tylko żyłkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mike Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 Czym chcesz łowić i gdzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Madura Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 Temat rzeka i każdy ma swoje preferencje... Na początek weź kij średniej długości, dajmy na to 2,40-2,60. Dlugi kij pozwala łowić w oddaloddaleniu od brzegu małej rzeczki czy chociażby wtedy gdy trzeba przynętę poprowadzić dosłownie pod kijem, na krótkim odcinku, precyzyjnie - np. gumę przez krótki dołek z wartka wodą. Długi kij jest niestety nieporeczny w krzakach. Krótkim kijem można łatwiej nadawać niektórym przynetom pożądana akcję, czy rzucać celnie w ciasnych miejscach. Jeżeli chodzi o akcję kija też odradzalbym skrajności - powinien być dynamiczny ale pracować pod rybą. Jeżeli masz gorszy refleks czy popelniasz błędy przy holu to miękki kij wybaczy Ci więcej. Kijem szybkim możesz wycisnąć z niektórych przynęt więcej - np. z gum bez własnej akcji. Trzeba wziąć pod uwagę przynęty którymi chcesz się posługiwać. Przede wszystkim zaś łowisko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Madura Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 Gdybym lowil pstrągi tylko zimą i wiosną, głównie na woblery, na małej rzecze wzialbym kij długi, niekoniecznie demona szybkości jeżeli chodzi o akcję. Stawalbym powyżej miejsca gdzie spodziewam się ryby, spuszczal jej tam woblera i nim grał - centymetr po centymetrze. Gdybym miał łowić pstrągi tylko na gumy bez własnej akcji, brodzac latem w dużej rzece wzialbym kij krotki i szybki. Każda sytuacja wymaga innego podejścia, ale trudno ze sobą nosić kilka zestawów (niektórzy to praktykują...). Trzeba określić swoje potrzeby, iść w pewnym stopniu na kompromis. Itd. Itp. : Link to comment Share on other sites More sharing options...
rrthc Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 Dam microflex. Będziesz Pan zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
makarony7 Posted January 9, 2018 Share Posted January 9, 2018 Dam Microflex 2-10g 2.30cm także polecam. Na youtubie jest wiele filmików wraz z ugięciem blanku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriczu Posted January 12, 2018 Share Posted January 12, 2018 Ja do łowienia pstrągów w rzece i na wodzie stojącej urzywam crazy fish freedom force 210 cm cw do 5 gram. Fajny krótki kij o szybkiej akcji z krótkim dolnikiem uzbrojona w komponenty fuji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts