Jump to content

Kijek spiningowy na pstrągi

Matew

Recommended Posts

Witam, od tego sezonu planuje zacząć  przygode z kropkami i szukam wędki do ich połowu (spining), może  ktoś  z bardziej doświadczonych  podpowiedzieć  co kupić  chodzi mi szczegulnie o długość  i ciężar wyrzutu koszt tak myślę  do około  300 PLN. Kręciołek mam daive ninje 3012a myślę  że  się  nada. I druga sprawa żyłka czy plecionka, zastanawiałem się  nad pletką taką  0.06 i do tego przypon z fluocarbonu 0.20 tak 60-80 cm, i nie mam pojęcia  co będzie  lepsze, może  ktoś  z bardziej doswiadczonych coś  podpowiedzieć?

Temat rzeka i każdy ma swoje preferencje... Na początek weź kij średniej długości, dajmy na to 2,40-2,60. Dlugi kij pozwala łowić w oddaloddaleniu od brzegu małej rzeczki  czy chociażby wtedy gdy trzeba przynętę poprowadzić dosłownie pod kijem, na krótkim odcinku, precyzyjnie - np. gumę przez krótki dołek z wartka wodą. Długi kij jest niestety nieporeczny w krzakach. Krótkim kijem można łatwiej nadawać niektórym przynetom pożądana akcję, czy rzucać celnie w ciasnych miejscach. Jeżeli chodzi o akcję kija też odradzalbym skrajności - powinien być dynamiczny ale pracować pod rybą. Jeżeli masz gorszy refleks czy popelniasz błędy przy holu to miękki kij wybaczy Ci więcej. Kijem szybkim możesz wycisnąć z niektórych przynęt więcej - np. z gum bez własnej akcji. Trzeba wziąć pod uwagę przynęty którymi chcesz się posługiwać. Przede wszystkim zaś łowisko. 

Gdybym lowil pstrągi tylko zimą i wiosną, głównie na woblery,  na małej rzecze wzialbym kij długi, niekoniecznie demona szybkości jeżeli chodzi o akcję. Stawalbym powyżej miejsca gdzie spodziewam się ryby, spuszczal jej tam woblera i nim grał - centymetr po centymetrze. 

Gdybym miał łowić pstrągi tylko na gumy bez własnej akcji, brodzac latem w dużej rzece wzialbym kij krotki i szybki.  

Każda sytuacja wymaga innego podejścia, ale trudno ze sobą nosić kilka zestawów (niektórzy to praktykują...). Trzeba określić swoje potrzeby, iść w pewnym stopniu na kompromis. Itd. Itp.  ::D