Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Z racji zbliżającego się nowego sezonu wędkarskiego potrzebuję porady w temacie wymiany sprzętu pływającego. Po kilkuletnim pływaniu na łódce ok 3 m. przyszedł czas na zmiany.

W tym sezonie planuję zakup jachciku ok 5-7 m. Jednak chcę pozbyć się żagla a zamiast niego zrobić daszek i zamontować na nim 3 panele słoneczne o mocy 260W. sztuka. Prąd  generowany przez panele chcę przekierować za pomocą regulatora  do akumulatorów i tutaj powstają pierwsze wątpliwości, więc jak myślicie?? :

1. Czy jachcik o wymiarach 5-7 m. nie jest za duży jak na silniki elektryczne ??

2. Czy zakupić nowy Silnik elektryczny Rhino BLX 70 lbs 12V + 4 akumulatory 120Ah czy zdecydować się na Haswing 2HP 24V +  4 akumulatory 120Ah. Niestety nigdy nie pływałem na silniku 24V i nie mam porównania zestawiając go z 12V. 

3. Jak się ma porównanie  czasu pływania na obu zestawach ?? 

4. Z racji tego, że sprzęt będzie przebywał w strzeżonym miejscu nie będę musiał nosić akumulatorów. A zamontowane panele powinny stopniowo uzupełniać wykorzystaną energię podczas pływania. Jeden panel w przybliżeniu daje prąd o mocy 9 amper przy 100% naświetleniu  co w sumie daje 27 przy 3 sztukach. Ja liczę na średnią produkcję na poziomie 15 amper  z trzech paneli ( czy to nie za bardzo optymistyczne założenia )???  

5. Czy 3 panele są w stanie doładować prawie 500 Ah ?? przy zestawie  Rhino BLX 70 lbs 12V + 4 akumulatory 120Ah???

Jezioro po jakim mam zamiar pływać zestawem to Solina:). Tak więc czekam na wasze opinie 

Posted

Przy jednostkach większych niż 5 metrów raczej 24V lub więcej. Panele nie dadzą rady. Mogą doładować, ale naładowanie do pełna to raczej w długim czasie. Przy łódce 7m silnik 70lbs będzie za słaby. Zresztą 2HP też będzie za słaby.

Szukaj czegoś z silników bezszczotkowych. 4 akumulatory 120AH to też kiepski pomysł, 120-150kg dodatkowo i co 2-3 lata wymiana. Lepiej zainwestować w akumulator LiFeYPo4 lub podobny. Zwraca się po dłuższym czasie i waga inna. 40-50% lżej niż kwasiaki.

Jeżeli to ma być Solina to najlepiej żeby w marinie na pomoście było podpięcie do prądu.

Sam planuje coś podobnego. Ale jestem na etapie szukania Hausbota.

Posted

Witam,

też jestem za silnikiem 24V. Niestety ale sprzęt będzie użytkowany tylko w weekendowo dlatego mam cały tydzień na ładowanie baterii za pomocą paneli. Licząc tylko ładowanie na poziomie 10 amper ( z trzech paneli) przez ok 8 godzin dziennie po 5 dniach mamy 400Ah w instalacji 12V. Przy instalacji 24V pojemność się nie zwiększa zostaje na poziomie 240Ah więc przy takich parametrach po tygodniu zestaw powinien zostać naładowany. 

A gdyby panele sobie nie poradziły posiadam mały agregat, który mógłby doładować brakującą część energii.  

I najważniejsza sprawa gdyby ktoś mi ukradł akumulatory ( zawsze istnieje taka możliwość ) kupując kwasiaki straty aż tak bardzo nie będą bolały. Bo nosić ich nie zamierzam :)

Posted (edited)

Nie znam się za bardzo na panelach. Więc tu nie pomogę. W przypadku weekendowego pływania szkoda inwestować w panele tylko lepiej przywozić swoje akumulatory.

A jak mają ukraść akumulatory to panele też ukradną. Zamknięte koło.

A przy okazji to szukam rozsądnej mariny nad Soliną, na łódkę wędkarską. Coś ktoś może wie?

Edited by BRC
  • 2 weeks later...
Posted

Atomix, jeśli rozważałeś silnik Rhino BLX, zerknij na serię silników Haibo dostępnych w Tokarex. Wersja M150 to bliźniaczy do Rhino silnik na 12V, są też dostępne wersje M200 i M250, tylko już na 24V, wszystkie 3 silniki są bez szczotkowe. 

• 3 months later...
Posted

Oglądałem silnik Rhino M250 niestety nie znalazłem zbyt wiele informacji na jego temat. Poglądowo wygląda dobrze i jest o połowę tańszy od HASWING Protruar G 4.0

Na razie pływam na silniku 50lbs przy łodzi ok 1,2t rozwija on prędkość rzędu 4km/h z 4 osobami na pokładzie.

• 1 month later...
Posted

Witam,

Silnik jaki kupiłem to HASWING Protruar G 4.0 pozwala mi płynąc, ze średnią prędkością 7-8km na godzinę ( według wskazań Janosika ) przy wykorzystaniu 80% mocy. Do tego mam zestaw 2 akumulatorów  AGM Yuasa Seria NPL o pojemności 100AH plus panele fotowoltaiczne 500W z regulatorem MPTT. Na zestawie jestem w stanie pływać bez ograniczeń przy wykorzystaniu do 50% mocy silnika, prąd poboru równa się prąd ładowania z paneli( w weekend zrobiłem trasę Polańczyk-Zatoka Drewniana-Biała Flota- Teleśnica- Rajskie- Polańczyk ) . Prąd ładowania z paneli w słoneczny dzień to ok 20 amper ( czasami ponad ).

Jedyny minus zestawu to silnik, którego silne drgania są na tyle mocne, że zrywka notorycznie wyskakuje ( moim zdaniem przyczyną wibracji jest wał wychodzący z silnika po prostu jest krzywy po sezonie silnik odeślę na reklamację )