rapala Posted February 22, 2018 Share Posted February 22, 2018 Miał ktoś z Was do czynienia z takim rozwiązaniem ? http://allegro.pl/rolka-linki-kotwicy-kotwiczna-na-ponton-arp002g-i7055386934.html Bardziej skłaniam się do prostych elementów przyklejanych niż montowanych na zasadzie wysięgników , bloczków itp. Może macie jakieś swoje sprawdzone patenty rolek kotwicznych w swoich pontonach ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Madura Posted February 22, 2018 Share Posted February 22, 2018 ja też o czymś takim myślę, do tego knaga wkręcana w ławeczkę na której można blokować linę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
apioo Posted February 22, 2018 Share Posted February 22, 2018 Witek nie byłaby lepsza, prosta knaga zamiast tej rolki?https://www.fishing.org.pl/uploads/monthly_2017_01/5880884eef67a_kotwiczkairolka.jpeg.a14829ea84c44533d8eb695f55dbafdf.jpeg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Madura Posted February 22, 2018 Share Posted February 22, 2018 (edited) @apioo, to rozwiązanie które pokazujesz to jak się zdaje i rolka i knaga osobno - rolka niżej, knaga wyżej. Aby zacisnąć lub zwolnić linkę trzeba się przemieszczać po pontonie. Zaletą rozwiązania o jakim ja piszę (knaga do mocowania linki zamontowana na ławeczce) jest to, że (jak mi się wydaje) siedząc sobie mogę łatwo zarówno kotwiczyć jak i wciągać kotwicę. Edited February 22, 2018 by Piotr Madura Link to comment Share on other sites More sharing options...
apioo Posted February 22, 2018 Share Posted February 22, 2018 Przy knadze na dziobie też możesz mieć mocowanie na ławce i używać jej jako prowadnicy, dodatkowo masz knagę z przodu. Podałem ten przykład ponieważ wydaje mi się stabilniejsza od tej z pierwszego postu. Od siebie dodam, że nie lubię pływać z założonymi ławkami, zakładam tylko przednią jeśli pływam z kimś żeby miał na czym siedzieć, brak ławek ułatwia mi poruszanie się po pontonie, siedzę i tak na burcie lub dużej skrzyni co jest dla mnie dużo wygodniejsze, więc knaga na ławce mimo swych zalet nie jest rozwiązaniem dla mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts