Jump to content

Skrócenie wędki

Piotr Madura

Recommended Posts

Ahoj! Chłopaki mam problem - biję się z kretyńskimi (moim zdaniem*) przepisami... potrzebuję skrócić nowy kijek (Robinson Diaflex stara seria), tak bym mógł używać go zgodnie z regulaminem w zawodach.  W opisie ma 270 cm długości, w rzeczywistości 276 cm. Na łączeniu - jako, że kij nowy, to górna sekcja nie nachodzi całkiem - można zyskać 2 cm, jak widać na załączonym zdjęciu. Zostaje 4 cm... Najchętniej nie ingerował bym w blank. Może by skrócić nieco dolnik nadrabiając różnicę wagi jakimś pierścieniem? Radźcie proszę. A przede wszystkim: komu w okolicach Rzeszowa oddać ten kij do zrobienia, tak żeby uwinął się do maja i mi go nie zepsuł przy okazji... :lol:

A może zamówić u Robinsona zapasowy górny skład?

A może po prostu pójść po rozum do głowy i przestać brać udział w zawodach, w których bierze się pod uwagę ten arcymądry wymóg...? Jeżdżę po różnych imprezach i póki co tylko cykl grand prix okręgu Rzeszów z ortodoksją godną Świętej Inkwizycji stoi na straży tych przepisów. Nie zapomnę do końca życia widoku wędkarza, który ciął przed zawodami "na kolanie" dolnik, żeby móc wystartować... na samą myśl, brrrr... :rolleyes:

* wiem, że te 270 cm jest wymogiem zawodów międzynarodowych, że nikt nie chce spinningowej powtórki z krótkiej nimfy muchowej, ale na litość... mamy własne tradycje, latami wypracowany przez pokolenia spinningistów kanon - kto poważny łowi na wielkiej rzece, dajmy na to Wiśle, z brzegu bolenie czy sumy kijem krótszym niż 270, a często 300 cm? Tu chodzi o zasięg, o kontrolę przynęty i holowanej ryby. 

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Edited by Piotr Madura

Na łączeniu to chodziło mi o to, że się zetrze troszkę chyba powłoka i wejdzie głębiej górny segment, źle myślę? Co sądzisz o skracaniu od dołu? - aktualnie dolnik wystaje "na dwa palce" za łokieć, ujęcie 4 cm to dość sporo wydaje mi się... a 6 cm to już w ogóle. Napisałem maila do Robinsona, zobaczymy co odpiszą, może byliby w stanie zrobić zapasowy, krótszy dolny bądź górny segment...

Edited by Piotr Madura

1 godzinę temu, Piotr Madura napisał:

Na łączeniu to chodziło mi o to, że się zetrze troszkę chyba powłoka i wejdzie głębiej górny segment, źle myślę? Co sądzisz o skracaniu od dołu? - aktualnie dolnik wystaje "na dwa palce" za łokieć, ujęcie 4 cm to dość sporo wydaje mi się... a 6 cm to już w ogóle. Napisałem maila do Robinsona, zobaczymy co odpiszą, może byliby w stanie zrobić zapasowy, krótszy dolny bądź górny segment...

Nie zam wędki. Trzeba sprawdzić, pomierzyć, a na łączeniu wytrze się ale po latach. Tam długości nie zmienisz.

Podjedz w któryś dzień wieczorem do nas i może coś sie da zrobić. Z drugiej strony może kolega wyżej ma racje i lepiej się porozglądać za czymś co jest te 6 cm krótsze.

Co prawda przeróbka nie jest jakaś droga ale parę zł na pewno będzie kosztowała.

Robinson to raczej ci tego nie zrobi, ale mogę się zdziwić. :)

2 godziny temu, SHIT_TLER napisał:

A nie lepiej kupić np. takiego grey stream jaxona za stówkę na zawody 

Może, może...

Z tym, że ja lubię łowić sprzętem tym, co na co dzień, a Diaflexa do szafy chować nie zamierzam, bo jestem fanem serii. Napiszę tu i ówdzie, może akurat ktoś ma połamańca tak, żeby jeden skład był cały, to będzie można ciąć i się bawić...

Niemniej pod nosem i tak będę na samą myśl złowieszczył na głupie przepisy i ich wyznawców :P