Piotrek10 Posted May 4, 2020 Posted May 4, 2020 Panowie łowickie na Rzece Raba.Ktoś może przybliży temat rzeki.Gdzie można łowić metoda muchowa a gdzie spiningowa?Jak. Opłatami za dzionek?Chciałem mieć w CV tą rzeke.Może ktoś z kolegów się wybiera w najbliższym czasie?
halfdanTheBlack Posted May 5, 2020 Posted May 5, 2020 Odcinki muchowe to powyżej Jeziora Dobczyckiego u J. Jeleńskiego i poniżej odcinek no kill Dobczyce - Gdów. Poniżej Gdowa do ujścia Stradomki dalej no kill, z tym, że już można spinningować i łowić na przynęty roślinne. Okręg Tarnów, ktory zaczyna sie na Stradomce kontynuuje no kill, dozwolona mucha + spinning do Chełma, od Chełma do ujścia do Wisły zakaz zabierania pstrąga potokowego. To oznacza, że większa część Raby jest no kill, a na prawie całej długości nie wolno zabierać potoka. W Krakowie dniówka 50zł, u Jeleńskiego 40 na kill, 60 na no kill, w Tarnowie 25zł.
karol Posted May 5, 2020 Posted May 5, 2020 (edited) Uzupełnię tylko wpis kolegi powyżej. Na tarnowskim no killu, haczyk lub jedna kotwiczka bezzadziorowa, lub pozbawiona zadziorów. Zakaz łowienia w godzinach nocnych. Reszta jak kolega pisał. Ja wedkuje na odcinku tarnowskim. Aczkolwiek dopiero uczę się tej rzeki. Bardzo piękna, malownicza rzeka i jej okolice. Ciężko dostępna z brzegu. Bez woderów ani rusz. Ryba na pewno jest ale jak wszędzie trzeba swoje wychodzić i próbować. Bo to rzeka jak dla mnie trudna i specyficzna, co jest też spowodowane przez zaporę w Dobczycach. Rybostan to klen, pstrąg, można spotkać brzane czy świnkę . Edited May 5, 2020 by karol Literowki
LukaszZ Posted May 5, 2020 Posted May 5, 2020 Raba w okolicach Dobczyc jest piękna. Warto się tam wybrać szczególnie w lecie Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
Recommended Posts