Jump to content

Recommended Posts

Posted

Panowie łowickie na Rzece Raba.Ktoś może przybliży temat rzeki.Gdzie można łowić metoda muchowa a gdzie spiningowa?Jak. Opłatami za dzionek?Chciałem mieć w CV tą rzeke.Może ktoś z kolegów się wybiera w najbliższym czasie?

Posted

Odcinki muchowe to powyżej Jeziora Dobczyckiego u J. Jeleńskiego i poniżej odcinek no kill Dobczyce - Gdów. Poniżej Gdowa do ujścia Stradomki dalej no kill, z tym, że już można spinningować i łowić na przynęty roślinne. 

Okręg Tarnów, ktory zaczyna sie na Stradomce kontynuuje no kill, dozwolona mucha + spinning do Chełma, od Chełma do ujścia do Wisły zakaz zabierania pstrąga potokowego. To oznacza, że większa część Raby jest no kill, a na prawie całej długości nie wolno zabierać potoka.

W Krakowie dniówka 50zł, u Jeleńskiego 40 na kill, 60 na no kill, w Tarnowie 25zł.

Posted (edited)

Uzupełnię tylko wpis kolegi powyżej.

Na tarnowskim no killu, haczyk lub jedna kotwiczka bezzadziorowa, lub pozbawiona zadziorów. Zakaz łowienia w godzinach nocnych.

Reszta jak kolega pisał.

Ja wedkuje na odcinku tarnowskim. Aczkolwiek dopiero uczę się tej rzeki.

Bardzo piękna, malownicza rzeka i jej okolice. Ciężko dostępna z brzegu. Bez woderów  ani rusz. 

Ryba na pewno jest ale jak wszędzie trzeba swoje wychodzić i próbować. Bo to rzeka jak dla mnie trudna i specyficzna, co jest też spowodowane przez zaporę w Dobczycach. Rybostan to klen, pstrąg, można spotkać brzane czy świnkę .

Edited by karol
Literowki
Posted

Raba w okolicach Dobczyc jest piękna. Warto się tam wybrać szczególnie w lecie :)

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować