jon987 Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 Witam chciałbym się dowiedzieć jak wiążecie woblery, bez użycia agrafki dowiedziałem się ze dużo spiningistów stosuje węzeł rapali.Czy może mi ktoś pokazać jak się go wiąże.
Siksa Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 Osobiście polecam www.google.pl Są filmiki, animacje, rysunki i zdjęcia.
Guest Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 http://www.naspinning.pl/archives/323 Minuta szukania
michal85 Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 witam panowie a jaki węzeł byście polecili aby połączyć żyłkę z plecionką (aby fajnie przechodził przez przelotki??) podobno węzeł zderzakowy jest do tego odpowiedni:rolleyes: a może znacie jakiś lepszy ?
rapala Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 Idealny jest specjalny węzeł,który stosuje się do przyponów strzałowych:).
michal85 Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 Idealny jest specjalny węzeł,który stosuje się do przyponów strzałowych:). czyli jaki?? tak sie nazywa -"specjalny do przyponów strzałowych"??
rapala Posted March 21, 2011 Posted March 21, 2011 Ano taki.Niebieski kolor to żyłka a popielaty,to plecionka.Na plecionce wiążesz pętelkę (luźno),przez którą przeprowadzasz żyłkę a następnie owijasz ją wokół plecionki 8x w jedną stronę a następnie 8x z powrotem i przewlekasz przez pętelkę plecionki.Następnie ciągnąc powoli z jednej strony za żyłkę a z drugiej za plecionkę powoli zaciskasz węzeł.Obcinasz końcówki i gotowe.W ten prosty sposób staliśmy się posiadaczami bardzo mocnego węzła,łączącego żyłkę z plecionką,który ja stosuję do wiązania przyponów strzałowych a drugą jego zaletą jest "gładkość" przechodzenia przez przelotki podczas rzutu:D.Istotną sprawą przy wykonywaniu każdego węzła jest zaciskanie go na "mokro" ale to chyba już każdy wie;). Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
rapala Posted March 21, 2011 Posted March 21, 2011 Cdn. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
rapala Posted May 16, 2011 Posted May 16, 2011 Odświeżę nieco temat ponieważ trafiłem na fajną stronę poświęconą wiązaniu linek,węzłom i to nie tylko wędkarskim ale również stosowanym w żeglarstwie czy wspinaczce;).Stronka jest po angielsku ale ma fajne ,intuicyjne menu tak że nie powinno być problemu.Może komuś się przyda;). http://www.animatedknots.com/indexfishing.php?Categ=fishing&LogoImage=LogoGrog.jpg&Website=www.animatedknots.com
Recommended Posts